IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Dr MILOŠ Vukčević: Odgađanje popisa za šest mjeseci jedina solucija… (foto)

Advokat i profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta Mediteran prof. dr Miloš Vukčević kazao je za Pobjedu da izjava pomoćnice direktora Monstata Snežane Remiković da fali čak 1.700 popisivača predstavlja priznanje da nijesu ispunjeni elementarni uslovi za sprovođenje propisa i da je u situaciji kada fali ovoliki broj popisivača, jedino rješenje odgađanje procesa na šest mjeseci.

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković kazala je prije dva dana da je od traženih 3.900 popisivača na nivou Crne Gore, obuku uspješno završilo samo oko 2.200 što, kako je rekla, bitno mijenja strategiju.

NEMA USLOVA

– Izjava Remiković predstavlja priznanje da nijesu ispunjeni elementarni uslovi za sprovođenje propisa. Da se u Monstatu poštuje profesionalizam obavijestio bi o tome Vladu Crne Gore i tražio odlaganje njegovog sprovođenja.

Pravila struke nalažu da kad vam fali ovoliki broj popisivača, onda jedino rješenje koje imate jeste da odložite popis.

Sve ostalo je čisti amaterizam i doveo bi u pitanju ne samo kvalitet popisa, nego i njegovu zakonitost, s obzirom na to da se ne bi održao shodno standardima i uslovima koji su propisani Zakonom o popisu – kazao je Vukčević za Pobjedu.

Prema njegovom mišljenju, prijedlog Monstata da se popisivači prebacuju iz jedne opštine u drugu nema utemeljenje u Zakonu jer su oni u nadležnosti opštinskih komisija, a takav bi popis, smatra, bio teško sprovodiv u praksi.

– Zato je jedino rješenje da nova vlada sjutra izvrši izmjene Uredbe o popisu i odloži popis na period od najmanje šest mjeseci, koliko je potrebno da se u Crnoj Gori povede dijalog političkih aktera, ali i struke, NVO i akademske zajednice kako bi se stvorili neophodni uslovi za održavanje zakonitog i fer popisa i kako bi se obezbijedio neophodan broj popisivača.

Potrebno je i vratiti građanima povjerenje u sam proces popisa, kako bi bili sigurni da su njihovi podaci zaštićeni, zakonito pribavljeni i obrađeni, a za to nije dovoljno mjesec dana. Oko tih pitanja potrebno je postići konsensus između svih aktera u Crnoj Gori – poručio je Vukčević.

Čitaj još:   BEOGRAD: Ubijen eksplozivom koji košta 30 eura i postavlja se za oko 20 sekundi? (foto)

PARTIJSKI LJUDI

Od nedostatka popisivača veći je problem da među njima imamo partijske ljude, ocijenila je za Pobjedu Ivana Vojvodić iz nevladine organizacije Juventas, komentarišući podatke Uprave za statistiku da za popis stanovništva u Crnoj Gori, koji je planiran od 1. do 15. novembra, fali 1.700 popisivača.

Vojvodić, pak, za razliku od Vukčevića u načinima za prevazilaženje situacije sa nedostatkom potrebnog broja popisivača ne vidi samo po sebi ništa loše.

– Ovo su uobičajeni problemi kod istraživanja, ovoga puta sigurno i izraženiji, jer se u sve umiješala politika i ovo su najčešći načini da se navedeni problemi riješe – kazala je Vojvodić za naš list.

Veći je problem, napominje ona, ako među popisivačima imamo partijske ljude.

– Uz druge probleme koji nijesu samo odgovornost Monstata – dodala je Vojvodić.

Vojvodić je rekla da joj je žao što se „neodgovornim odnosom Vlade i parlamenta Monstat našao u žiži politike“, ističući da izvršna vlast mora da očuva povjerenje u Agenciju i zvaničnu statistiku.

EK: Pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je da se popis stanovništva u Crnoj Gori sprovodi pod odgovornošću vlasti u zemlji, ali i da istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po ovom pitanju.

Očekujemo da će popis stanovništva u Crnoj Gori biti sproveden u skladu sa svim standardima EU i međunarodnim standardima uz odgovarajuće mjere zaštite- rekla je Pisonero Pobjedi.

Dodala je da pravila EU o popisu ne pominju etničku pripadnost, vjeru i jezik.

U preporukama Konferencije evropskih statističara navodi se da su ove teme sporedne. Zemlje mogu odlučiti da li će ih koristiti ili ne. Svaka nacionalna odluka o prikupljanju podataka o etničkoj pripadnosti, vjeri i jeziku treba da bude zasnovana na inkluzivnim javnim konsultacijama i da poštuje princip slobodnog samoizjašnjavanja.

Čitaj još:   GI “21. maj”: Pretenciozan, nekvalifikovan i neustavan sastav 44. Vlade CRNE GORE... (foto)

To znači da svaki građanin Crne Gore ima pravo da odluči da li želi dati ove podatke ili ne, po sopstvenoj odluci – ocijenili su iz Evropske komisije.

Dodaje i da „istaknuti lideri treba da se uzdrže od bilo kakvih preporuka građanima po ovom pitanju“.

Kao što je pomenuto, ovo je vrsta podataka koje građani mogu dati ili ne, na čisto dobrovoljnoj osnovi – zaključila je Pisonero.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more