IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PREDSJEDNIK BRAZILA Luiz Inacio Lula de Silva otvroreno o Palestini: “To nije rat, to je genocid!”… (foto, video)

Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula de Silva opisao je kao genocid palestinsko- izraelski sukob na Bliskom istoku koji je dosad prouzročio više od šest hiljada mrtvih.

BRAZILIJA: Svijet, Crna Hronika, vijesti, četvrtak, 26. 10. 2023… 09: 48… PREDSJEDNIK BRAZILA Luiz Inacio Lula de Silva otvroreno o Palestini: “To nije rat, to je genocid!”… (foto, video)

Oko 30 brazilskih državljana nalazi se u Pojasu Gaze i čekaju spas, ali je došlo do zastoja oko otvaranja granice s Egiptom.

“Problem je što to nije rat, to je genocid koji je već ubio skoro dvije hiljade djece koja nemaju veze s ovim ratom, oni su žrtve ovog rata”, rekao je Lula govoreći na prvom sastanku Federalnog Vijeća u palači Planalto (sjedište izvršne vlasti u Brasiliji).

Sastanku su prisustvovali guverneri, gradonačelnici i saborski zastupnici.

Tokom svog govora je uzviknuo da ne zna kako je ljudsko biće sposobno ratovati znajući da je rezultat ovog rata smrt nevinih.

Čitaj još:   HRVATSKA: Velika policijska akcija, uhapšen bivši gradonačelnik ali i njegov sin... (foto, video)

“Ono što se trenutno događa na Bliskom istoku je ozbiljno i nije pitanje rasprave ko je u pravu, a ko u krivu, ko je ispalio prvi, a ko drugi metak”, dodao je. Brazil se zalaže za oslobađanje talaca i stvaranje humanitarnog koridora koji bi omogućio slanje pomoći palestinskim civilima u Pojasu Gaze.

Bivši sindikalac je uvjeravao da se ne raspravlja o tome ko je u sukobu u pravu ili u krivu. Brazil je zauzeo diplomatski stav traženja mira i izbjegavanja izravne kritike dviju zaraćenih strana.

Utemeljitelj Radničke stranke u tom je redu istupio u odbranu djece koja ginu u sukobima.

Prema podacima Ministarstva zdravstva Pojasa Gaze, od 5.791 Palestinca ubijenih u izraelskim napadima na palestinskom području u nešto više od dvije sedmice 2.360 su bila djeca.

BONUS VIDEO- Israel's Netanyahu promises surprise Gaza ground invasion as world urges pause

izvor (SB)/ agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more