IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

KO O ČEMU Premijer Spajić o popisu: Opozicija mu poslala zahtijeve za nove popisivače, datum popisa da bude stvar kompromisa… (foto, video)

Novoizabrani premijer Milojko Spajić o realizaciji predstojećeg popisa razgovarao sa predstavnicima DPS-a, SD- a, Bošnjačke stranke i manjinskih savjeta…

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 02. 10. 2023… 11: 18… KO O ČEMU Premijer Spajić o popisu: Opozicija mu poslala zahtijeve za nove popisivače, datum popisa da bude stvar kompromisa… (foto, video)

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, opozicija je na sastanku zajednički iznijela zahtjeve od kojih su ključni izbor novih popisivača kao i apsolutna kontrola popisa u svim fazama.

,,Naš zahtjev je da se, kako u već postojeće popisivače nemamo povjerenje, sačini novi izbor popisivača i obavezno članstvo u popisnim komisijama, kao i instalacija softvera kojim bi se spriječile zloupotrebe“, rekao je izvor Pobjede koji je prisustvovao sastanku sa premijerom Spajićem

Opozicija zahtijeva nove  popisivače, datum popisa da bude stvar kompromisaFoto: Vlada Crne Gore

DUG PUT DO DOGOVORA: Premijer Spajić sa predstavnicima opozicije

Premijer Milojko Spajić pokazao je, na sinoćnjem prvom sastanku sa predstavnicima opozicije, spremnost da otvori dijalog o uslovima za sprovođenje regularnog procesa popisa stanovništva u koji bi svi imali povjerenje, kazao je, nakon dvosatnog razgovora sa novoizabranim premijerom, novinarima vršilac dužnosti lidera Demokratske partije socijalista Danijel Živković.

Osim Živkovića i Damira Šehovića, sinoćnjem sastanku u zgradi Vlade, prisustvovali su i lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, funkcioner te partije Damir Gutić, te poslanici DPS-a Nikola Janović i SD-a Boris Mugoša.

Lider DPS-a je istakao, međutim, da jedan sastanak nije razlog za optimizam, te da će optimista biti kada svi njihovi zahtjevi budu ispunjeni.

– Mi od naših zahtjeva nećemo odustati, a da li će oni biti ispunjeni to zavisi od premijera. Ako su spremni da razgovaraju o svim našim uslovima, onda možemo pričati o tome da li smo optimisti – naveo je Živković.

BEZ ROKOVA

On je rekao da su sa Spajićem razmijenili mišljenja, ali i da na sastanku nije bilo riječi o rokovima.

– Nijesmo pričali ni o kakvim rokovima. Cilj DPS- a je da se popis odvija po pozitivnim zakonskim propisima i kontrolom tog procesa. Kazali smo da naš cilj nije da se popis ne održi. Popis treba da se održi, ali bez uslovljavanja i u dobrom duhu kako bi u taj proces svi imali povjerenja – rekao je Živković.

Dodao je i kako vjeruje da će u narednom periodu biti realizovano sve o čemu su razgovarali na sastanku.

– Upitno je da li je sve to moguće riješiti za mjesec dana. Suština je da dođemo do tačnih podataka – zaključio je Živković.

ZAHTJEVI

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, opozicija je na sastanku zajednički iznijela zahtjeve od kojih su ključni izbor novih popisivača kao i apsolutna kontrola popisa u svim fazama.

Čitaj još:   VUČIĆ SE OBRATIO NACIJI: Evo kad počinju raditi kafići MEĐUGRADSKI SAOBRAĆAJ! (foto)

– Iznijeli smo zahtjev da u već postojeće popisivače nemamo povjerenje što znači novi izbor popisivača, zatim obavezno članstvo u popisnim komisijama, instalaciji softvera kojim bi se spriječile zloupotrebe – rekao je izvor Pobjede.

Izvor je dodao da je Spajić upoznat i sa neadekvatnim medijskim okruženjem i kampanjom iz Srbije.

– Nijesmo sigurni da je sve moguće završiti za mjesec dana i da datum treba da bude stvar kompromisa. Vjerovatno će se dijalog preseliti na nivo radnih grupa – rekao je izvor Pobjede.

Da je sastanak sa Spajićem bio „koristan“, smatra i lider Socijaldemokrata Damir Šehović koji je novinarima rekao da su premijera upoznali sa razlozima zbog kojih je opozicija zabrinuta za predstojeći popis.

