IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: Ne prihvatamo vjersku diskriminaciju nacionalnih Crnogoraca, niti osporavanje vjerskih prava pripadnika drugih nacija u Crnoj Gori… (foto)

Crnogorska evropska partija je u svom programu jasno precizirala da će djelovati potpuno u skladu sa Ustavom Crne Gore i međunarodnim dokumentima, kada se to tiče pune implementacije ljudskih prava, a nadasve i prava na slobodu vjeroispovijesti i njenog javnog ispovijedanja, kazao je za Portal Analitika predsjednik ove partije Novak Adžić.

“Ta kodifikovana prava, zajemčena međunarodnim konvencijama, koje je ratifikovala Crna Gora i garantovala svojim Ustavom i zakonodavstvom, su za nas neprikosnovena i mi smo čvrsto opredijeljeni da se ona poštuju, kada su u pitanju prava svih građana Crne Gore, bilo kojoj religiji, odnosno, vjeroispovijesti da pripadaju, kao što je neotuđivo ljudsko pravo na izbor i pravo da se ne vjeruje za one koji se tako izjašnjavaju i osjećaju”, navodi Adžić. 

Podsjeća da je CEP svom Programu, u poglavlju Identitet, zapisala, između ostalog da će se “zalagati da Crnogorska pravoslavna crkva dobije status domicilne autokefalne crkve kakva je bila do 1918. godine, sa svim formalnim i materijalnim konsekvencama koje to stanje podrazumijeva”. 

“Mi smo jasno rekli, odnosno, konstatovali istorijsku činjenicu da je vjekovima Crnogorska pravoslavna crkva bila autokefalna crkva i da ona treba da ima i sada status autokefalne crkve, u skladu da crkvenim kanonima i starim pravilima Halkidonskog i Trulskog vaseljenskog sabora, u kojima je potencirano da se crkvene granice poklapaju sa državnim granicama, odnosno, da u nezavisnoj drzavi, unutar njenih granica treba da djeluje njena pomjesna autokefalna crkva.

Takva je praksa uglavnom i danas u svijetu, u Evropi naročito, u onim državama đe je pravoslavna vjeroispovijest brojčano dominantna, sem u pojedinim slučajevima, odnosno, državama, među kojim izuzecima spada, na žalost, spletom nepovoljnih okolnosti, i Crna Gora”, ističe Adžić. 

Čitaj još:   NOVAK Adžić: ANDRIJA Mandić, ponovo zloupotrijebio poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore... (foto)

U Crnoj Gori, dodaje, imamo slučaj da monopolistički položaj ima crkva čije je sjedište u drugoj državi, crkva čije vodstvo ne priznaje ni crnogorsku naciju, ni državu Crnu Goru i koja je uzurpirala crnogorsko kulturno-istorijsko nasljeđe sakralnog tipa i ogromnu imovinu. 

“Mi ne osporavamo, nikad nijesmo i nećemo, niti možemo, a to nam ni u snu ne pada na pamet, vjerska prava drugih, već smo za jednako poštovanje i primjenu vjerskih prava svih građana, jednakih prava svih crkava i vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Ali smo opozit bilo kakvoj diskriminaciji po vjerskoj i identitetskoj osnovi, a danas se (i to ne samo danas, nego mnogo vremena unazad), sistematski i konstantno diskriminišu vjerska prava i slobode nacionalnih Crnogoraca i osporava i oduzima se pravo Crnoj Gori na domicilnu autokefalnu crkvu, na način kao sto druge države imaju svoju matičnu autokefalnu crkvu”, kaže Adžić. 

Prema njegovim riječima, ne traže ništa novo i drugačije, već ono što je odavno standard u Evropi i našem regionu. 

“Navodimo primjere za taj standard: nezavisna država = autokefalna crkva: Grčke, Kipra, Bugarske, Rumunije, Srbije, Sjeverne Makedonije, te Ukrajine (čija je autokefalna crkva peiznata od Carigradske patrijaršije)… Tražimo punu obnovu onoga što je vjekovima bilo, poštujući načelo sekularne države, kojoj smo privrženi.

Čitaj još:   NOVAK Adžić: Nacionalni identitet JAKOV Milatovića, dvostruk i nedovršen- "Izrastao iz šinjela velikosrpske ideologije"... (foto)

Mi tražimo status autokefalne Crnogorske pravoslavne crkve i to onakav kakav je ona imala stoljećima, dok nije nasilno ukinuta 1920. godine. I to nije nikakva jeres, naprotiv, to je naše pravo, građansko, kulturno, vjersko, političko, riječju ljudsko pravo. Istorija i savremeni kontekst nam za to daju puno pravo”, zaključuje Adžić. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more