IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Rudnik uglja PLJEVLJA više ne prodaje ugalj SRBIJI: EPS jednostrano raskinula ,,posao stoljeća“… (foto)

EKSKLUZIVNO: Rudnik uglja Pljevlja više ne prodaje mrko-lignitni ugalj srpskoj državnoj elektroenergetskoj kompaniji, istraga SDT jedan od razloga, informaciju od značaja za javnost sakrio bivši menadžment

Elektroprivreda Srbije jednostrano je raskinula ugovor o prodaju mrko-lignitnog uglja koji je potpisala sa Rudnikom uglja Pljevlja u maju 2022. godine a koji istražuje Specijalno državno tužilaštvo, ekskluzivno saznaje Pobjeda.

Dokument kojim se raskida ugovor nova uprava EPS-a poslala je Rudniku uglja prije nekoliko mjeseci, a tu informaciju, koja je od javnog značaja, bivši menadžment je sakrio od javnosti, dok je Pobjeda detalje saznala od visokopozicioniranog člana nove Vlade.

POTVRDA RASKIDA

Novi izvršni direktor Rudnika uglja Mihailo Potpara potvrdio je u izjavi za Pobjedu da je EPS raskinula ugovor o prodaji uglja sa crnogorskom državnom elektroenergetskom kompanijom.

– Prije nekoliko mjeseci, za vrijeme bivše uprave, stigao je zvaničan dopis od EPS-a koji nas obavještava da se jednostrano raskida ugovor o kupoprodaji uglja- rekao je Potpara u izjavi za Pobjedu.

Na direktno pitanje Pobjede nije mogao da precizira da li je ugovor raskinut u vrijeme dok je izvršni direktor bio Milan Lekić ili Petar Štulić.

Faksimil spornog ugovora

Prema pouzdanim saznanjima Pobjede, tadašnji menadžment RUP-a se nije žalio na odluku EPS-a iako je na to imao pravo shodno ugovoru.

– Primili su to zdravo za gotovo, i nijesu se žalili – rekao je izvor Pobjede.

Upitan koji su razlozi navedeni u dopisu za raskid ugovora, Potpara je rekao da se odnose na probleme sa ,,isporukom odnosno transportom“, navodeći da ne može da iznese detalje iz dopisa.

Potpara je i dodao da Rudnik uglja nesmetano prodaje ugalj ostalim partnerima iz Srbije po cijenama koje su tržišne.

– Nama je u interesu da nisko-kalorični ugalj prodajemo jer nas čeka ekološka rekonstrukcija Termoelektrane – objasnio je Potpara.

SKANDAL SA UGOVOROM

Ugovor RUP-a i srpske elektroenergetske kompanije su u prostorijama EPS-a 25. maja 2022. godine potpisali tadašnji izvršni direktor RUP-a Milan Lekić i bivši vršilac dužnosti direktora EPS-a Miroslav Tomašević. Posao je tada nazvan ,,poslom stoljeća“ za Rudnik uglja zbog navodne milionske koristi, ali se pretvorio – u veliku aferu.

Ugovor je potpisan uz posredovanje Vladimira Mandića biznismena bliskog predsjedniku Srbije i izvori Pobjede kažu da je to jedan od razloga zbog čega se menadžment nije bunio zbog neuobičajenog jednostranog raskida ugovora.

Tadašnji v. d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević je međuvremenu smijenjen sa te funkcije upravo i zbog posla sa pljevaljskom kompanijom, jer mu je, prema tvrdnjama izvora Pobjede, zamjereno zbog koruptivnosti ugovora koji istražuje Specijalno državno tužilaštvo.

Čitaj još:   PLJEVLJA: Istražni postupak o 53 sumnjive diplome medicinskih radnika, traje već 19 mjeseci... (foto)

– Ugovorom je predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planirane ukupne količine od 300 hiljada tona uglja. Cijena uglja iznosi 28,8 eura bez poreza na dodatu vrijednost (PDV) za kvalitet toplotne moći od osam hiljada kJ/ kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od sedam hiljada do deset hiljada kJ/kg – navodi se u ugovoru koji je jedino objavila Pobjeda.

