IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BALŠA Knežević: Znaju li u Vašingtonu ko pije Dakinu votku? (foto)

Zaista je krajnje simptomatično što su Perović i Ivanović tako bliski sa Davidovićem koji je na listi sankcija SAD, ako uzmemo u obzir da je koncern Vijesti, makar formalno, uvijek potencirao bliske veze sa zapadom, prije svega Amerikom.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, četvrtak, 23. 11. 2023… 19 39… BALŠA Knežević: Znaju li u Vašingtonu ko pije Dakinu votku? (foto)

Još je čudnije što američka administracija ne reaguje na sve ovo i podržava ovaj režimski koncern. Mada, to se faktički uklapa u trenutnu američku politiku u Regionu koja potpuno povlađuje velikosrpskom hegemonizmu i na mala vrata uvodi ruski uticaj na Zapadni Balkan.

Piše: Balša Knežević

Malo koga je iznenadila informacija da je američki Stejt department prošle sedmice uveo sankcije kontroverznom svetosavskom ”biznismenu” Miodragu Daki Davidoviću. Kako je obrazloženo, Kancelarija za kontrolu strane imovine, pri Sekretarijatu za finansije, sankcije je uvela Davidoviću jer je “decenijama prao novac za kriminalne sindikate, jačao svoj uticaj i gradio kriminalnu mrežu od krijumčarenja cigareta, nafte i oružja u Crnu Goru”.

Kotroverzni Davidović odavno je poznat po povezanosti sa svijetom kriminala, a osim po vezama sa podzemljem, poznat je i po tome što je uvijek bio i neskriveni pobornik radikalnih velikosrpskih političkih ideja. Svojevremeno je pomagao i haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću, bio je kum pokojnog Momira Bulatovića, bio je ministar trgovine u Vladi SAO Hercegovina devedesetih godina prošlog vijeka.

Davidović se, nekoliko posljednjih godina, poslujući iz Beograda povezuje sa međunarodnom distribucijom oružja, pa nije ni čudo što je poznat kao veliki donator parapolitičke, ekstremističke svetosavske sekte (SS), takozvane Srpske pravoslavne crkve i njene crnogorske filijale Mitropolije crnogorsko primorske.


Daka prima orden od pokojnog šefa SS Miroslava Gavrilovića

(Ne)očekivani ”partneri”

Kontroverzni Nikšićanin koji je već decenijama poznat kao jedan od najistaknutijih profesionalnih Srba, iako važi za veoma škrtog čovjeka, dovodio se u vezu sa finansiranjem brojnih političkih prosrpskih stranaka  u Crnoj Gori. Sve ovo se savršeno uklapa u mozaik biografije čovjeka koji se našao na listi sankcija SAD.

Međutim, osim šurovanja sa neskrivenim velikosrpskim političko-kriminalnim i bezbjednosno-obavještajnim krugovima, Davidović ima i (ne)očekivane partnere, i često se povezuje sa jednom, krajnje kontroverznom, grupom lica iz koncerna Vijesti, poznatijeg kao ”medijska mafija”.

Odavno kruže spekulacije da je kontroverzni nikšićki ”biznismen” veoma blizak sa doskorašnjim suvlasnicima koncerna Vijesti, koji i dalje važe za čelnike ”medijskog ganga” – Miodragom Miškom Perovićem i Željkom Ivanovićem.

O bliskosti ove trojice kontroverznih tajkuna odavno se govori, a posljednje vrijeme na društvenim mrežama isplivale su brojne fotografije na kojima se vidi Davidović, u društvu Perovića i Ivanovića. Kako saznajemo iz izvora bliskih vrhu ”medijskog ganga” Daka i čelnici koncerna Vijesti ”ne bježe” od sastanaka po podgoričkim restoranima, a svoju saradnju i ne kriju.

Čitaj još:   BALŠA Knežević: CRNOGORSKA VLADA U ’’SRPSKO- AMERIČKOM SVETU”- Ipak je moglo biti i gore... (foto, video)

Portal Aktuelno već je pisao kako su se Davidović i Perović nalazili u jednom podgoričkom restoranu pred drugi krug predsjedničkih izbora, kada su, kako se sumnja, dogovarali o načinu na koji će podržati tadašnjeg kandidata ”Vijesti” i ”srpskog sveta” Jakova Milatovića.

Davidović je poznat i kao vlasnik preduzeća Neksan koje se bavi proizvodnjom vina i alkoholnih pića, za koja važi da su izuzetno niskog kvaliteta, a za njegove rakije široko je rasprostranjeno i utemeljeno mišljenje da su toliko loše da skoro ne mogu da se koriste ni za čišćenje prozora.

