IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDRIJA Mandić predložen za predsjednika parlamenta; DANIJEL Živković: Na mjesto predsjednika Skupštine CRNE GORE- dolazi četnički vojvoda i saradnik okupatorske ideologije… (foto, video)

Crna Gora bi trebalo danas da dobije novo rukovodstvo Skupštine, a takođe je planiran i izbor 44. Vlade…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, ponedeljak, 30. 10. 2023… 14: 18… ANDRIJA Mandić predložen za predsjednika parlamenta; DANIJEL Živković: Na mjesto predsjednika Skupštine CRNE GORE- dolazi četnički vojvoda i saradnik okupatorske ideologije… (foto, video)

Prva konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 28. saziva parlamenta nastaljvena je danas. Crna Gora bi trebalo danas da dobije novo rukovodstvo Skupštine, a takođe je planiran i izbor 44. Vlade. Na čelu Skupštine, prema ranijem sporazumu partija konstituenata nove vlasti, biće lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, a Vlade Milojko Spajić.

Prva konstitutivna sjednica Skupštine Crne Gore 28. saziva parlamenta nastaljvena je danas. Crna Gora bi trebalo danas da dobije novo rukovodstvo Skupštine, a takođe je planiran i izbor 44. Vlade. Na čelu Skupštine, prema ranijem sporazumu partija konstituenata nove vlasti, biće lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić, a Vlade Milojko Spajić

Živković izdali ste principe partije; Mandić: Znam šta Srbin u CG može da prihvati i shvati

Živković je kazao da je Mandić izdao principe partije, i da bi bilo interesantno vidjeti da ZBCG na narednom kongresu promijeni programske principe vezano za NATO.

“Mislim da bi to bilo osvješćujuće, otrježnjujuće za Crnu Goru. To bi za mene bilo evolutivno, revolucionarno za Crnu Goru, ali mislim da se neće desiti”, kazao je on.

Mandić je odgovorio da on nije “zaplakao nijednu albansku ni bošnjačku majku”.

“Ja znam šta može da prihvati i shvati Srbin u Crnoj Gori i kojim putem treba da idemo da bismo stigli do cilja. Pogledajte koje nasljeđe nosite kao politička partija. Ono vas ograničava u tome da niko neće s vama”, kazao je Mandić.

Poslanik Milan Knežević kazao je Živkoviću da su njega njegovi birači kaznili i da sada sjedi na mjestu gdje je nekada bio DF.

“Ako želite da budete dobar političar, morate da se odreknete Đukanovićevog nadljeđa”, kazao je on.

Mandić: Nemojte da ostanete zarobljenik prošlosti

Mandić je Živkoviću odgovorio da je bilo dosta “udaraca ispod pojasa”

“Vi kao mlad političar pravite jednu grešku, a ja sam pravio istu grešku kad sam bio u opoziciji i prozivao vašeg predsjednika i goovorio o prošlosti… onda ste vi toliko dugo trajali jer ste govorili o budućnosti.

Nemojte da ostanete zarobljenik prošlosti, nemamo mi nikoga bližeg u Crnoj Gori nego jedni druge. Vidimo kako se komešaju i kolebaju velike vojne sile. Vi ste lider najveće opozicione stranke, vi morate da govorite o vrijednostima, o budućnosti ove zemlje”

Podsjetio je da je u predsjedničkoj kampanji rekao da žali zbog mnogih oštrih riječi.

“Nemojte da napravite istu grešku i ostanete u opozicionim klupama 20 godina”.

Živković: Danas se mijenja karakter Crne Gore i njena spoljno politička orjentacija

Poslanik DPS-a Danijel Živković kaže da će njegova partija istrajavati i u opoziciji.

“Danas nemamo praznik demokratije u Skupštini jer danas biramo za predsjednika zakonodavne vlasti četničkog vojvodu, koji to otvoreno za sebe kaže. One ideologije koja je bila saradnička sa okupatorom u antifašističkoj Crnoj Gori”, kazao je on.

Istakao je da se danas mijenja karakter Crne Gore i njena spoljno politička orjentacija.

“I glavnu odgovornost snose oni koji će dati podršku onome koji danas treba da se nađe na poziciji predsjednika Skupštine “, kazao je Živković i dodao da Mandić nikada nije priznao Crnu Goru kao nezavisnu državu.

Podsjeća da Mandić nikada nijne priznao rezultate refenduma o nezavisnosti Crne Gore.

“Mandić je neko ko proslavlja Podgoričku skupštinu, dakle datum kada je Crna Gora nestala”, istakao je Živković.

Pitao je Mandića da li će povući podršku Vladi Spajića ako ne povuče priznanje Kosova, da li će tražiti od Vlade da istupi iz NATO-a, da li će glasati da se pošalju vojnici u misiji KFOR-a na Kosovu, da li će biti protiv sankcija Rusiji.

