IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ko je novi crnogorski premijer- MILOJKO Spajić?- PRATE GA AFERE, poznat kao KAZANOVA, vežu ga sa “KRALJEM KRIPTOVALUTA”, rođen u Pljevljima, studirao na Dalekom istoku, veliki kritičar mu je NEBOJŠA Medojević… (foto, video)

Kako od potpunog anonimusa postati premijer za nepune tri godine, uz nekoliko afera na tom putu, najbolje zna Milojko Spajić, novi predsednik vlade Crne Gore…

PODGORICA: Crna Hronika, vijesti, utorak, 31. 10. 2023… 18: 18… Ko je novi crnogorski premijer- MILOJKO Spajić?- PRATE GA AFERE, poznat kao KAZANOVA, vežu ga sa “KRALJEM KRIPTOVALUTA”, rođen u Pljevljima, studirao na Dalekom istoku, veliki kritičar mu je NEBOJŠA Medojević… (foto, video)

Novi crnogorski premijer od kad je ušao politiku, krajem 2020. godine kao ministar finansija, nailazio je na brojne izazove. Najpre se suočio sa kritikama zbog toga što je zadužio zemlju za 750 miliona evra, potom je optuživan da je nacionalista, da bi kasnije imao problema sa srpskim državljanstvom, “Tinder” profilom i vezama sa južnokorejskim kraljem kriptovaluta Do Kvonom…

Ništa od toga, sada se vidi, nije sprečilo Spajića da od jutros stane na čelo nove crnogorske vlade iako je i njeno konstituisanje predstavljalo izazov za sebe jer se mesecima nije znalo da li će deo parlamentarne većine biti i prosrpske stranke sa liste “Za budućnost Crne Gore”.

Na kraju je Spajić gotovo u “minut do 12” našao solomonsko rešenje pošto će novu vladu koja će imati pet potpresednika i 19 ministarstava činiti pokret “Evropa sad” čiji je Spajić lider, Demokratska Crne Gore Alekse Bečića, Socijalistička narodna partija (SNP) Vladimira Jokovića i Albanski forum. Vladu će u parlamentu podržavati poslanici liste “Za budućnost Crne Gore” koji su zauzvrat dobili predsednika skupštine iz svojih redova Andriju Mandića.

Rođen u Pljevljima, studirao na Dalekom istoku…

Spajić je jedan od mlađih političara u Crnoj Gori pošto je rođen je 24. septembra 1987. godine u Pljevljima. U rodnom gradu je završio osnovnu školu i gimnaziju. Prvu godinu studija je završio na Univerzitetu Osaka kao stipendista Vlade Japana.

Nakon toga je pohađao četvorogodišnje studije na Fakultetu ekonomskih nauka na Univerzitetu Saitama u Pekingu. Diplomirao je ekonometriju i kvantitativnu ekonomiju. U sklopu projekta razmene studenata Spajić se školovao i na tehničkom fakultetu Univerziteta Đinghua u Pekingu. Magistrirao finansijski inženjering na Visokoj školi komercijalnih studija u Parizu.

Nakon pada Krivokapićeve vlade 28. aprila 2022. godine, Spajić je zajedno sa kolegom i aktuelnim predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem osnovao političku organizaciju Evropa sad.

Govori šest stranih jezika, radio u globalnim bankarskim korporacijama…

U njegovoj zvaničnoj biografiji na sajtu vlade navedeno je da govori šest stranih jezika.

Radio je u globalnim bankarskim korporacijama u Tokiju i Singapuru. Posle toga je bio partner Fonda Venture Capital u Singapuru. U Crnu Goru se vratio 2020. godine, a jednom prilikom je kazao da je povod za to bilo izglasavanje spornog Zakona o slobodi veroispovesti. Spajić se pridružio litijama koje su organizovane širom zemlje u znak protesta zbog donošenja tog zakona.

Na izborima koji su održani krajem avgusta 2020. godine većinu u parlamentu je osvojila dotadašnja opozicija, pa je Demokratska partija socijalista (DPS) nakon nekoliko decenija izgubila vlast.

Bio član ekspertske vlade

Priliku da formiraju vladu dobili su izborni pobednici, tj. nosilac liste Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Krivokapić je Spajića postavio za ministra finansija
Krivokapić je Spajića postavio za ministra finansija

Kao mandatar, Krivokapić je tražio da njegova vlada bude sačinjena od eksperata iz raznih oblasti. Tako je za ministra finansija i socijalnog staranja predložen Milojko Spajić. Odlukom skupštinske većine Vlada je zvanično izglasana 4. decembra 2020. godine.

Čitaj još:   JAD I ŠEST MINUTA DODIKOVE MRŽNJE: "Je... t ću ti mater, volio bih da ti srce otkaže..." (foto, video)

Morao da zaduži Crnu Goru 750 miliona eura

Pred kraj godine objavljeno je da zbog manjka u državnoj kasi Crna Gora morala da se zaduži 750 miliona evra. O ovoj odluci se nije raspravljalo u Skupštini, što je izazvalo negodovanje, kako kod poslanika opozicije, tako i kod onih koji su glasali za novu Vladu.

Spajić je svoju odluku o zaduženju branio argumentima da je to bila jedina iznuđena mera i da bi svaka druga značila mnogo bolnije procese. Dodao je da novac koji je pozajmljen obezbeđuje dve godine mira.

U novembru 2021. sa Milatovićem predstavio projekat “Evropa sad”

U saradnji sa Jakovom Milatovićem, tada ministrom ekonomskog razvoja u novembru 2021. godine predstavio je projekat Evropa sad koji je za cilj imao povećanje životnog standarda svih građana, unapređenje poslovnog i investicionog ambijenta, smanjenje sive ekonomije na tržištu rada i slično. 

