IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

BUDVA: Nasukanu jedrilicu na plaži u Rafailovićima već očerupali… (foto, video)

Uprkos upozorenju građanima da ne prilaze plovilu koje je prevozilo ilegalne imigrante i ostalo nasukano u Rafailovićima – jer nije bezbjedno i predmet je istrage, nepoznati počinioci odnijeli neke djelove….

BUDVA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, subota, 02. 12. 2023… 00: 39… BUDVA: Nasukanu jedrilicu na plaži u Rafailovićima već očerupali… (foto, video)

Ova 11,6 metara duga jedrilica je 1. oktobra napuštena u Jonskom moru, nakon što je italijanska obalska straža sa tog plovila spasila 55 migranata i nošena morskim strujama poslije punih 40 dana se nasukala na crnogorsku obalu u Rafailovićima

Jedrilica “Cristal river”, koja je korištena za ilegalni prevoz migranata između Grčke i Italije, nasukana i dalje stoji na plaži u Rafailovićima, a i pored apela iz Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom građanima da ne prilaze plovilu, jer pored toga što nije bezbjedno, ono je i dalje predmet istrage, već su počele da nestaju stvari i oprema sa nje.

Pored toga, građani koji su kontaktirali redakciju “Vijesti” upozoravaju da najavljeno nevrijeme i jaki jugo mogu jedrilicu da potpuno unište.

Ta 11,6 metara duga jedrilica je 1. oktobra napuštena u Jonskom moru, nakon što je italijanska obalska straža sa tog plovila spasila 55 migranata i nošena morskim strujama poslije punih 40 dana se nasukala na crnogorsku obalu u Rafailovićima.

“Kao što je javnost prethodno već upoznata sa detaljima oko jedrilice “Cristal river” koja je plovila pod turskom zastavom i koja je nasukana na lokaciji Budva-Đevištenje, plaža 16A, služba za kontrolu Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore po informaciji da se plovilo nalazi na pomenutoj lokaciji, izašla je na teren i u prisustvu Inspekcije sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, konstatovala zatečeno stanje”, saopšteno je “Vijestima” iz Javnog preduzeća Morsko dobro.

Čitaj još:   SARAJEVO, ŠEFIK Džaferović: Zaključci Skupštine RS neće imati nikakvo dejstvo... (foto)
jedrilica Cristal river
foto: Čitalac Vijesti

Na osnovu toga sačinjena je i službena zabilješka, te kontaktirana Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama radi konsultacija i mogućnosti eventualnog postupanja.

“Ono što Javno preduzeće radi je da redovno, kao i službenici UPSUL-a, obilazi lokaciju, u međuvremenu smo u koordinaciji sa lokalnim službama osvijetlili lokaciju kako bi se umanjila mogućnost otuđivanja opreme sa jedrilice što je bio slučaj u prve dvije do tri noći (otuđen je splav za spašavanje i bokobrani).

Apelujemo na građane da ne prilaze plovilu koje je Uprava policije ogradila trakom – jedno što nije bezbjedno a drugo što je i dalje predmet istrage. Od trenutka kada se stvore preduslovi da Javno preduzeće postupa, ako to bude slučaj, bez zadrške će odreagovati i postupiti po rješenju- nalogu, te plovilo odsukati i prevesti na bezbjednu lokaciju.

Javno preduzeće ostaje na vezi sa UPSUL-om i urgiraće kod nadležnih da se radnje koje se preduzimaju ubrzaju kako bi se plovilo sačuvalo od dalje štete, s obzirom na nepovoljne vremenske prognoze”, kazali su iz tog državnog preduzeća.

jedrilica Cristal river
foto: Čitalac Vijesti

Patrolni čamac CP321 italijanske Obalske straže je početkom oktobra na oko 95 milja udaljenosti od male italijanske luke Roćela Jonika, presreo “Cristal River” na kojoj se nalazilo 55 migranata koji su pokušavali da se iz Turske tom jedrilicom domognu Italije.

Jedrilica koja je vila tursku zastavu nije bila sposobna za plovidbu pa su pripadnici italijanske Obalske straže sa nje evakuisali sve migrante i “Cristal river” prepustili nenoj sudbini.

Čitaj još:   HRVATI UDARILI TURISTE PO DŽEPU: Paprene cijene sve šokirale, sendvič 13,5, kapućino 6, Hamburger 22 eura...

Nadležne državne institucije, istražni organi, Odjeljenje bezbjednosti Budva, Inspekcija sigurnosti i bezbjednosti pomorske plovidbe, Ministarstva saobraćaja i pomorstva, sektor granične policije i JP Upravljanje morskim dobrom Crne Gore imaju koordinisane aktivnosti oko pravnog statusa jedrilice.

Bonus video: Plaža Rafailovići, Bečići i Kamenovo – Crna Gora 2023 – MORE

izvor vijesti.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more