IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

OVO JE LICE ZLA: Vanjin krvnik– bivši političar, živio u komšiluku, često gostovao na televiziji… (foto, video)

Sedam dana tinjala je nada da će 14- godišnja Vanja Đorđevska, nestala na putu do škole, biti pronađena živa…

SKOPLJE: Makedonija, Crna Hronika, vijesti, utorak, 05. 12. 2023… 07: 39… OVO JE LICE ZLA: Vanjin krvnik– bivši političar, živio u komšiluku, često gostovao na televiziji… (foto, video)

Cijela regija tragala je 14- godišnjom Vanjom iz Skoplja koja je nestala putem do škole. Onda je stigla tragična vijest da je djevojčica pronađena mrtva, a nakon toga i neshvatljivi i mučni detalji zločina – u otmici je sudjelovao i njezin otac, koji je tako od majke htio iznuditi novac.

Djevojčicu je, sumnja se, ubio Ljupčo Palevski- Palčo, koji je i dalje u bijegu. A makedonskoj je javnosti jako dobro poznat, jer osim organizator otmica, bio je i političar i građevinski mogul pa i domaćin podcasta koji širi teorije zavjere

Sedam dana tinjala je nada da će 14-godišnja Vanja Đorđevska, nestala na putu do škole, biti pronađena živa. Sve do trena kada je objavljeno da je pronađeno tijelo zakopano nadomak Skoplja.

“Vezali su joj ruke i noge, stavili u vreću za spavanje te je izveli iz zgrade i stavili u prtljažnik auta. Odvezli su je u mjesto izvan Skoplja. Prema riječima svjedoka, tamo je izvršeno ubistvo, a nakon toga su zapalili vozilo”, ispričao je na press konferenciji Oliver Spasovski, ministar unutarnjih poslova Sjeverne Makedonije.

Slučaj koji je šokirao regiju poprimio je nove razmjere užasa kada se doznalo da bi u Vanjinu otmicu mogao biti upleten i njezin otac. Otmičarima je, kako se sumnja, otkrio kada i kojim putem će njegova kćer ići u školu, sve s namjerom da od majke, svoje bivše supruge, izvuče novac. Iako je otac na ispitivanju to negirao, tužitelji imaju informacije da je majka prodala stan, te da je novac od prodaje tog stana trebao biti predmet eventualne iznude.

Čitaj još:   Olujno nevrijeme stiglo i u Beograd: Gromovi kidaju nebo, za naredne sate predviđa se pravi POTOP!

A čovjek koji je, po svemu sudeći, organizirao otmicu, a onda i ubio tinejdžerku zove se Ljupčo PalevskiPalčo. Bivši građevinski mogul, danas vođa radikalne proruske Desne stranke, kojemu boravak u zatvoru nije stran, kako za RTL kaže Milka Smilevska, novinarka Al Jazeere iz Skopja, iza rešetaka je bio i zbog potjernice koju je za njim raspisala Hrvatska.

“On je nakon 2002. otišao u Hrvatsku i živio je u Zadru, i tamo se bavio proizvodnjom peći za palete. Taj mu biznis u jednom dijelu nije uspio, i zbog toga su ga hrvatske vlasti privele i držale u pritvoru zbog nekih neraščišćenih imovinsko-pravnih odnosa”, kaže Smilevska.

U posljednje vrijeme imao je i podcast na kojem je širio teorije zavjere, tako je i nedavno, dok je trajala potraga za Vanjom, pričao o “globalnoj kriminalnoj strukturi u kojoj je Makedonija pretvorena u servis za pranje ogromnih iznosa novca”. Naravno, koliko god ekstreman i oprskuran bio, javnost u Makedoniji je u šoku da Palevski stoji iza otmice i ubistva.

Bonus video: Tragičan kraj potrage za nestalom devojčicom iz Skoplja: Ubica pobegao iz Severne Makedonije

“On je u široj javnosti dobro poznat, prihvaćen od strane dijela medija, bio je česti gost na televizijama, slobodno je iznosio svoje stavove. Evo, danas je dio medija na meti kritika javnosti jer su tom čovjeku dali toliko prostora i legitimitet”, kaže Milka Smilevska.

Vjeruje se da je Palevski preko Beograda pobjegao u Bugarsku, a trojica njegovih pomagača su već uhapšena i određen im je pritvor.  Ne samo da su sve priznali, nego su ispričali i kako su pet dana prije Vanjine otmice oteli i ubili 74- godišnjeg frizera Panču Žežovskog, čije je tijelo pronađeno.

Čitaj još:   OPREZ DANAS I ZA VIKEND, TEMPERATURE PRELAZE 40 C U HLADU: Donosimo prognozu za narednih nekoliko dana... (foto)

Ubijen je zbog duga od 500 eura, a onda su njegov auto iskoristili za otmicu tinejdžerke i kasnije ga zapalili.

Za Palevskim je raspisana međunarodna potjernica, dok s njegovim pomagačima u pritvoru ostaje i otac ubijene djevojčice.

BONUS VIDEO: Ubistvo djevojčice u S. Makedoniji: Motiv koristoljublje, otac učestvovao u organizaciji

izvor (SB)

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more