Knežević: Najbitnija ljudska biografija Andrije Mandića

Milan Knežević je, obrazlažući kandidaturu Andrije Mandića, istakao da on nikada nije bio spreman da trguje-ni svojom ideologijom ni imenom i prezimenom svoje porodice.

Čitaj još:   TURSKA U VELIKOJ ŽALOSTI: Erdogan u rudarskoj nesreći poginuo 41 radnik... (foto, video)

“Mandić je utemeljen u Crnoj Gori. Ovdje se nalaze njegovi grobovi, i kolijevke njegovih potamaka. Mandić nema rezervne države i za razliku od mnogih on ima namjeru da svoj ljudski i politički kredibilitet ugradi u prosperitet ove države i da vam i on i naša koalicija pošalje ruku pomirenja da shvatite da Crne Gore nema bez Crnogoraca, Bošnjaka, Muslimana, Hrvata, Albanaca… ali i da Crne Gore nema bez Srba”, istakao je Knežević.

Knežević je pred poslanicima pročitao biografiju Mandića. On je naveo da je u Crnoj Gori bitnija ljudska biografija Andrije Mandića.

“Osnovna crta Mandića je istrajnost, ljudski kompromis za dobrobit običnih ljudi. I upravo ta istrajnost i spremnost, kada su svi mislili da su pali naši barjaci otpora, je pokazala da imamo sinergije i dovoljno hrabrosti i mudrosti da trasiramo put ravnopravnosti i ponudimo ruku povjerenja”, kazao je on.

Knežević kaže da je za poštovanje Mandićeva borba.

“Morate poštovati dvodecenijsku bezkompromisnu borbu opstanak političke ideje i ideoologije”, kazao je on.

Minut ćutanja za stradale civile na Bliskom istoku

Na predlog poslanika SD-a Nikole Zirojevića, poslanici minutom ćutanja, odali su poštu stradalima  na Bliskom istoku.

Mandić predložen za predsjednika Skupštine

Lekić je poslanicima pročitao pravila za predlog kandidata za predsjednika Skupštine. Naglasio je da se on bira tajnim glasanjem.

Istakao je da je dostavljen predlog da Andrija Mandić bude predsjednik Skupštine.

Proceduralno se javio poslanik DPS-a Andrija Nikolić kazao je da 2,2 minuta po poslaniku za raspravu predstavljaju presedan.

“Ta tema je zasluživala visoki karakter i pozornost poslanika. Mislim da je to nedopustivo, da nije u duhu dobre demokratske prakse, ali sam više iznenađen od gospodina Mandića koji je čovjek od političkog iskustva i koji je odabrao da pobjegne od rasprave vrlo svjestan da će čuti vrlo neprijatne stvari”, kazao je Nikolić.

Poslanik ZBCG Slaven Radunović kazao je da je potpuno jasno da je na snazi pokušaj opstrucije rada parlamenta.

Poslnik DPS traži da se u parlamentu pored crnogorske nalazi i zastava Ukrajine

Poslanik DPS-a Jevto Eraković tražio je da se tokom zasijedanja parlamenta pored crnogorske zastave nalazi i zastava Ukrajine, koja će tu stajati sve do trenutka prekida agresije Rusije na Ukrajinu.

“Ovo nije nikakvo testiranje već način da vidimo kakav je odnos prema EU i evropskom putu Crne Gore”, istakao je Eraković.

Na to je Milan Knežević kazao da bi tu trebalo da stoje i zastave Palestine, Izraela, Kolumbije, Ekvadora, Vijetnama, Sirije….kako bi se zadovoljio “evroatlanski ukus DPS-a”.

Nastavljena sjednica, konstatovani mandati novim poslanicima

Nakon pauze, nastavljena je sjednica Skupštine Crne Gore. Lekić je konstatovao da su mandati zaopčeli Dejanu Đuroviću, Vasu Obradoviću i Bojani Pićan iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Nikoli Zirojeviću (SD) iz koalicije “Zajedno”, Fatmiru Đeki iz Albanske alijanse i Anđeli Vojinović iz Demokrata.

DIK izvršila popunu upražnjenih mjesta

Državna izborna komisija je na elektronskoj sjednici izvršila popunu upražnjenih poslaničkih mjesta, kazao je za Portal RTCG predsjednik DIK-a Nikola Mugoša.

„Završena je sjednica i popunjena su sva poslanička mjesta koja su bila upražnjena. Izvještaj je maloprije poslat Skupštini“, kazao je Mugoša.

Novi poslanici  koji će popuniti mjesta prethodnika, čije su ostavke konstatovane na početku sjednice, su: Dejan Đurović, Vaso Obradović i Bojana Pićan iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”, Nikola Zirojević (SD) iz koalicije “Zajedno”, Fatmir Đeka iz Albanske alijanse i Anđela Vojinović iz Demokrata.