Na votku sa Dakom, partneri sa Amerikom!?

U Nikšiću je u aprilu otvorena fabrika Beluga votke, a fabriku su otvorili bivši premijer  i osvjedočeni saradnik srpsko-ruskih obavještajno-bezbjednosnih službi Dritan Abazović i Aleksander Mačetin investitor i osnivač kompanije iz Rusije Noblewood Adriatic.

Daka Davodivić, Miodrag Miško Perović i sa lijeve strane Željko Ivanović, nakon sastanka u jednom podgoričkom restoranu

Ruski proizvođač alkohola Beluga grupa je kupila dio nikšićke kompanije Neksan kontroverznog Dake Davidovića u avgustu prošle godine kada je najavljena investicija od 50 miliona eura.  Upravo je na otvaranju fabrike votke bio i Davidović, a u drutšvu njega i Abazovića našao se, niko drugi do Željko Ivanović, jedan od šefova i bivši suvlasnik koncerna Vijesti.

Zaista je krajnje simptomatično što su Perović i Ivanović tako bliski sa Davidovićem koji je na listi sankcija SAD, ako uzmemo u obzir da je koncern Vijesti, makar formalno, uvijek potencirao bliske vjeze sa zapadom, prije svega Amerikom.


Željko Ivanović sa Dritanom Abazovićem bio na otvaranju fabrike votke, gdje je jedan od gostiju bio Daka Davidović koji je Beluga grupi prodao dio svoje kompanije

Vijesti su u junu prošle godine kupljene od strane United Media grupe, čiji je osnivač i suvlasnik kontroverzni srpski biznismen Dragan Šolak, poznatiji i kao ”Šole čobanin”. United Meda je tijesno povezana sa zapadom, prije svega sa SAD i Velikom Britanijom.

Grupa je u vlasništvu međunarodnog investicionog fonda BC Partners, registrovanog u Velikoj Britaniji, od marta 2018. godine. Do tada je većinski vlasnik bio američki investicioni fond KKR (Kohlberg Kravis Roberts & Co), čiji je prvi čovjek bio Dejvid Petreus (David Petraeus), bivši šef američke Centralne obavještajne agencije (CIA).

O tijesnim vezama United grupe i SAD, u sklopu koje posluju Vijesti, govori i to da je dio ovog velikog medijskog konglomerata i N1, koji je franšiza američkog CNN-a!

Ako uzmemo u obzir da je Media Development Investment Fund (MDIF), investicioni fond iz Njujorka, od osnivanja manjinski dioničar Vijesti, zaista je nevjerovatno da čelnici ovog koncerna održavaju tako bliske veze sa čovjekom koji je na crnoj listi SAD. J

Čitaj još:   Donald Tramp je za SAD broj zaraženih korona virusom nazvao 'čašću'...(foto)

oš je čudnije što američka administracija ne reaguje na sve ovo, i podržava ovaj režimski koncern. Mada to se faktički uklapa u trenutnu američku politiku u Regionu koja potpuno povlađuje velikosrpskom hegemonizmu i na mala vrata uvodi ruski uticaj na Zapadni Balkan.

Veze sa CBCG i IRF

Još jedna veza, istina indirektna, kontroverznog Dake i koncerna Vijesti, je i preko aktuelne kandidatkinje za guvernerku CBCG Irene Radović.

Irena Radović – jedno vrijeme bila kopča između Vijesti i Dake

Još u vrijeme dok je premijer bio Zdravko Krivokapić, mediji su pisali da, uz pritisak Davidovića intenzivno traže način da smijene guvernera Centralne banke Radoja Žugića i postave Radović, na tu poziciju.

Irena Radović, koja je bila u veoma bliskim odnosima sa koncernom Vijesti preko jednog od njihovih urednika, bila je glavni favorit za guvernerku CBCG nakon ”oslobođenja” u avgustu 2020. godine, a očekivala je da je na tu poziciju ”pogura”, između ostalih, kontroverzni nikšićki biznismen.

O tome svjedoči i pisanje medija da se u decembru 2020. sastajala sa Dakom Davidovićem u jednom poznatom lokalu.

Osim ovih veza, poznato je da je koncern Vijesti imao veoma jak uticaj na američku ambasadu u Podgorici i način na koji izvještavaju o Crnoj Gori, kada su u pitanju raporti koji idu u Vašington, o čemu ćemo pisati u nekom od narednih tekstova.

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more