– Jasno smo rekli da smo zabrinuti za kompletan proces. Imamo razloga da sumnjamo da je cijeli proces pripremljen da se ostvaruju političke ambicije na štetu Crne Gore – istakao je Šehović.

Spajiću su, kako je dodao, prenijeli da su spremni da sarađuju, ali ga i upozorili da će iskoristiti sva zakonska sredstva kako bi spriječili zloupotrebu popisa.

Nijesam siguran da je sve moguće uraditi u mjesec dana, ali nije bitan datum, bitni su kontrolni mehanizmi. Dok se ti mehanizmi ne uspostave mi ćemo biti u aktivnom bojkotu – poručio je lider SD-a Damir Šehović nakon sastanka

– Nemamo ništa protiv popisa, ali imamo da se taj proces iskoristi da bi se ostvarila nečija politička agenda – naglasio je on.

Dodaje i kako je važno da se uspostave adekvatni mehanizmi kontrole i osmisli softversko rješenje za kontrolu podataka.

– U suštini mi tražimo isto ono što je opozicija imala 2011. godine. Stekli smo utisak da je premijer razumio našu motivaciju i želim da vjerujem da će biti dovoljno političke mudrosti da se oko ovog procesa postigne konsenzus – rekao je Šehović.

Govoreći o odluci Spajića da popis odgodi za samo mjesec, Šehović ističe kako su datumi izvedena kategorija.

– Nijesam siguran da je sve moguće uraditi u mjesec dana, ali nije bitan datum, bitni su kontrolni mehanizmi. Dok se ti mehanizmi ne uspostave mi ćemo biti u aktivnom bojkotu – poručio je lider SD-a.

Ističe i da na jednom sastanku nije moguće dobiti odgovore na sva pitanja, ali i da su sastanak iskoristili da premijera informišu o tome gdje oni vide prostor za zloupotrebe.

KONSENZUS

Iz Spajićevog kabineta je nakon sastanka potvrđeno da su razgovarali o uslovima za sprovođenje predstojećeg popisa stanovništva i zaključili da je o tom pitanju potrebno postići najširi konsenzus.

– Sagovornici su iskazali spremnost da se postigne najširi konsenzus o ovom važnom pitanju- navedeno je u saopštenju Vlade.

Čitaj još:   PO JUTRU SE DAN POZNAJE: Šta vam HOROSKOP treba da pomogne i da imate dobar dan...

Dodaje se i da su na sastanku razmijenjena mišljenja i date sugestije u vezi sa pripremom i sprovođenjem popisa.

– Te iskazana spremnost da se u najboljoj namjeri da doprinos realizaciji popisa kao jednog od kapitalno važnih procesa za trasiranje ukupnog društvenog razvoja – zaključuje se u saopštenju Vlade.

Rezultati popisa da budu osnov za gradnju društva po mjeri građana

Premijer Milojko Spajić je ranije juče, na temu prestojećeg popisa, razgovarao i sa predstavnicima nacionalnih savjeta manje brojnih naroda i tom prilikom, kako je saopšteno iz Vlade, istakao da taj proces mora biti izraz međusobnog povjerenja i da će njegovi rezultati biti osnova za izgradnju društva po mjeri građana.

– Predstavnici manjinskih naroda su kazali da prepoznaju volju predsjednika Vlade da se proces učini inkluzivnim za sve, te da je to svojevrsna poruka Vlade da će graditi društvo jednako-pravnih građana na nivou cijele države- navedeno je u saopštenju.

Spajić je, kako se dodaje, kazao i da je Vlada voljna da iznađe rješenje za sva otvorena pitanja.

– Na sastanku je bilo riječi o konkretnim prijedlozima kojima bi se unaprijedio proces i dogovoren nastavak komunikacije ovim povodom – piše u saopštenju.

Sa Spajićem su razgovarali predsjednici Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić, Nacionalnog savjeta Albanaca Faik Nika, Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, Savjeta Muslimana Sabrija Vulić i Romskog savjeta Mensur Šaljaj. Sastanku su prisustvovali i novoizabrani ministri finansija Novica Vuković i ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka. 

BONUS VIDEO; Premijer Milojko Spajic, o uključivanju opozicije u popisne Komisije

izvor Pobjeda.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more