IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SONJA Milatović: Nijesu ispunjeni svi uslovi Sporazuma i zato smo insistirali na odlaganju, obezbijediti legitiman i transparentan popis… (foto)

S obzirom na to da razgovori o organizaciji popisa teku već neko vrijeme, kao i na činjenicu da se u kontinuitetu razgovara oko toga da treba obezbijediti jedan sveobuhvatan proces u koji će svi vjerovati, reakcija DPS- a, koja je u potpunosti opravdana kada je u pitanju stav da nijesu ispunjeni svi uslovi i da je to zahtijevalo novo odlaganje popisa…

Jeste to nova pobjeda opozicionog bloka i vijeća manje brojnih naroda, u cilju obezbjeđenja procesa koji će biti u potpunosti legitiman, transparentan i inkluzivan, poručila je Sonja Milatović, predsjednica Savjeta mladih DPS i poslanica u Skupštini Crne Gore. 

Ona je podsjetila na uslov iz samog Sporazuma o popisa a koji se odnosi na specifikaciju softvera koji kaže da je potrebno zakonski normirati formiranje komisije na čijem čelu bi se nalazio predstavnik opozicije a čiji zadatak bi bio priprema specifikacije za raspisivanje javnog poziva za izradu softverskog rješenja za provjeru podataka i čiji bi zadatak bio praćenje implementacije samog softvera za provjeru podataka.

“Poenta izrade tehničke specifikcije je da u tom procesu učestvuju vlast i opozicija zajedno, da bi se stvarilo potrebno povjerenje među vlasti i opozicije,da bismo stekli one uslove za proces da svi vjeruju u njega.

Niko sa naše strane nije tražio da specifikaciju izradi MONSTAT ili bilo ko drugi, tražili smo da i opozicija i vlast budu uključeni u izradu same specifikacije jer taj softver zaista predstavlja značajan kontrolni mehanizam i može obezbijediti povjerenje građana u sam popis”, kazala je Milatović.

Poslanica DPS se osvrnula na djelovanje MONSTAT-a u prethodnom periodu podsjećajući da su iz te institucije pred prvobitni datum 1. novembar kazali da su ispunjeni svi uslovi a potom samo par dana kasnije izašli sa podatkom da fali 1.700 popisivača. 

Čitaj još:   SERGEJ Trifunović: "Priča o kojoj bunca i šuška Srbija, bezobrazluci Milomira Marića..." (foto)

“Danas smo na presu MONSTAT- a čuli da postoje kaznene odredbe za one koji odluče da ne učestvuju u popisu. U prilog tome jasno poručujem da ne postoji krivična odgovornost za ljude koji odbiju da učestvuju u popisu”, kaže Milatović.

Poslanica DPS-a ukazala je na činjenice koje, kako ističe, dokazuju koliko DPS ozbiljno, odgovorno, konstruktivno pristupa cjelokupnom procesu obezbjeđivanja svih uslova koji bi doveli do valjanog popisa.

“Sporazum sa premijerom Spajićem potpisan je u ponedjeljak,a rok za prijavu popisivača je bila srijeda. Za nepuna tri dana uspjeli smo da animiramo hiljadu popisivača i da u popisne komisije delegiramo svoje predstavnike.

U jednom tako kratkom roku obezbijedili smo toliki broj ljudi da se uključe u popis a sve sa jednim jasnim ciljem– da svi vjeruju u sami proces sprovođenja popisa u Crnoj Gori. Činimo sve sa naše pozicije da do bojkota popisa ne dođe, upravo zato da bismo imali relevantne podatke koji će služiti svojoj svrsi.

Do 3. decembra daćemo sve od sebe da bude ispunjen i ovaj uslov iz sporazuma koji se tiče specifikacije, da ćemo svojim znanjima i vještinama pokušati da doprinesemo izradi jednog valjanog rješenja kako bismo obezbijedili jedan sveobuhvatan, transparentan proces”, kazala je Milatović.

Ona je iskazala uvjerenje da, ukoliko se popis sprovede uz ispunjene sve uslove, da će Crna Gora u novu godinu ući u nekoj drugačijoj atmosferi i u nekim drugačijim odnosima u društvu nego što je to bio slučaj do sada, i posvetiti nekim drugim temama koje su od velikog značaja i interesa za građanke i građane naše države.

Čitaj još:   Boris Johnson ZAPRIJETIO PUTINU:"Čim prva ruska stopa prijeđe ukrajinsku granicu, mi ćemo..." (foto, video)

“Crna Gora je zemlja u kojoj se vječno biju neke bitke. I ja danas bijem bitke koje su bili moji roditelji. Vjerujem da će u ovoj državi uvijek biti ove vrste pitanja, ali da je na nama političarima odgovornost da stvaramo jedno bolje, srećnije i sigurnije društvo u kojem će svaka građanka i svaki građanin živjeti i bolje i srećnije i sigurnije. Ne samo da je to naša odgovornost već i naša glavna obaveza i suštinski posao”, zaključila je Sonja Milatović.

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more