IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NERZUK Ćurak: Moramo detektovati uzroke opasnog trijumfa radikalne desnice u Evropi… (foto, video)

NERZUK Ćurak ističe da je u regionu demokratija ugrožena, te da nema velike razlike između Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Srbije…

PODGORICA: Regija, Zanimljivosti, vijesti, srijeda, 29. 11. 2023… 11: 39… NERZUK Ćurak: Moramo detektovati uzroke opasnog trijumfa radikalne desnice u Evropi… (foto, video)

Živimo u doba kada je građanin, kao pojam i kao sadržaj, izgnan iz naših zemalja i sada mu uz novu teorijsku argumentaciju moramo dati legitimitet, ocjenio je u emisiji “Znam da znaš” Gradske RTV Nerzuk Ćurak, profesor na Fakultetu Političkih nauka u Sarajevu.

Ćurak ističe da je u regionu demokratija ugrožena, te da nema velike razlike između Bosne i Hercegovine, Crne Gore ili Srbije.

“Naročito u ovim režimima lažne demokratije koji su u stvari autoritativni i žele da kontrolišu svakodnevni život običnog građanina”, ocjenjuje Ćurak.

Dobro društvo ne možemo graditi na kolektivističkim paradigmama kakve smo imali decenijama, ističe Ćurak.

Čitaj još:   DAKLE ZBOG LOŠIH VIJESTI Donald Tramp se okomio na Google...

“Ali ne možemo izgraditi dobro društvo ako ne priznajemo dominanti tok povijesti, ako mu ne pristupimo na odgovoran i racionalan način i uz izgradnju građanskog društva stvorimo maksimalne uslove za zaštitu kolektivnih prava”, kaže Ćurak.

Smatra da je danas ugrožena i kosmopolitska priroda Evrope.

“Osnovni vrijednosni imaginarij Evropske unije koji je zasnovan na širokom poštovanju ljudskih prava, empatiji i solidarnosti danas je ozbiljno ugrožen.To moramo vidjeti i detektovati uzroke opasnog trijumfa radikalne desnice i nagovještaja povratka mračnog doba i normalizacije opasnih diskursa”, ocijenio je, pored ostalog, Ćurak.

Na linku u nastavku teksta možete pogledati čitavu emisiju:

BONUS VIDEO: Emisija “Znam da znaš”/ Gost: Nerzuk Ćurak/ Autorka: Jelena Šćepanović/ 29.11.23.

izvor Gradski portal.me

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more