10:44 – Data je pauza kako bi se DIK sastao i podnio izvještaj Skupštini o popuni ispražnjenih poslaničkih mjesta.

Sjednicom predsjedava najstariji poslanik Milan Lekić.

Konstatovane ostavke Katića, Kovačevića, Đukanovića, Delića…

Konstatovane su ostavke na poslanička mjesta koje su dostavili Tihomir Dragaš, Stevan Katić, Nihad Canović, Marko Kovačević, Milutin Đukanović,Vesko Delić i Genci Nimanbegu.

“Takođe vas obavještavam da je prof.dr Nikola Milović podnio ostavku na mjesto člana savjeta Centralne banke Crne Gore zbog nespojivosti sa funkcijom poslanika, tako da konstatujem ostavku sa mjesta člana Savjeta”, kazao je Lekić.

Nakon toga dao je pauzu kako bi Državna izborna komisija dostavila izvještaj o popuni poslaničkih mjesta.

Spajić i Mandić oko 10 i po sati su stigli u Skupštinu.

Iz Pokreta Evropa sad, najbrojnije političke partije u parlamentu, najavljeno je da će njihov kandidat za potpredsjednika Skupštine biti Boris Pejović.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 27. septembar 2021. godine

Demokrate su najavile da će Zdenka Popović biti kandidatkinja te stranke za potpredsjednicu parlamenta.

Na dnevnom redu je i izbor predsjednika i članova Administrativnog odbora Skupštine.

Nakon toga predsjednik Skupštine trebalo bi da zakaže novu sjednicu na kojoj će se birati 44. Vlada.

Mandatar Milojko Spajić u četvrtak je parlamentu dostavio ekspoze i predlog za sastav 44. Vlade.

Nova Vlada Crne Gore imaće tri potpredsjednika, dva resorna potpredsjednika i 17 ministara. To je predlog koji je danas u ekspozeu objavio mandatar Milojko Spajić.

U novoj vladi biće samo četiri žene, koliko ih je bilo i u Abazovićevoj Vladi na početku mandata, da bi kasnije jedna podnijela ostavku (Jovana Marović).

U novoj vladi biće 11 predstavnika PES-a (premijer i 10 ministara), šest iz Demokratske Crne Gore (dva potpredsjednika i četiri ministra), dva iz SNP-a (jedan potpredsjednik sa ministarskim mjestom i jedan ministar), tri iz Albanskog foruma (jedan potpredsjednik sa ministarskim mjestom i dva ministra) i jedan potpredsjednik iz Civisa. Nakon godinu je planirana rekonstrukcija Vlade i ulazak koalicije ZBCG koja će dobiti pet mjesta.

Kandidati PES-a za ministre su Filip Ivanović (vanjski poslovi), Maida Gorčević (evropski poslovi) Anđela Jakšić Stojanović (prosvjeta, nauka i inovacija), Novica Vuković (finansije), Filip Radulović (saobraćaj), Andrej Milović (pravda), Janko Odović (prostorno planiranje, urbanizam i državna imovina), Vojislav Šimun (zdravlje), Naida Nišić (rad i socijalno staranje) i Saša Mujović (energetika i rudarstvo).

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić biće kandidat te partije za zamjenika premijera za bezbjednost, unutrašnju politiku, evropske i vanjske poslove, a Momo Koprivica za potpredsjednika Vlade za politički sistem, pravosuđe i antikorupciju.

Dragan Krapović predložen je za ministra odbrane, Vladimir Martinović za ministra turizma, ekologije i održivog razvoja dok će Tamara Vujović biti ministarka kulture i medija. Za ministra unutrašnjih poslova bio je planiran Boris Bogdanović, ali je on sinoć saopštio da odustaje “zbog usložnjavanja zdravstvenog stanja dva člana najuže porodice”.

Demokrate će, kako je najavljeno, predložiti drugog kandidata za ministra unutrašnjih poslova, Danila Šaranovića, aktuelnog zamjenika gradonačelnice Podgorice.

Kandidat za potpredsjednika vlade za rad, obrazovanje, zdravstvo i socijalu je Srđan Pavićević iz CIVIS-a.

Albanske partije su za potpredsjednika vlade za ekonomsku politiku i ministra ekonomskog razvoja predložile Nika Đeljošaja, za ministra ljudskih i manjinskih prava Fatmira Đeku, a za ministra javne uprave Maraša Dukaja.

Vladimir Joković kandidat je SNP-a za ministra poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, a Dragoslav Šćekić za potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

Od ukupnog broja novih članova vlade, njih 16 su poslanici što znači da će uskoro morati da dobiju zamjene.

Sa liste PES-a otići će osam poslanika i jedan iz Civisa, a sa liste Demokrata četiri. SNP će dobiti dva nova poslanika, umjesto Jokovića i Šćekća, SNP- a, a tri nova poslanika treba da dobiju albanske partije.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more