IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Zlo anticrnogorsko lomi se o stijene volje narodne– Božje volje! (foto)

Stari i novi mrzitelji svega crnogorskoga trude se svim silama da umanje epohalnu vrijednost odluka Opštecrnogorskog zbora, održanog 3. septembra.

Njihove se zle namjere ipak lome o stijene volje narodne- Božje volje!— saopštava kabinet poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Borisa, arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog

Stari i novi mrzitelji svega crnogorskoga trude se svim silama da umanje epohalnu vrijednost odluka Opštecrnogorskog zbora, održanog 3. septembra. Njihove se zle namjere ipak lome o stijene volje narodne– Božje volje!— saopštava kabinet poglavara Crnogorske pravoslavne crkve Borisa, arhiepiskopa cetinjskog i mitropolita crnogorskog.

Marko Kovač, eks SNP, ministar pravde odlazeće Abazovićeve vlade i sljedbenik Crkve Srbije (SPC) požurio je prije napuštanja funkcije da napiše akt u pokušaju da vrati Mihaila Dedeića na čelo Crnogorske pravoslavne crkve.

„Ministar pravde u Vladi u tehničkom mandatu Kovač donio je NELEGALNU ODLUKU kojom pričinjava štetu interesima Crnogorske pravoslavne crkve. Grubo se ogriješio o zakonske odrdbe kojima je jasno precizirano da se DRŽAVNI ORGANI NE SMIJU MIJEŠATI u izbor poglavara crkava i vjerskih zajednica”, navodi se u saopštenju Crnogorske pravoslavne crkve.

„Odluke crnogorskoga naroda koje su donijete na Opštecrnogorskom zboru 3. septembra 2023. ne mogu se promijeniti kako bi ko htio i želio”.

„Crnogorski narod i sveštenstvo za novoga MItopolita izabrali su vladiku Borisa i priznali za Svetitelja Mitropolita Antonija Abramovića. Učinjeno je to na isti način i s istim legitimitetom baš kao kad je mitropolit Petar II na Opštecrnogorskom zboru 1834. godine proglasio za Svetitelja Petra Cetinjskoga”.

Čitaj još:   PODGORICA: Veliki požar, zatvorena magistrala prema Nikšiću...

„Ne može se očekivati da umirovljeni mitropolit Mihailo u dubokoj starosnoj dobi prihvati promjene, kao što nije uspio inicirati prijeko potrebni duhovno-crkveni napredak posljednjih 25 godina. Zamjeramo onima koji ga guraju u ‘duboku vodu’, ne poštujući njegove godine: njima rukovodi samo želja da se okoriste”.

U vezi najava da će Mihailo— sa eks arhiepiskopom Simeonom, alijas Rihardom Minihoferom, austrijskim državljaninom— koga je, da skandal bude veći, Mihailo još početkom avgusta o.g. aktom objavljenim i u javnosti, nakon ostavke Simeona razriješio svih statusa i funkcija u Crkvi!— održati izvjesni „sinod” u očiglednim nastojanjima grupe civilnih N.N. lica da koristeći neprilike nastave ciljano razaranje, iz Crnogorske pravoslavne crkve saopštavaju:

„Može umirovljeni mitropolit Mihailo fingirati i sazivati tzv. ‘sinod’, zajedno s Simeonom koji je podnosio više puta ostavku i izašao ispod omofora. Njihov ‘sinod’ je imaginaran, a njih dvojica nemaju legalitet ni legitimitet da u Crkvi odlučuju o bilo čemu. Uz svo poštovanje, ne može Crkva biti taoc njihovih staračkih sujeta”.

„Sinod Crnogorske prvoslavne crkve može sazvati i sastaviti samo novoizabrani Mitropolit crnogorski Boris. Uz mitropolita Borisa, član Sinoda je episkop u Argentini Gorazd. Ako se i on ogluši na poziv za deblokadu rada Crkve, naći će se najbolji način da se kompletira Sveti Sinod Crnogorske pravoslavne crkve”.

„U pripremi je zaśedanje novog saziva Mitropolitskog savjeta. Na njemju će se pokrenuti procedura donošenja svih potrebnih crkveno-pravnih akata za bolje organizaciono funkcionisanje Crkve, kao i plan svega što je potrebno za razvoj i stabilnost svakog organizacionog dijela Crkve u Crnoj Gori i dijaspori”.

Čitaj još:   SVA (NE) DJELA VESNE BRATIĆ

„Mitropolit Boris, pravoslavni narod i sveštenstvo nastaviće da baštine zavjet i put koji je s velikom mukom krčio Sveti Antonije Abramović kao i svi Crnogorski svetitelji”, navode u Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

Priredio: V.J.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more