IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Građanska inicijativa “21.maj”: Crnogorska država ekonomski sve više tone… (foto)

Crnogorska država ekonomski sve više tone, navodi Građanska inicijativa “21.maj”.

“Zbog razuzdane javne potrošnje Abazovićeve vlade plate i penzije u javnom sektoru trenutno ne mogu da se pokriju bez novog zaduženja. Zato je Spajićeva vlada ovih dana najavila novu pozajmicu sa domaćeg tržišta u iznosu do 200 miliona eura”, navode.

Međutim, ističu, ovaj zajam neće spriječiti PES da sa demagoškim povećanjem minimalne penzije dodatno uzdrma javne finansije.

“Time će se nastaviti avanturistička ekonomska politike započeta sa programom “Evropa sad 1”. Ipak, nepravično bi bilo krivicu svaliti samo na Spajića i njegovo kockanje sa nacionalnom ekonomijom. Kompletna sadašnja i bivša vlast su populistički saučesnici u infantilnim ekonomskim igrama, pri čemu je sve uočljivije i demagoško adaptiranje inače kukavičke opozicije”, navodi Građanska inicijativa “21.maj”.

Kako su dodali, u vremenu koje je pred nama Crna Gora će se naći pred krupnim ekonomskim izazovima.

Čitaj još:   DOK ČEKAMO MANJINSKU VLADU BEZ CRNOGORACA: Putin gubi na svim frontovima, osim u CRNOJ GORA...

“Počev od prispjeća enormnih spoljnih dugova, rizika od daljeg pada nižerazrednog kreditnog rejtinga, neodrživih javnih finansija u okolnostima nesposobnog i prenaduvanog javnog sektora, pa sve do podmirivanja velikog broja penzionera i korisnika socijalne pomoći”, ističe Građanska inicijativa “21.maj”.

Crna Gora se, ukazuju, može oporaviti i napredovati samo sa radikalnom reformatorskom politikom što uključuje odlučno suočavanje sa poraznim nasljeđem aktuelnog i prethodnog režima i mukotrpnu izgradnju međunarodno konkurentne privrede.

“U suprotnom, postaćemo ekonomska olupina od države koja će zavisiti od milostinje zapadnih saveznika i na taj način ćemo ostati neintegrisana periferija EU i primjer zemlje koju su političke partije razorile do temelja”, zaključuje Građanska inicijativa “21.maj”.

izvor: gradski.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more