Crna Gora

TURBULENTNO U CRNOJ GORI- ,,SRPSKI SVET“ U OBRAZOVANJU: Dodikov partijski kolega uči crnogorske studente… (foto)

Ovo je još jedno u nizu imenovanja kojim rektor Univerziteta Vladimir Božović sprovodi dobro isplaniranu i usaglašenu politiku ,,srpskog sveta“ u visokom obrazovanju i uništava crnogorski identitet i državotvorno biće.

Filozofski fakultet u Nikšiću u maju ove godine je izabrao u zvanje docenta Dragoslava Banjka, predsjednika Skupštine grada Trebinja, partijskog kolegu Milorada Dodika iako nema crnogorsko državljanstvo, na period od pet godina.

Banjak još od 2021. godine, kada je i izabran novi rektor Univerziteta Vladimir Božović, predaje na Odsjeku za geografiju.

Ovo je još jedno od niza imenovanja kojim se sprovodi dobro isplanirana i usaglašena politika ,,srpskog sveta“ u visokom obrazovanju i uništava crnogorski identitet i državotvorno biće.

Filozofski fakultet je najizrazitiji primjer kako rektor Božović sporovodi, ubacivanjem ideološki podobnih ljudi, agendu posrbljavanja Crne Gore pred potpuno uspavanom crnogorskom akademskom zajednicom.

Bilo je tu i još interesantnih izbora u zvanje, ne samo sa ideološke strane.

PORODIČNI LJUDI

Naime, ove godine u oktobru je u zvanje saradnika u nastavi izabrana i Iva Drekalović, kćerka Vladimira Drekalovića, koji također predaje na Filozofskom fakultetu. Za saradnika u nastavi angažovana je i žena Dušana Krcunovića – Gordana Porobić-Krcunović, takođe profesora na ovom fakultetu.

Nema sumnje da se Banjak, ali i Krcunović i Drekalović ideološki uklapaju u matricu koju zagovara rektor Univerziteta koji želi da Crnu Goru vrati duhovnom srpskom i ruskom biću. Pa tako, da podsjetimo, osnivač opskurnog portala IN4S, kao učesnik na konferenciji ,,Borba Rusije i Srbije juče i danas“ te 2015. godine kaže da je najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva.

Da podsjetimo: i Drekalović i Krcunović, obojica bliski Srpskoj pravoslavnoj crkvi, su izabrani u zvanje na osnovu članaka u ruskom časopisu ,,Voprosi stori“ koji nije bio na akreditovanim listama, iako su iz Univerziteta izjavili da je ,,sve bilo po proceduri“.

Nema sumnje da se Banjak, ali i Krcunović i Drekalović ideološki uklapaju u matricu koju zagovara rektor Univerziteta koji želi da Crnu Goru vrati duhovnom srpskom i ruskom biću. Pa tako, da podsjetimo, osnivač opskurnog portala IN4S, kao učesnik na konferenciji ,,Borba Rusije i Srbije juče i danas“ te 2015. godine kaže da je najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u Crnoj Gori Srpska pravoslavna crkva. To je, prema njegovim riječima, ogromni potencijal koji Rusija nije u potpunosti iskoristila.

Božović na tom skupu, između ostalog, kaže:

– Na kraju, još jednom potcrtavam, volumen srpskog nacionalnog osjećanja i političkog uticaja je statistički i sadržajno istovjetan proruskom osjećanju u Crnoj Gori. Stoga, usaglašena i strateški dobro osmišljena aktivnost na planu razvoja srpskih i ruskih kulturnih institucija u Crnoj Gori je apsolutni garant da će se ona vratiti svom originalnom, istorijskom duhovnom toku – naveo je Božović.

OD NIKŠIĆA, DO PALA I KOSOVSKE MITROVICE

Nije poznato da li je prosvjetna inspekcija reagovala zbog toga što profesor Aleksandar Stamatović predaje i na Palama, a profesor Dalibor Elezović i u Kosovskoj Mitrovici.

U međuvremenu Pobjeda piše da je Jovan Mihailović, takođe državljanin susjedne države, angažovan na Filozofskom fakultetu, a ista ustanova „pred nosom“ je zatvorila vrata brojnim mladim naučnim radnicima iz Crne Gore, onima koji su već radili, koji imaju reference i koji su stekli zvanja na državnom univerzitetu. 

Uz to, šef Studijskog programa za geografiju Dragan Burić „traga“ za saradnicima po državama u okruženju, a u Crnoj Gori ima meritorne predavače bez ijedne mrlje u karijeri.

izvor: SB

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Share
Published by
admin

Recent Posts

Dnevni horoskop za 17. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan premoren,…

25 minuta ago

DEBAKL MILOJKA Spajića i njegove Vlade: Uuzalud se brukali i pokušavali da se opravdaju pred “srpskim svetom” i njegovim aparatčicima u Crnoj Gori… (foto, video)

Objavljen tekst Rezolucije o Srebenici, nijesu uvršteni amandmani Crne Gore... U Rezoluciji, međutim, nema amandmana koje…

50 minuta ago

Najveći problem parlamentarne demokratije u Bijelom Polju su PETAR Smolović i ERNADA Suljević… (foto)

Jučerašnjim saopštenjem DPS- a i satelita, lokalna vlast u Bijelom Polju nije pokazala ništa drugo…

51 minuta ago

DPS: Ko je upalio mrak u Zeti? (foto)

Opština Zeta ne slavi 21. maj, Dan nezavisnosti Crne Gore jer vlast u Zeti duboko…

1 sat ago

ŠOK SNIMAK SA ISPITIVANJA ATENTATORA NA ROBERTA FICAŠOK: Otkrio policajcima, zašto je pucao, na slovačkog premijera… (foto, video)

Objavljena je snimka atentatora na slovačkog premijera Roberta Fica u kojem je rekao zašto je…

2 sata ago

MINISTRICA OBRAZOVANJA U KANTONU SARAJEVO PONIŽAVA UMJETNIKA, MAESTRA MEHMEDA BAJRAKTAREVIĆA… (foto)

Iako maestro MB ima 67 godina života i 42 godine staža Ministarstvo obrazovanja neće da…

3 sata ago

This website uses cookies.