IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PLJEVLJA: Govorili su da nas neće više biti ovdje- Za oca i sin dug put do pravde- Politika jača od činjenica… (foto, video) 

Otac i sin iz Pljevalja duže od tri godine bore se da crnogorskom pravosuđu dokažu da su bili žrtve napada iz mržnje…

PLJEVLJA: Crna Gora, Crna Hronika, vijesti, utorak, 12. 12. 2023… 13: 39… PLJEVLJA: Govorili su da nas neće više biti ovdje- Za oca i sin dug put do pravde- Politika jača od činjenica… (foto, video) 

Raduje me da će se suditi pred sudijama Apelacionog suda, iako mi je poljuljana vjera u sudstvo. Drago mi je da sudija Ivan Adamović neće suditi, jer je tokom cjelokupnog procesa kršio zakon i procedure, sudeći pristrasno, kaže za Pobjedu Emir Pilav

Da je crnogorsko pravosuđe u ozbiljnim problemima dokazuje i posljednja odluka u slučaju Pljevljaka Nurije i Emira Pilava, oca i sina koji su 31. avgusta 2020. godine bili žrtve napada iz mržnje svojih sugrađana, koji su slavili izbornu pobjedu kleronacionalističkih političkih snaga u našoj zemlji – sudija koji je dva puta sudio u ovom predmetu nije prepoznao, niti utvrdio tu činjenicu već je oslobodio optuženog.

Apelacioni sud nedavno je drugi put oborio presudu sudije Višeg suda u Bijelom Polju Ivana Adamovića koji je presudio u korist napadača, odnosno zaključio da Pilavi nijesu napadnuti zato što su druge vjere i nacije, uz obrazloženje da nema dokaza za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Treću presudu donijeće i tačku na ovaj proces staviti upravo Apelacioni sud, a pretres je zakazan za 18. januar 2024.

PORUKE MRŽNJE

“Raduje me da će se suditi pred sudijama Apelacionog suda, iako mi je poljuljana vjera u sudstvo. Drago mi je da sudija Ivan Adamović neće suditi, jer je tokom cjelokupnog procesa kršio zakon i procedure, sudeći pristrasno”, kaže za Pobjedu Emir Pilav.

Dodaje da su tokom sudskog procesa na sve načine pokušali da ga diskredituju predstavljajući ga kao konfliktnu ličnost.

“Svakako, ono što je kuriozitet dvije istovjetne Adamovićeve presude ipak je njegov pokušaj da dokaže kako moj otac i ja nije trebalo da budemo napolju tog dana kada su naši sugrađani slavili izbornu pobjedu svojih partija, jer, eto, mi nijesmo slavljenici”, ističe Pilav, koji je kategoričan da je sudija bio pristrasan, ali su, dodaje, njihovi zahtjevi za njegovim izuzećem odbijeni.

Za pljevaljske Muslimane i Bošnjake život u tom gradu ponovo je postao noćna mora nakon što je Crkva Srbije i političke elite koje je podržavaju počela, nakon usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti krajem decembra 2019. godine, da organizuje protestne litije.

Grad je preplavljen srpskim trobojkama, krstovima sa četiri S, a nakon izborne pobjede prosrpskih i proruskih snaga 30. avgusta 2020. godine Pljevlja su osvanula i sa direktnim porukama mržnje sugrađanima druge vjere i nacije– „Selite se Turci“, „Nož, žica, Srebrenica“, dok je na prostorijama Islamske zajednice razbijeno staklo na vratima i ubačena poruka na kojoj je pisalo „polećela crna ptica Pljevlja biće Srebrenica“…

Čitaj još:   SINOVAC "Miodrag", ČEKAO STRICA "Milorada", PA GA ZAKLAO NASRED ULICE...

Dvije noći i dva dana slavljenici su u kolonama automobila prolazili kroz naselja u kojima pretežno žive Muslimani/Bošnjaci prijeteći im i poručujući da se sele.

Jedna takva kolona zaustavila se 31. avgusta ispred kafane u kojoj su sjedjeli Pilavi. Iz jednog od automobila dozivali su Emira Pilava, a onda su izašli iz vozila i nasrnuli na oca i sina.

Sa trojice okrivljenih optužnica je spala na jednog, a sudija Adamović u svojim presudama bio je kategoričan da u napadu na Pilave nije bilo elemenata krivičnog djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje.

Prema navodima optužnice, Goran Knežević je 31. avgusta 2020. godine u Pljevljima javno podsticao na nasilje i mržnju prema pripadnicima muslimanske nacionalnosti Emira i Nuriji Pilavu.

