IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

STO GODINA Republike TURSKE: Do kraja godine 24.000 aktivnosti u organizaciji gotovo 2.000 institucija i organizacija… (foto, video)

U noći 29. oktobra na Mostu Šehida 15. jula bit će održani “Dronovi, vatromet i svjetlosni show”, a posebno za 100. godišnjicu tokom sedmice bit će postavljen poseban plutajući mol na sedam stubova Bosfora za 100. godišnjicu

ISTANBUL: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, subota, 28. 10. 2023… 00: 28… STO GODINA Republike TURSKE: Do kraja godine 24.000 aktivnosti u organizaciji gotovo 2.000 institucija i organizacija… (foto, video)

Republika Turkiye svoju 100. godišnjicu slavi sa entuzijazmom i uzbuđenjem raznim aktivnostima širom zemlje i inostranstva, javlja Anadolu.

Sa glavnom temom “Od korijena do neba” i s naglaskom na nezavisnost, slobodu i inovativnost, manifestacije 100. godišnjice, koje se obilježavaju sa 24.000 aktivnosti u organizaciji gotovo 2.000 institucija i organizacija, nastavit će se do kraja godine.

U okviru manifestacija koje su započele početkom oktobra s ciljem da se očuva duboko ukorijenjeno sjećanje na borbu za nezavisnost i izgradnji mosta iz prošlosti u budućnost upriličeno je mnoštvo različitih aktivnosti od proslavljenih šetnji do izložbi, od sadnje sadnica do takmičenja, od sportskih događaja do prijema, od audio- vizuelnih medijskih radova do panela i simpozijuma, kao i izvoda originalne umjetničke produkcije poput himne 100. godišnjice, koja je prvi put izvedena u okviru obilježavanja 100. godišnjice, i filma “Posljednja večera”.

Čitaj još:   ERUPCIJA BIJESA: Vlast u velikom strahu od uličnih nereda i upozorenja na koronavirus... (foto i video)

U Ankari, Istanbulu i Izmiru organizuju se razne akivnosti pod koordinacijom Direkcije za komunikacije Predsjedništva. Neke od tih aktivnosti se provode pod sljedećim naslovima: “Projekat izložbenih površina 100. godišnjice”, “Instalacija Stoljeća Turkiye”, “100 godina Turkiye od prošlosti do sadašnjeg izložbenog prostora”, “Specijalna izložba 100 godina Turkiye Recepa Tayyipa Erdogana”, Monolitne kule Stoljeća Turkiye, “Glas Republike, boja Republike”, “Kratki filmovi i najave javnih servisa Stoljeća Turkiye”, Stoljeće Zvučnog Tunela”, “Značka 100. godišnjice”, “Izložba Stoljeća Emaneta”, “Portret društvenog pamćenja 100 godina Turkiye”, “Knjiga Lica Stoljeća”.

U noći 29. oktobra na Mostu Šehida 15. jula bit će održani “Dronovi, vatromet i svjetlosni show”, a posebno za 100. godišnjicu tokom sedmice bit će postavljen poseban plutajući mol na sedam stubova Bosfora za 100. godišnjicu.

Milioni su spremni širom zemlje za obilježavanje 100. godišnjice osnivanja Republike Turkiye. Izvanredna prekretnica koja simbolizira jedinstvo, napredak i trajni duh nacije.

Čitaj još:   Poslanik DPS-a Predrag Bošković: DRITAN pokušava da zastraši medije, prije svih portal... (foto)

BONUS VIDEO: 100. godišnjica Turkiye

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more