IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Ružičnjak od 65 ruža zamirisao u NOVOM PAZARU… (foto)

Ružičnjak u obliku pluća od 65 ruža zasađen je danas, na Međunarodni dan osoba obolelih od cistične fibroze, ispred sportske dvorane Pendik u Novom Pazaru, kao simbol podrške sugrađanima suočenim sa ovom bolešču.“CF ružičnjak” u Novom Pazaru peti je ovakve vrste u našoj zemlji.

Legenda o ružičnjaku datira od 196o. godine i priče o Meri G. Vajts čija su tri sina imala ovu retku bolest. Ona je kao volonterka u Fondaciji za cističnu fibrozu zvala brojne organizacije tražeći finansijsku pomoć za CF istraživanje.

Njen četvorogodišnji sin Ričard, slušajući njene pozive, rekao joj je: “Ja znam za koga ti radiš! Za 65 ruža!” Izgovoreno na na engleskom, 65 ruža (Sixtyfive Roses) zvuči slično kao i cistična fibroza (cystic fibrosis), što je motiv da pre mnogo godina ruža postane zaštitni znak za obolele i njihovu borbu za svaki udah.

Čitaj još:   PARIZ: Eksplodirala pekara, dvoje poginulo,pet u životnoj opasnosti (VIDEO)

One su, kako je poručeno na skupu u Novom Pazaru, simbol zdravlja, ljubavi i života. Budžetom Republike Srbije, za lečenje retkih bolesti opredeljeno je 18 milijardi dinara.

Neonatalnim skriningom na ciističnu fibrozu, koji se u našoj zemlji od 2021. sprovodi zahvaljujući sredstvima iz budžeta Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, osobe sa ovom bolešću dobile su prilikom da usled pravovremenog lečenja žive znatno kvalitetnije nego pre.

autor: Senad SENKO Župljanin

izvor: http://ibalkan.net