IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Sinod CPC ODLUČIO- Boris BOJOVIĆ isključen iz pravoslavne crkve… (foto)

Bivši vikarni episkop Boris Bojović noćas je odlukom Svetog Arhijerejskog Sinoda Crnogorske pravoslavne crkve izključen iz CPC, saznaje Portal Standrad...

CETINJE: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 28. 10. 2023… 00: 18… Sinod CPC ODLUČIO- Boris BOJOVIĆ isključen iz pravoslavne crkve… (foto)

Odluka je donešena na noćas održanom Sinodu CPC povodom nemilih događaja čiji su inicijatori i akteri bivši vikarni episkop Boris Bojović i grupa bivših popova koji su zajedno sa njim sklopili zavjeru protiv CPC.

“Za sva vremena isključuje se iz CPC bivši vikar episkop Boris Bojović koji je organizator i predvodnik zavjere i pobune protiv zakonite jerarhije CPC kojoj je odrekao poslušnost i zarad ličnih interesa nekanonski, antiustavno i nezakonito proglasio sebe za mitropolita CPC i to van Crkve, na skupu necrkvenog karaktera održanom 3. septembra, ove godine, na Dvorskom trgu na Cetinju.

Tom prilikom je nezakonito i nekanonski “umirovio” aktuelnog mitropolita Mihaila i sebe, mimo svake crkvenozakonske norme i pravila proglasio mitropolitom i blaženopočivšeg mitropolita Antonija proglasio za sveca, suprotno svim pravoslavnim hrišćanskim normama”, navodi se u Sinodnom dekretu u kojem se ističe da je taj čin imao teške posljedice za CPC koje su kulminirale raskolom.

Čitaj još:   SKLANJAJTE SE SA ULICA: Veliko NEVRIJEME zahvatilo region, munje paraju nebo, PLJUŠTI na sve strane... (video)

U pomenutom dokumentu se navodi da je Bojović plaćao novcem ljude da mu pruže podršku kako bi ostvario cilj.

“U svoju zavjeru je uključio potkupljene svještenike i ljude naklonjene novcu. Tako je htio novcem da stiče duhovnu službu, odnosno da trguje svetim stvarima”, navodi se u dekretu.

Kanonski prekršaji monaha Borisa su, prema navodima iz ovog dokumenta, brojni, a najkrupnije predstavljaju simonija i samovoljni čin samoproglašenja za Mitropolita, koji nema crkveni karakter.

“Monah Boris ne može predstavljati CPC, jer je iz nje samovoljno istupio. Smatramo ništavnim sve odluke koje je bivši episkop Boris donio na cetinjskom trgu 3.septembra jer iza njih ne stoje legani crkveni organi”.

Apostolsko pravilo broj 31 i 6. pravilo Gangriskog sabora predviđaju svrgavanje onoga ko prezrevši svoga episkopa (u ovom slučaju mitropolita i S.A. Sinod) posebni sabor sabere i drugi oltar podigne.

Podsjećamo da je episkop Boris 3.septembra ove godine nakon podužeg neslaganja sa nadređenima odlučio da svrgne mitropolita Mihaila sa čela crkve i sebe proglasi za mitropolita. Ministarstvo pravde donijelo je prošl sedmice rješenje kojim je odbijen zahtjev Bojana Bojovića bivšega vikarnoga episkopa vladike Crnogorske crkve koji je tražio da se Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski Mihailo penzioniše a on postavi za novoga mitropolita kao neosnovan.

izvor Standard.me

Čitaj još:   BENJAMINA Karić: NAŠA SRCA I MISLI SU UZ PORODICE UBIJENIH NA CETINJU...
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more