IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zvanično nikakvog odlaganja nema: Pet dana do popisa- UREDBA još na snazi… dejstvo ne poništava izjave političara… (foto)

Još pet dana ostalo je do početka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova. Iako je ove sedmice sa niza adresa pokrenuto pitanje odlaganja, popis i dalje zvanično počinje 1. novembra i trajaće dvije sedmice.

Tako kaže Uredba o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa i referentnog momenta popisa, koja je usvojena u februaru na sjednici Vlade, a koja je i dalje na snazi.

Nakon najave opozicije o bojkotu, uslijedila je reakcija mandatara za sastav nove Vlade Milojka Spajića, koji je kazao kako će popis biti odložen za mjesec. Reagovali su potom i iz Demokrata i koalicije “Za budućnost Crne Gore”, navodeći kako i oni podržavaju pomenutu soluciju.

No, to u ovom momentu ne mijenja stvari. Uredba je i dalje na snazi, odlazeća Vlada ni na jedan način nije je preispitivala, pa tako popis počinje – sljedeće sedmice.

“Popis stanovništva, domaćinstava i stanova sprovešće se u periodu od 1. do 15. novembra 2023. godine”, stoji u pomenutom dokumentu.

Čitaj još:   Da li je bojkot popisa kažnjiv: Evo kakva su mišljenja... (foto)

Iz Monstata su juče naveli kako razmatraju Spajićevu najavu o odlaganju popisa, no – lider Evrope sad i dalje je mandatar, pa dok ne bude izabran za premijera, pitanje je kakve on uopšte ingerencije ima. Pravno gledano– on ih do momenta izbora nema.

Iz tog razloga, trenutno postoje dvije zakonske solucije– ili da odlazeća Vlada stavi van snage pomenutu uredbu, što se– sudeći po izjavi ministra finansija Aleksandra Damjanovića– neće desiti, ili da nova bude formirana do srijede i pritom održi prvu sjednicu.

Stanje je danas, međutim, takvo da je odlazeća Vlada pitanje odlaganja popisa već proslijedila novoj, a da nove– još nema.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more