IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BIJELO POLJE: Petra Smolović na sjednici SO optužila Andriju Delića- Ti si plaćenik Rusije i Srbije… (foto)

Sjednicu Skupštine opštine (SO) Bijelo Polje, održanu juče, obilježio je verbalni incident između odbornika Pokreta Evropa sad Andrije Delića i predsjednika Opštine Petra Smolovića.

Naime, pri kraju rasprave o rebalansu budžeta, koji je bio na dnevnom redu, odbornik Pokreta Evropa sad Andrija Delić rekao je da treba sve podrobno preispitati kada je riječ o poslovanju Komunalnog preduzeća “Lim” i “da im iz budžeta ne treba davati dodatna sredstva”.

– Imam papir, koji ću predati nadležnom tužilaštvu, da je predhodni menadžment Komunalnog preduzeća oštetio budžet Opštine, jer je ona osnivač “Lima”, tako što su naplatili manje komunalije za firmu predsjednika Opštine Petra Smolovića i na taj način napravili štetu od oko 16,6 hiljada eura-kazao je Delić.

Na te njegove riječi burno je reagovao Smolović i umalo nije došlo do incidenta.

– Delić govori neistine. On je plaćenik Rusije i Srbije i oni mu plaćaju da iznosi ove stvari – rekao je, između ostalog, Smolović i zaletio se na Delića koji je mirno stajao.

Da ne dođe do fizičkog obračuna spriječili su ostali odbornici, a i Delić i Smolović kazali su da će pravdu tražiti na sudu.

Nakon toga data je pauza od sat vremena. U znak revolta niko iz opozicionih klupa nije se vratio u skupštinsku salu, a odbornici vlasti su potom jednoglasno usvojili rebalans budžeta za ovu godinu.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Alida Nuhocić kazala je da je budžet bio planiran na iznos od 16.113.000 eura, a da je predlogom izmjena umanjen za 2,47 odsto, i iznosi 15.714.953 eura.

Čitaj još:   START GLAVNE RUNDE EP U RUKOMETU: Lavice Crne Gore namučile Rusiju (23: 24)

– Postoje tri razloga za rebalans budžeta. Jedan je izmjena propisa koji se odnose na oblast zarada, koje su uticale na povećanje izdataka za zarade, a one nijesu bile poznate u momentu donošenja odluke o budžetu. Drugi razlog su manje prenešena sredstva iz prošle u ovu godinu, jer je našom odlukom planiran početni depozit u iznosu od milion i po eura, a realizovan je u iznosu od 941.453 eura, odnosno 37,24 odsto manje od plana.

Treći razlog su transferi iz državnog budžeta. Naime, shodno zaključku Vlade manje razvijenim opštinama na sjeveru opredijeljena su sredstva od milion eura.

Ta sredstva ćemo koristiti za potrebe izrade i revizije tehničke dokumentacije, izrade elaborata, raspisivanje konkursa, pokretanja postupaka eksproprijacije, kao i izvođenja radova i realizacije razvojnih projekata- kazala je Nuhodžić, dodajući da su sopstveni prihodi po rebalansu planirani u iznosu od 2.253.500 eura ili 7,8 odsto manje u odnosu na plan.

Tokom rasprave o rebalansu budžeta odbornica ukazala je na umanjene prihode od naknada, a njen kolega iz kluba Dražen Petrić kazao je da su budžet i njegov rebalans prava slika lokalne uprave.

– Nema pokazatelja koji su sve problemi i sa koliko novca raspolažemo. Treba sve da nas zabrine zašto je dinamika naplate prihoda manja, a to što nema interesovanja za javljanje na konkurse je pokazatelj da ljudi u njih nemaju povjerenja-kazao je Petrić.

Odbornik Nove srpske demokratije Vaso Obradović kazao je da su bili protiv usvajanja budžeta, tako da se ne slažu ni sa rebalansom.

Čitaj još:   Ukinuto rješenje kojim je MARKO Milačić kažnjen zbog paljenja NATO zastave... (foto, video)

– Prije svega zabrinjava visina opštinskog duga koji je dostigao iznos od 3,1 milion eura, ali i kamate koje se plaćaju.To govori da neko prije nije domaćinski poslovao. Mi iz godine u godinu polako tonemo, a kvalitet života nam je sve lošiji-kazao je Obradović.

izvor: kodex.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more