Za građane je ipak najvažnije što je program predviđao povećanje plata, pa je tako najniža cena rada sa 222 eura skočila na 450 eura.

Milatović i Spajić napravili su pokret "Evropa sad"
Milatović i Spajić napravili su pokret “Evropa sad”

Predstavljajući plan, Spajić je kazao da očekuje da će se javni dug, koji je bio iznad 100 odsto smanjiti na 76 ili 78 odsto. Osim toga, istakao je da će crnogorska ekonomija biti najbrže rastuća u Evropi.

Najoštriji kritičar Medojević

Među najoštrijim kritičarima bio je Nebojša Medojević, predsednik vladajućeg Saveza za promjene (SZP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF). On je, uprkos Spajićevim argumentima, tvrdio da Crnu Goru čeka grčki scenario. Građanski pokret URA Dritana Abazovića je uz podršku Demokratske partije socijalista i drugih opozicionih partija u Skupštini 4. februara 2022. godine izglasao smenu Vlade Zdravka Krivokapića.

Spajić i Milatović su 26. juna 2022. godine osnovali Pokret Evropa sad!. Pridružila im se i nekadašnja ministarka odbrane Olivera Injac. Za predsednika pokreta je izabran Spajić, dok je Milatović imenovan njegovim zamenikom. Pokret Evropa sad! u svom programu, između ostalog, obećava insistiranje na vladavini prava i evropskim integracijama, nultu stopu nezaposlenosti, prosečnu platu od hiljadu evra, te minimalnu penziju od 450 evra.

Prvi veliki uspeh u Podgorici

Evropa sad! je izašla na izbore u nekoliko lokalnih sredina i ostvarila zapažene rezultate. Veliki uspeh njihova lista je ostvarila na izborima u Podgorici. Sa preko 20 odsto osvojenih glasova dobili su priliku da predlože gradonačelnika glavnog grada.

Pokret "Evropa sad" prvo je osvojio vlast u Podgorici
Pokret “Evropa sad” prvo je osvojio vlast u Podgorici

Jedan od glavnih kandidata bio je Jakov Milatović. Međutim, zbog blokade uzrokovane nedostatkom kvoruma u Ustavnom sudu koji odlučuje o žalbama političkih subjekata nakon održanih izbora, Milatović nije dobio priliku da se u lokalnom parlamentu odlučuje o tome da li će postati novi gradonačelnik Podgorice.

Zbog srpskog državljanstva nije bio kandidat za predsednika…

Trebalo je da bude jedan od kandidata na predsedničkim izborima 2023. godine, ali je zbog srpskog državljanstva i prebivališta Državna izborna komisija (DIK) Crne Gore odbila njegovu kandidaturu, pa je umesto njega kandidat PES bio Milatović.

DIK nije potvrdila njegovu kandidaturu nakon što je ustanovljeno da ima i državljanstvo Srbije, što ga, prema važećim zakonima Crne Gore sprečava da se bori za funkciju predsednika.

Afera “Tinder”

Dok je još bio u procesu prikupljanja potpisa za kandidaturu na predsedničkim izborima, Spajić se našao u centru skandala, kada se na mreži za upoznavanje “Tinder” pojavio njegov profil.

Čitaj još:   NEKAD I SAD- MAŠINBRAVAR I INŽINJER MAŠINSTVA...

Spajić je to demantovao, i celu “igru” svalio na političke protivnike koji su mu izgleda, kako tvrdi, upravo taj nalog i otvorili.

– Tinder nemam. Ali, imam najveće šanse da postanem predsednik – napisao je tada Milojko Spajić na svom Instagram profilu.

Bliske veze sa južnokorejskim kraljem kriptovaluta?

I izbornu kampanju za parlamentarne izbore pratila je afera u čijoj žiži je bio Spajić. Ovog puta lider “Evrope sad” se suočio sa optužbama da je imao bliske poslovne veze sa južnokorejskim državljaninom Do Kvonom, koga SAD i Južna Koreja potražuju zbog prevara na kripto tržištu. Zbog toga je krajem juna Specijalno državno tužilaštvo formiralo dva predmeta.

Do Kvona traže SAD i Južna Koreja zbog prevara na kripto tržištu
Do Kvona traže SAD i Južna Koreja zbog prevara na kripto tržištu

U svoju odbranu Spajić je naveo da Do Kvona zna jer je 2018. godine za 75.000 evra prevario firmu u kojoj je lider “Evrope sad” radio.

– Znam ga dobro. To je jedan prevarant – kazao je tada Spajić

Branio se spiskom djevojaka da nije nacionalista…

Iz emotivne veze sa Vesnom Marinković Spajić ima ćerku.

Milojko Spajić ima ćerku iz emotivne veze sa Vesnom Marinković
Milojko Spajić ima ćerku iz emotivne veze sa Vesnom Marinković

Njegov ljubavni život dospeo je u žižu javnosti kada se početkom 2022. godine branio od optužbi da je nacionalista tako što je naveo koje su mu sve devojke bile partnerke.

– Devojka mi je bila Francuskinja, pre toga Indonežanka muslimanka, pre toga Japanka budistkinja, pre toga Kineskinja komunista. Ne mogu da zamislim kontekst u kojem bih ja mogao da se poistovetim sa bilo kakvim radikalnim nacionalističkim stavovima – rekao je tada Spajić kao ministar finansija.

Najavio sedmočasovno radno vrijeme…

Spajić je najavio i program “Evropa sad 2.0”. kojim se, između ostalog podrazumeva skraćenje punog radnog vremena sa 40 na 35 sati, odnosno, sedmočasovno radno vrijeme…

BONUS VIDEO: Ko je novi crnogorski premijer?

izvor Blic.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more