“Na način što je na terasi jednog ugostiteljskog objekta koji se nalazi u Ulici kralja Petra na kojoj su sjedjeli oštećeni i još nekoliko lica uputio riječi: „Selićete se, neće vas više biti“”, piše u optužnici.

Sudija Adamović, međutim, u dvije istovjetne presude ocijenio je da Knežević nije kriv.

Pilavi su kategorični da je demonstrirao ne samo pristrasnost u korist optuženog Kneževića, već da je kršio propise domaćeg i konvencijskog prava.

Foto: Pobjeda/Stevo Vasiljević

“Što je još gore i zabrinjavajuće, politika je u ovom predmetu bila dominantna u odnosu na činjenice i pravo, pa se tako ima razumijevanja za grupaciju koja slavi rezultate parlamentarnih izbora održanih 30. avgusta 2020. godine, a ne samo da nema razumijevanja za one koji nijesu glasali za tu grupaciju koja slavi, već se oni od strane postupajućeg sudije osuđuju”, naveo je u žalbi na drugu oslobađajuću presudu njihov advokat Kasim Dizdarević, uz ocjenu da je sudija u odlukama demonstrirao svoj politički stav.

Sudija Adamović, kako tvrde Pilavi i njihov advokat, iako mu je prva presuda oborena, oglušio se o preporuke Apelacionog suda i druga presuda je bila samo „kopi pejst“ prethodne odluke, što je, kažu, neprihvatljivo.

Za Dizdarevića je posebno indikativno i simptomatično da i pored brojnih urgencija i zahtjeva za razmatranje i kopiranje spisa predmeta, s posebnim akcentom za dostavljanje CD-a o audio-tonskom snimanju toka glavnog pretresa sa prepisima ili da se barem omogući kopiranje tih CD-a, Adamović to nije dozvolio.

POLITIZACIJA

Sudija Adamović je, smatraju Pilavi, sebi dao nedopustivo pravo da u presudi iznosi svoje viđenje „kako onoga što se dešavalo kritičnog dana, tj. 31. 8. 2020. godine, nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori“, navodeći „da je jedna grupacija proslavljala rezultate izbora, u kojoj su bili okrivljeni Goran Knežević, kao i njegov sin Darko i sinovac Vladan“, a da oštećeni Emir Pilav „nije imao razloga da slavi rezultate izbora održanih prethodnog dana“.

Čitaj još:   ADEM Ljajić dobio paklenu konkurenciju u "orlovima" sa Bosfora...

Advokat Dizdarević je kategoričan da se ovom polurečenicom sudija ne samo stavio na stranu optuženog i bio pristrasan, već „izvrće i izmišlja činjenice“.

“Navod obrazloženja da se sud opredijelio „u pravcu razumijevanja razloga obraćanja svjedoka Darka Kneževića oštećenom Pilav Emiru“ više je nego očigledno da se postupajući sudija u pobijanoj presudi nije bavio činjenicama i pravom, već se bavio politikom i što je još gore otvoreno pokazuje razumijevanje za političku grupaciju koja slavi rezultate parlamentarnih izbora, a što je direktno na štetu oštećenih Pilav Emira i Pilav Nurije”, kategoričan je Dizdarević.

On je upozorio i da je neprihvatljivo što je sud iskazao razumijevanje za reakciju Kneževića, jer im je Emir Pilav, nakon što je neko od njih iz vozila dozivao: „Pilav, Pilav“, odgovorio „Šta je“ i, kako tvrde napadači, uzvratio sa srednjim prstom i kazao „mrš“.

Sud je prihvatio ovakav iskaz Kneževića, uz ocjenu da bi samo takvo postupanje „bilo podobno da izazove nečiju reakciju, kakva je i uslijedila, a u svjetlu činjenice da nijesu imali nekih prethodno neraščišćenih odnosa, odnosno netrpeljivosti“.

Dizdarević je u žalbi ocijenio da je još samo falilo da sud oglasi krivima Pilave.

Govor mržnje, i nasilničko ponašanje kao njegova posljedica, nažalost su Crnoj Gori sve je izraženiji, a institucionalni odgovor, maltene, ne postoji.

I u slučajevima kada se tužilaštvo odvaži da procesuira takve predmete, sud bude prepreka koja se ne može proći.

BONUS VIDEO: Emir Pilav: Fizički su nas napale pristalice opozicije

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more