Ugovor su od samog početka pratili skandali pogotovo sa transportom, jer je na mjerenju tokom prve isporuke nestalo čak 33 tone uglja – cio vagon. Ugovorom je, mimo prakse, predviđeno mjerenje tek na odredištu, a ne prilikom utovara, što je faktički značilo da EPS, koji se stalno žalio na kvalitet uglja, mogao proizvoljno da određuje kolika je tonaža uglja. Ti razlozi navode na sumnju da problem sa transportnom ili isporukom nije razlog za jednostrani raskid ugovora.

Nakon što je sva stručna javnost i opozicija osudila detalje ugovora po kojem je cijena uglja od 28, 8 eura po toni izuetno niska u odnosu na tržišnje cijene, ali i u odnosu na cijenu kojom RUP prodaje ugalj građanima Pljevalja, Specijalno državno tužilaštvo je pokrenulo istragu.

POVEĆANJE CIJENE

Nakon početka istrage, menadžment RUP i EPS potpisali su u tajnosti izmjene ugovora o isporuci uglja po korigovanoj cijeni od 42 eura po toni, uprkos činjenici da prvi ugovor o prodaji istražuje SDT.

Javnost je o novom aranžamanu obaviještena tek nakon što je iz Specijalnog policijskog odjeljenja zatraženo od čelnika te kompanije da im se dostavi kompletna dokumentacija o prodaji uglja po stavkama prvog ugovora.

Pobjeda je ekskluzivno objavila sve detalje ugovora o kupoprodaji mrko-lignitnog uglja između Elektroprivrede Srbije i Rudnika uglja a. d. Pljevlja, koji je katastrofalan i štetan po interese države Crne Gore jer je cijena uglja od 28,8 eura dva i po puta niža od one koju EPS plaća mrki ugalj Rudniku Banovići iz Bosne i Hercegovine i gotovo 15 puta niža od one na svjetskom tržištu.

Prosta matematička kalkulacija pokazuje da je ugovor sa EPS-om štetan i krajnje nepovoljan po državu Crnu Goru, da suštinski predstavlja raubovanje energetskih resursa, slično ugovorima kolonijalnih sila sa afričkim državama i Indijom.

U ugovoru, po ocjeni struke nijesu u dovoljnoj mjeri poštovani interesi države i Rudnika, posebno kada je riječ o cijeni po toni, troškovima prevoza, koji su na nivou iz 2013. godine, ali i fakturisanju i konačnom mjerenju kupljenog uglja koja su, iz nepoznatih razloga, kao u kolonijalnim državama, mimo svake prakse, prepuštena EPS-u.

Čitaj još:   PLJEVLJA: EPCG PRIHVATA ODGOVORNOST, Direktor Termoelektrane podnio ostavku, zbog pomora ribe...

Tužilaštvo još ćuti o istrazi

Iz SDT-a još nijesu odgovorili na upit Pobjede u kojoj je fazi istraga o prodaju resursa drugoj državi.

U krivičnoj prijavi DPS-a iz sredine decembra prošle godine, po kojoj je postupio SDT, navodi se da je Lekić zaključio ugovor o kupoprodaji dobara mrko-lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije za cijenu uglja 28,8 eura bez PDV-a, iako je znao da to nije realna cijena uglja, na koji način je EPS pribavio protivpravnu imovinsku korist u razlici ugovorene i stvarne cijene uglja, a Rudniku uglja pričinio štetu u istom iznosu.

– Sve navedeno nepobitno ukazuje da je Lekić izvršio i produženo krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Stoga očekujemo od SDT- a da postupi po ovoj prijavi, i da se na taj način zaštiti interes države Crne Gore, od onih koji pokušavaju da ugroze njenu suverenost na svaki način pa i tako što sistemski uništavaju njene resurse, pokušavajući od nje da naprave ekonomski zavisnu državu, iscrpljenih resursa i ugrožene energetske stabilnosti”, navodi se u krivičnoj prijavi DPS- a.

Na taj način Lekić, kako se dodaje, urušava rudarsko-energetski sistem koji je građen godinama i na koji je u velikom obimu oslonjen razvoj Pljevalja, ali i energetska stabilnost Crne Gore.

izvor: pobjeda.me

LION: Rudar sezonu počine s crno- bijelim u dvomeču s Partizanom…

ŽREB U LIONU: Partizanova sezona opet počinje u Crnoj Gori... Rudar Read more

PLJEVLJA: Partizan opravdao ulogu favorita protiv Rudara, grad rudara zakinut…

Grad rudara PLJEVLJA su zakinuta samom cinjenicom da nisu mogli Read more

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more