IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić sa opozicijom: DANIJEL Živković- Bojkot ako se ne ispune naši zahtjevi; DAMIR Šehović- Nije bitan datum, nego kontrolni mehanizmi… (foto, video)

Novi crnogorski premijer Milojko Spajić razgovarao je u Podgorici sa opozicijom i nacionalnim vijećima manjina o stvaranju uslova za sprovođenju popisa stanovništva zakazanom za 30. novembar, poručujući da popis “mora biti proces koji je izraz medjusobnog povjerenja”…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 02. 10. 2023… 17: 18… MILOJKO Spajić sa opozicijom: DANIJEL Živković- Bojkot ako se ne ispune naši zahtjevi; DAMIR Šehović- Nije bitan datum, nego kontrolni mehanizmi… (foto, video)

“Ne pričamo o rokovima nego o suštini – da dođemo do tačnih i relevantnih podataka i da svi imaju povjerenja u ovaj proces”, istakao je DANIJEL Živković…

Vršilac dužnosti (v. d.) predsjednika Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković, poručio je večeras da će ta stranka, ako ne budu ostvareni njeni zahtjevi u vezi kontrole popisa stanovništva, ostati pri odluci da bojkotuje taj proces.

On je, nakon sastanka dijela opozicije s novoizabranim premijerom Milojkom Spajićem, rekao novinarima da cilj DPS-a nije da se popis ne održi, već da bude orzanizovan u skladu s pozitivnim zakonskim propisima, primijenjenom metodologijom i u uslovima kontrole tog procesa.

“Osnovni cilj je da se dobiju tačni i relevantni podaci. Kazali smo da naš cilj nije da se popis ne održi; on treba da se održi bez bilo kakvog uslovljavanja, posebno od koalicije Za budućnost Crne Gore (ZBCG) koja je preuzela kontrolne mehanizme u Skupštini, i to treba da uradimo u dobrom duhu i dijalogu. Vjerujem da ćemo nastaviti ono što smo započeli na sastanku”, izjavio je Živković.

Sastanku sa Spajićem u Vladi prisustvovali su i Živkovićev partijski kolega Nikola Janović, lider i poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović i Boris Mugoša, te predsjednik i potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović i Damir Gutić.

Milojko Spajić sastana opozicija
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Na pitanje vjeruje li da se zahtjevi opozicije mogu ispuniti za mjesec dana, koliko je ostalo do popisa, Živković je odgovorio da to ne bi “oročavao”, ali da je upitno da li se to može desiti u tom roku.

“Danas je održan (Spajićev) sastanak s predstavnicima nacionalnih vijeća, vjerujem da bi možda tokom narednih dana trebalo da se organizuje sastanak s predstavnicima civilnog sektora… Ne pričamo o rokovima nego o suštini – da dođemo do tačnih i relevantnih podataka i da svi imaju povjerenja u ovaj proces”, dodao je šef DPS-a.

Čitaj još:   KAKO Do dvojnog državljanstva, najlakše ga dobiti u ovih 5 zemalja... (foto)

Živković je rekao da cijeni da postoji Spajićeva spremnost da se otvori dijalog o popisu.

“Da li će se vidjeti spremnost da se do kraj izađe u susret svim zahtjevima – to ne mogu da kažem, jer to zavisi od druge strane. Od naših zahtjeva nećemo odustati do kraja. Ukoliko naši zahtjevi ne budu ispunjeni, nastavićemo s onim našim odnosom koji je bio najavljen – da ćemo bojkotovati ovakav popis stanovništva”, podvukao je.

Danijel Živković
foto: Nikola Dragaš

Upitan da li su spremni da odustanu od dijela zahtjeva, odgovorio je da je činjenica da su spremni da razgovaraju znak da žele kompromisom da dođu “do same suštine”.

“A rekao sam šta je suština… Vjerujem da ćemo u narednom periodu imati dovoljno konsenzusa oko toga da posebni, specijalizovani timovi rade na usaglašavanju stavova. Vjerujem da se će se, u odnosu na dinamiku obaveza, novi sastanak desiti uskoro. Ne mogu reći da sam optimista na osnovu jednog razgovora. Tek kad dobijemo odgovore od premijera da su spremni da razgovaraju o zahtjevima koje smo ispostavili, onda možemo govoriti da li ćemo biti optimisti”, zaključio je Živković.

Iz Vlade je nakon sastanka saopšteno da su razmijenjena mišljenja i date sugestije u vezi sa pripremom i sprovođenjem procesa, “te iskazana spremnost da se u najboljoj namjeri da doprinos realizaciji Popisa kao jednog od kapitalno važnih procesa za trasiranje ukupnog društvenog razvoja”.

“Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju”, saopšteno je iz Vlade.

Milojko Spajić sastana opozicija
foto: Gov.me/Bojana Ćupić

Lider SD-a Damir Šehović, ocijenio je da je sastanak sa Spajićem bio koristan.

“Istakli smo da smo zabrinuti za cijeli proces. Imamo pravo da sumnjamo da je proces pripremljen da se, kroz zloupotrebu podataka, ostvaruju neke političke ambicije koje su štetne za Crnu Goru. Iskoristićemo sva zakonska sredstva da spriječimo zloupotrebe. Ali smo spremni da se dogovaramo oko ovog procesa da ne bi bilo zloupotreba. Nemamo ništa protiv popisa, ali imamo protiv nečije političke agende”, kazao je on novinarima.

Šehović
Šehovićfoto: Nikola Dragaš

Šehović je naveo da opozicija želi da ima maksimalno povjerenje u popisivače, da ima kontrolne mehanizme na nivou popisnih komisija, da se izradi softversko rješenje za dodatnu kontrolu…

Čitaj još:   Fon der Lajen: CRNA GORA NIJE PRIMORANA NI NA ŠTA- Đukanović; STABILNOST Zapadnog Balkana na ISKUŠENJU... (foto, video)

“Tražimo uslove koje je opozicija imala 2011. godine. Stekli smo utisak da je premijer razumio našu argumentaciju. Vjerujem da će biti dovoljno razuma da se postigne kompromis. Ne bismo robovali datumima. Kad ambijent bude takav da popis možemo održati, reći ćemo – da. Do tada, bićemo u bojkotu. Ovdje nije bitan datum, nego ambijent i kontrolni mehanizmi. Kad se oko toga dogovorimo, opozicija će iskazati interes za učešće u popisu”, konstatovao je šef SD-a.

Funkcioneri BS-a nisu davali izjave nakon sastanka.

Sastanak Spajića sa predstavnicima opozicionih partija je počeo oko 16 časova i trajao je do oko 17.50.

Spajićeva Vlada juče je donijela uredbu kojom je odgodila popis stanovništva za period od 30. novembra do 15. decembra.

Prvobitno je bilo planirano da se popis održi od 1. do 15. novembra.

Dio opozicije zahtijevao je odgađanje popisa tvrdeći da trenutno nema uslova za njegovo sprovođenje, a dio njih je najavljivao i bojkot.

Bonus video:

izvor aktuelno.me
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more