IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŽELJKO Vukmirović: Portret naših dana… (foto)

O tome se nikad ne priča ni povodom ulaganja u srpsku crkvu, ni povodom nabavke oružja, niti povodom finansiranja prosrpskih organizacija za popis stanovništva u Crnoj Gori.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, srijeda, 20. 12. 2023… 11: 09… ŽELJKO Vukmirović: Portret naših dana… (foto)

O tome nećete čuti ni riječi povodom finansiranja Srpskog kulturnog ljeta u Beranama. Ili sličnim sadržajima koji su već defilovali ovdašnjim životima. Jer, dva, tri miliona nekome ne znače ništa. A mnogima završavaju posao.

piše: Željko Vukmirović

Samo jedna fotografija je razriješila misteriju sadašnjeg Zapadnog Balkana. I na njoj Aca Šapić zvani Gangula, Mile zvani Balvan, Rajo zvani Evropa i Aca Vulin zvani “samo tetki da odnesem lek”.

Uopšte, balkanski mediji su oduvijek obožavali imena sa nadimcima. Bilo je tu mjesta za boldovani sadržaj, neizmjerne čari i svakakve priče. One o ovdašnjoj mučnoj svakodnevici, ponajviše.

Tako je regionalna javnost i saznala ko je Velja Nevolja. A i Mare Mesar. Tako smo svojevremeno saznali i ko je Sale Mutavi, Vlada Budala, Mlađa Pacov, Dule Šiptar. A i Milica Zavetnica i Boško Obradović zvani Alchajmer. Tako smo saznali i da je novi direktor BIA Toma Radovanović zvani Gvantanamo.

Na razne načine, sve pomenute spaja samo jedno ime aktuelne sadašnjice, ali i jučerašnjice i sjutrašnjice, Aleksandar Vučić.

Zvani Multipraktik. Sadašnji srpski predsjednik, bez obzira na biografiju nosača gajbi kod Vojislava Šešelja i članstva u Radikalnoj stranci kao preteči svih sadašnjih ultradesničarskih srpskih stranaka, predstavlja zapravo odrednicu koju je zvanični Zapad formulisao u promociji zvanja faktor nestabilnosti. A tu se već nađe mjesta i za razne likove. Uglavnom sa nadimcima.

Čitaj još:   VIC DANA Pilot oko ponoći, letio avionom iznad Crne Gore...

Srpski mediji koji ne podliježu uticaju srpskog predsjednika, kao i srpski analitičari i opozicioni političari, uporno podsjećaju i upozoravaju na Vučićevu tvrdnju prema kojoj Srbija godišnje izdvaja više od 800 miliona eura za Kosovo. I tako, nakon više od decenije Vučićeve vladavine, stiže se do respektabilnih 8,8 milijardi eura u opticaju.

O tom novcu se ne zna u koje se svrhe koristi, kome se i koliko uplaćuje. O tome ne priča ni Kancelarija za KiM, niti srpsko Ministarstvo finansija. O tome se nikad ne priča ni povodom ulaganja u srpsku crkvu, ni povodom nabavke oružja, niti povodom finansiranja prosrpskih organizacija za popis stanovništva u Crnoj Gori.

O tome nećete čuti ni riječi povodom finansiranja Srpskog kulturnog ljeta u Beranama. Ili sličnim sadržajima koji su već defilovali ovdašnjim životima. Jer, dva, tri miliona nekome ne znače ništa. A mnogima završavaju posao.

O tome nećete čuti ni slova od američkog ambasadora u Beogradu, Kristofera Hila. Iako se ovaj diplomata redovno pominje u rješavanju “kosovskog pitanja”. Samo se stiče utisak da je odgovor odavno na raspolaganju.

Čitaj još:   ''Kada je dan oblačan i tmuran - budi nečije sunce''

A na raspolaganju su i junaci sa vikend fotografije iz izbornog štaba Vučićeve stranke. U jeku srpskih izbora. I tu nema nikakve misterije. Samo Aca Gangula, Mile Balvan, Rajo Evropa i tetkin mali.

Za jedan portret naših dana…

izvor aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more