IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NADA Koprivica: Za mjesec dana osam žena prijavilo, da su žrtve proganjanja u Crboj Gori… (foto)

Rožajac F. T. (41) uhapšen je juče zbog krivičnog djela proganjanje nakon što je duži vremenski period uhodio bivšu partnerku koju je često pratio i sačekivao na poslu, gađao staklenim predmetima, omaložavao i vrijeđao po društvenim mrežama objavljući njene fotografije sa neprimjernim komentarima.

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, subota, 28. 10. 2023… 13: 28… NADA Koprivica: Za mjesec dana osam žena prijavilo, da su žrtve proganjanja u Crboj Gori… (foto)

Ovo je nažalost samo jedan od klasičnih primjer kroz šta sve, mahom žene, žrtve proganjanja prolaze, a i glavni razlog za projekat NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić koji je otvorio online servis za žrtve proganjanja.

Kako za Portal Standard navodi program asistentkinja NVO SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Nada Koprivica, kivično djelo proganjanje je zvanično u Krivični zakonik uvedeno 2017. godine, međutim, u praksi nažalost još nije prepoznato, tako da je za period od 2018. do 2022. godine bilo svega 12 procesuiranih i okončanih predmeta po toj odredbi zakona.

“Online servis za žrtve proganjanja u Crnoj Gori je uspostavio SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, uz finansijsku podršku Ministarstva rada i socijalnog staranja kroz projekat “Proaktivne rodno osjetljive intervencije za zaštićene žrtve proganjanja u Crnoj Gori”.

Ovaj servis je dostupan svakog radnog dana u vremenu od 10.00 do 14.00 časova i prvi je specijalizovani servis za žrtve proganjanja u Crnoj Gori. Na online servisu radi obučena, kompetentna operaterka koja ima specijalizovana znanja iz oblasti rodno zasnovanog nasilja i ženskih ljudskih prava.

Posjeduje specijalizovana znanja o aktivnim mjerama zaštite žena žrtava proganjanja koja je stekla kroz obuke o zaštiti žena žrtava nasilja i žrtava nasilja u porodici”, pojašnjava Koprivica.

Zbog kontrole kojoj su izložene, žene imaju veću mogućnost da se obrate online

Servis je počeo sa radom u septembru i od tada se preko ovog servisa javilo osam žena koje su bile žrtve proganjanja.

Čitaj još:   Dr. Ćatović: U SJENICI SMO NA KORAK DO KATASTROFE

“Žene koje su pomoć potražile putem SOS linije prijavile su da su bile izložene proganjanju, a najveći broj njih je izjavilo da je to bilo od strane partnera ili bivšeg partnera i to u trenutku kada su odlučile da izađu iz nasilne situacije”, navela je Koprivica.

Rad servisa je zasnovan na principima koji ni na koji način ne narušava integritet i autonomiju žrtve proganjanja. Sve radnje se preduzimaju uz odobrenje žrtve, kojoj je zagarantovana anonimnost, povjerljivost, rodno zasnovan pristup u radu, u kontekstu ljudskih prava. Operaterka ima zadatak da osnaži žrtvu, servisira njene akutne potrebe i pomogne joj da povrati kontrolu nad svojim životom.

Prije otvaranja ovog SOS servisa, kako ističe Koprivica, sprovedeno je istaživanje na osnovu kojeg su identifikovani problemi žrtava i koje su njihove potrebe.

“Upitnik je bio otvoren tipa, odnosno ispitanice su imale priliku da ispričaju njihovo iskustvo proganjanja. Intervju je urađen sa 58 žena koje su u nekom periodu bile žrtve proganjanja ili su u trenutku kada se radilo istraživanje trpjele proganjanje”, kaže Koprivica dodajući da je prema istraživanju proganjanje, uglavnom eskaliralo u trenucima kada su žrtve odlučile da prijave nasilje ili da definitivno napuste nasilnika.

“Zbog kontrole kojoj su izložene, žene imaju veću šansu i mogućnost da se obrate online. I upravo je ovo vrijeme kada su najslobodnije jer je progonitelj okvirno u tom periodu na poslu ili van kuće”, pojašnjava Koprivica.

Pod izgovorom brige u stvari počinju da proganjaju

Ističe da nasilnici manipulacijom i zloupotrebom moći, a pod izgovorom brige u stvari počinju da proganjaju.

“Postave video nadzor u kući uz obrazlaženje da je potrebna veća sigurnost ukućana, a u stvari taj video nazdor ima omogućava da 24 sata budu informisani o kretanju žrtve.

Čitaj još:   TUGA IZNAD ZEMLJE BOSNE: Preselila na Ahiret, još jedna srebrenička majka, Habiba- hanuma Sinanović... (foto)

Nasilnici su znali, takođe, da otprate ženu do posla i nazad, pa se iznenada pojave na poslu sa izgovorom da vide gdje je i šta radi, da li joj je nešto potrebno. Progonitelji su znali žrtvi poklaniti telefon i telefonski broj koji se vodi na njihove ime, čime su mogli da kontrolišu sa kim je žrtva komunicirala i da svakog mjeseca imaju uvid u sve njene kontakte”, navodi Koprivica.

Proganjanje je jedan od najznačajnih pokazatelja da je žrtva u ekstremno velikom riziku od ozbljnog povređivanja i ubistva, na šta posebno ukazuje prošlogodišnje istraživanje ove NVO koje je pokazalo da su tri od četiri žene koje su ubijene bile izložene proganjanju neposredno prije nego se ubistvo desilo.

izvor Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more