IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

POKUŠAO Milojku SPAJIĆU DA UVALI SPORNI PROJEKAT: Ministri i premijer „iskulirali“ VLADIMIRA Martinovića… (foto)

Martinović bi prvo morao svojim kolegama u Vladi, ali i premijeru Milojku Spajiću detaljno da objasni ko je u kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija d.o.o. inicirao izmjene idejnog projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, i povećao zahvat vode, obim cijevi i pumpi tako da odgovaraju samo jednom ponuđaču

Kao što je Portal Aktuelno i najavio, ministar turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera Vladimir Martinović pokušao je da potpis na sporni ugovor za projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600 prebaci na Vladu Crne Gore.

Nakon bezuspješnog truda Martinovića da nagovori svog kuma, predsjednika Opštine Kolašin Petka Bakića, da on progura taj projekta i stavi potpis na, u najmanju ruku sumnjiva rješenja kojima je izmijenjeno idejno rješenje koje je urađeno u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima, Martinović je na sjednici Vlade pokušao da progura projekat pozivajući se na „kompromis“ sa građanima Rijeke Mušovića koji protestuju protiv ovog projekta.

„Kompromis“ bi značio da Vlada preuzme odgovornost za potencijalno koruptivni ugovor vodovoda za Kolašin i ski centre Kolašin 1450 i 1600 sa velikim cijevima i pumpama koje se ne proizvode serijski, već ih radi samo jedan ponuđać po narudžbini, mimo idejnog rješenja i  važećih urbanističko-tehničkih uslova.

Prema informacijama Portala Aktuelno, nastup Martinovića na Vladi bio je u potpunosti ignorisan.

Iako je to predstavio kao „interes“ Kolašina, mnogi sumnjaju da je u pitanju upravo lični interes Martinovića. Naime, kako je Portal Aktuelno detaljno objasnio, idejno rješenje su uradili projektanti na osnovu usvojenih urbanističko-tehničkih uslova, a finansirao Ski rizort Kolašin 1450. To rješenje je predviđalo 110 litara u sekundi za Kolašin, 30 litara u sekundi za oba naselja Kolašin 1450 i 1600 i 60 litara u sekundi za vještačko osnježavanje.

Čitaj još:   OTVORENO PISMO INZKU: Žalimo što su se OHR i međunarodna zajednica stavili na stranu HDZ-a... (foto)

Nakon izrade idejnog rješenja projektant, na osnovu preciznih naređenja investitora Vodovoda i kanalizacije d.o.o. Kolašin, mijenja projektni zadatak, što nije u skladu sa idejnim rješenjem i urbanističko tehničkim uslovima i povećava količine na preko 400 litara u sekundi!

Za zahvat vode od 400 litara u sekundu pumpe se ne proizvode serijski, nego se specijalno poručuju što otvara sumnju u to da se tender namješta za konkretnog ponuđača!

Poznato je da je mladi Demokrata Vladimir Martinović svoje prvo zaposlenje našao u kolašinskom vodovodu, a kako se spekuliše, ubrzo je počeo i neformalno da rukovodi ovim preduzećem.

Dakle, Martinović bi prvo morao svojim kolegama u Vladi, ali i premijeru Milojku Spajiću detaljno da objasni ko je u kolašinskom preduzeću Vodovod i kanalizacija d.o.o. inicirao izmjene idejnog projekta za vodosnabdijevanje i osnježavanje Kolašina i ski centara Kolašin 1450 i 1600, i povećao zahvat vode, obim cijevi i pumpi tako da odgovaraju samo jednom ponuđaču.

Svima u Kolašinu je međutim jasno da Martinović ne mari mnogo za 110 litara u sekundi koliko je prvobitno bilo predviđeno za Kolašin i 30 litara u sekundi za investicije Kolašin 1450 i 1600 i to tek za par godina kada sve zajedno budu gotove, već je očigledno da postoje lični razlozi zbog pokušaja da se izgura projekat bez ekonomske logike i za jednog ponuđača.

Zbog toga bi Spajić prvo morao da traži reviziju projekta, da bi se jasno vidjelo ko se ugradio u izmjene projekta i da li je bilo namiještanja tendera sa većim cijevima i pumpama koje radi samo jedan ponuđač. Još važnije pitanje je da li je Martinović već uzeo pare pa sada mora da progura projekat čak i sa dvije pumpe manje.

Čitaj još:   SLUŽIĆE VAS, BOSANCI, SIRIJCI: Hrvati otišli, neće da rade za male pare, ugostitelji na mukama...

Ako je tolika briga za turizam u Kolašinu, kako Martinović objašnjava što nema za staze na državnom skijalištu vještačkog osnježavanja, kako je to predvidjelo idejno rješenje  u kapacitetu od 60 litara u sekundi po sistemu da se voda u jesenjem periodu kad je ima najviše skuplja u vještačka jezera, kako se ne bi opteretio tok rijeke u zimskom periodu.

U slučaju da je potrebno vještačko osnježavanje, potrebne količine vode se obezbjeđuju iz akumulacija. Tako se čuva i nivo vode rijeke Ljevnaje u periodu kada su manji vodostaji.

L.P.Đ.

izvor: aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more