IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Crna Gora ima 59 počasnih konzula, diplomatama veći budžet, plate… (foto)

Kako se navodi u Informaciji, koju je Vlada objavila, u dijelu institucionalnih i kadrovskih kapaciteta, posebna pažnja treba biti posvećena popunjavanju upražnjenih mjesta šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava, te daljem širenju diplomatsko-konzularne mreže, u cilju adekvatnog zastupanja interesa Crne Gore u inostranstvu.

Navodi se i da diplomatsko-konzularnu mrežu trenutno čini 40 diplomatsko-kozularnih predstavništava (trideset ambasada, šest misija, četiri generalna konzulata), od kojih samo 13 ima šefove predstavništava, u punom kapacitetu (sedam ambasadora, četiri šefa misija i dva generalna konzula).

“S tim u vezi, potrebno je u najkraćem roku pristupiti popunjavanju pozicija šefova diplomatskih predstavništava, kao i daljem jačanju mreže počasnih konzula, imajući u vidu značaj njihove uloge posebno u zemljama u kojima nijesmo rezidentno predstavljeni”, navodi se u Informaciji o presjeku stanja.

Crna Gora trenutno ima 59 imenovanih počasnih konzula u inostranstvu.

U Ministarstvu vanjskih poslova trenutno je zaposleno 273 službenika (56% žena), od kojih je 21 na određeno vrijeme.

“U diplomatsko-konzularnim predstavništvima trenutno je raspoređeno 99 službenika, od kojih su 20 službenici iz drugih državnih organa i organa državne uprave.

U svim organizacionim jedinicima u zemlji i inostranstvu, naglašena je disproporcija između sistematizovanih i popunjenih radnih mjesta, te postoji opravdana potreba za jačanjem kadrovskih kapaciteta u cilju optimizacije rada institucije, uz uvažavanje principa koji proizilaze iz reforme javne uprave, sa posebnim akcentom na usavršavanje znanja, vještina i sposobnosti od značaja za sprovođenje utvrđenih prioriteta vanjske politike”, piše u dokumentu.

Čitaj još:   DŽO Bajden, objelodanio ko će biti na kojim funkcijama u Bijeloj kući: ONI će upravljati Amerikom... (foto i video)

Upozorava se i da je nedostatak adekvatnih uslova i sredstava za rad evidentan u zemlji i u inostranstvu, gdje se u prvom redu misli na obezbjeđivanje adekvatnih prostornih kapaciteta, kao i odgovarajuće infrastrukture koja obezbjeđuje siguran i pravovremen pristup infomacijama.

Budžet MVP za ovu godinu bio je projektovan na oko 18,6 miliona eura.

“Na dan 30.10.2023. Ministarstvo vanjskih poslova je raspolagalo budžetom u iznosu od 4.674.110 eura, dok je do 30. oktobra utrošeno 14.058.750 eura, te realizacija budžeta na naznačeni datum iznosi 71,03%. Do kraja godine se nakon plaćanja redovnih obaveza očekuje visok stepen realizacije budžeta”, piše u Informaciji MVP.

Pripremljen je, kako navode, plan budžeta za narednu godinu i završeni su pregovori sa Ministarstvom finansija.

“Zahtjev za dodjelu budžetskih sredstava za 2024. iznosi 30.268.514 eura. U ovom dijelu, posebnu pažnju zavređuje usklađivanje koeficijenata osnovne zarade diplomata, imajući u vidu da je ovo pitanje otvoreno već duži niz mjeseci, iz razloga što diplomate nijesu dobile povećanje osnovne zarade kada i ostali službenici zaposleni u javnom sektoru, a koji su bili obuhvaćeni novim Granskim kolektivnim ugovorom za oblast uprave i pravosuđa.

S tim u vezi, potrebno je hitno, u saradnji sa Ministarstvom finansija, pronaći adekvatno rješenje ovog pitanja, kroz usvajanje neophodnih normativnih akata (izmjene zakona i potrebnih podzakonskih akata)”, zaključuje se u Informaciji o presjeku stanja u MVP.

Čitaj još:   OTKRIVAMO Koliko su zaradili Hrvati plasmanom u polufinale Mundijala? (foto, video)

izvor: standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more