IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PODGORICA: U Crnoj Gori prijavljena 55 slučaja šuge… (foto, video)

Institutu za javno zdravlje Crne Gore prijavljeno je 55 slučajeva oboljelih od šuge za nepuna dva mjeseca u većini crnogorskih opština, kaže pedijatar dr Vjera Janković…

PODGORICA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, petak, 08. 12. 2023… 17: 39… PODGORICA: U Crnoj Gori prijavljena 55 slučaja šuge… (foto, video)

Ona ističe kako su trećina oboljelih djeca predškolskog uzrasta.

Dr Vjera Janković kaže da je strah roditelja često neopravdan i posljedica stereotipa, te da se oboljenje utvrđuje odokativnim pregledom ljekara.

„Najčešće se požale na noćni svrab, u predjelu donjeg dijela trbuha, zatim po rukama i između prstiju, ali se može javiti i ispod pazuha, oko struka, na butinama… Izgled promjena je kao tamnosivkasti kanalići koji mogu biti iskomplikovani pistulama, vezikulama”, relkla je ona za Gradsku.

t na bazi sumpora i neophodno je oprati svu posteljinu i odjeću na visokoj temperaturi, objašnjava Janković. U slučaju neliječenja šuge, moguće su brojne posljedice.

Čitaj još:   Savjeti našeg nutricioniste- fitoterapiste: Za šta je sve ljekovit maslačak? (foto)

„Tim češanjem osoba može sebi da nanese sekundarne infekcije – streptokokom i stafilokokom i te infekcije mogu dalje da dovedu do komplikacija. I parazit luči alergijske toksine tako da osoba dodatno osjeća nelagodu…

Zapravo, češanje dovodi do povređivanja kože pa je moguć ulazak drugih mikroorganizama koji vode do komplikacija“, kazala je dr Janković.

Šuga je, kako navodi Janković, porodična i kolektivna bolest i prenosi se bliskim kontaktom – spavanjem u istom krevetu, nošenjem iste odjeće…

“Inkubacioni period je od tri do šest nedjelja i osoba je zarazna i u tom periodu, što je veoma nezgodno za dalje širenje infekcije”, upozorila je Janković. 

BONUS VIDEO: Scabies: šuga, šugarac simptomi i lečenje

IZVOR Kolektiv.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more