IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

HAMAS i IZRAEL, Pregovaraju o produženju primirja NA JOŠ ČETIRI DANA: Netanyahu postavio uslove… (foto, video)

Hamas i Izrael pregovaraju o produženju privremenog primirja, piše The Wall Street Journal, pozivajući se na egipatske i katarske zvaničnike…

GAZA- TEL AVIV: Svijet, Crna Hronika, vijesti, ponedeljak, 27. 11. 2023… 10: 39… HAMAS i IZRAEL, Pregovaraju o produženju primirja NA JOŠ ČETIRI DANA: Netanyahu postavio uslove… (foto, video)

Obje strane su javno izrazile želju da produže sporazum, prema kojem se Hamas obavezao da će osloboditi 50 Izraelaca uzetih kao taoce u zamjenu za 150 palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima.

Prema WSJ, strane sada razgovaraju o mogućnosti produženja sporazuma za još četiri dana ili manje. U sklopu ovog sporazuma, kažu izvori lista, Hamas može osloboditi najmanje 20 žena i djece koji se drže kao taoci.

Istovremeno, egipatski zvaničnici pojašnjavaju da će nakon oslobađanja svih žena i djece prioritet imati stariji muškarci, a potom i predaja tijela poginulih, budući da je Hamas do sada isključivao mogućnost oslobađanja mladih muškaraca iz Izraela.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Čitaj još:   MONSTRUOZNO: Stručnjak u službi Aleksandra Vučića poručio da je "malo 100 muslimana ubiti za jednog Srbina"... (foto i video)

Produženje sporazuma, prema riječima savjetnika američkog predsjednika Jakea Sullivana, trenutno ovisi o Hamasu, budući da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu već najavio svoj uvjet – oslobađanje deset talaca za svaki dodatni dan primirja. Istovremeno, grupa još nije dostavila spisak onih koje je spremna da oslobodi, pojašnjavaju izvori WSJ.

Od 24. novembra Hamas je već oslobodio tri grupe talaca u sklopu četverodnevnog primirja. Ukupno je tokom dogovora pušteno 39 Izraelaca i 19 stranaca, kao i jedan Rus (rusko Ministarstvo vanjskih poslova je naglasilo da je pušten van liste za razmjenu). Zauzvrat, Izrael je oslobodio 117 palestinskih zatvorenika.

Ukupno, Hamasovi pripadnici i oružane snage koji su napali Izrael 7. oktobra zarobili su oko 240 ljudi….

BONUS VIDEO: Hamas releases 17 hostages on third day of Israel-Gaza ceasefire

izvor agencije

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more