IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

PRIČAM TI PRIČE: ,,Piši- briši“ olovke, navodno pozajmljivali od svoje djece… (?!) (foto)

Priče isključenih popisivača iz Budve nakon što su uhvaćeni u vršenju nepravilnosti se donekle razlikuje od onih iz Podgorice koji su i instruktora naznačili kao osobu od koje su dobili olovke ,,piši briši“.

Izvori Pobjede vjeruju da su priče isključenih popisivača sračunate da bi se zaštitili instruktori ali i organizatori potencijalnih popisnih prevara. ,,Nevjerovatno je da neko ne zna odakle mu specijalna olovka“, tvrde izvori Pobjede

Ova četiri popisivača iz Budve, kod kojih je otkriven upotreba takozvanih „piši-briši“ olovki u popisnom procesu, u izjavama popisnoj komisiji u tom gradu su rekli da sporne olovke koristili iz neznanja, te da su ih uzeli od kuće od djece ili kupili u knjižari, piše u u Izvještaju koji je Monstat pripremio za potrebe Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa, a u koji je Pobjeda imala uvid.

Od njih četvoro, od koji su svi vratili materijal i ovalašćenja, jedan je ispričao da je „piši-briši“ olovku kupio u knjižari, ali ne u svrhe zloupotrebe, a drugi da ju je pozajmio od svoje djece ni ne znajući o kakvoj je olovci riječ. Preostala dva popisivača su rekla da ne znaju kako su došli u posjed sporne olovke i da su je koristili ni ne sluteći da ona po bilo čemu specifična.

– S obzirom da je riječ o ženama zrele životne dobi, kao i o dvije mlađe djevojke koje u sredini u kpjoj žive slove za uzorne građanke, kao i iz našeg ličnog utiska prilikom obavljanja popisnih aktivnosti za koje su angažovane, smatramo da nijesu imale namjeru zloupotrebe što je i potvrđeno prilikom utvđivanja vjerodostojnosti popisnog materijala – navedeno je u Izvještaju.

PRIČE

Priče isključenih popisivača iz Budve nakon što su uhvaćeni u vršenju nepravilnosti se donekle razlikuje od onih iz Podgorice koji su i instruktora naznačili kao osobu od koje su dobili olovke ,,piši briši“. Izvori Pobjede vjeruju da je prića sračunata da bi se zaštitili instruktori ali i organizatori potencijalnih popisnih prevara.

Čitaj još:   PUTIN BESCILJNO UDARA PO UKRAJINI: Sad je jasno i šta mu je cilj... (foto, video)

-Nevjerovatno je da neko ne zna odakle mu specijalna olovka, tvrde izvori Pobjede.

VRATILI MATERIJAL

Popisna komisija u Danilovgradu je za upotrebu „piši-briši“ olovki saznala na osnovu dvije prijave građana koje su ukazali da su korišćenje te olovke primjetili kod dva popisivača i to prijavila Monstatu. Oba popisivača su, kako se navodi u izvještaju, pozvani da daju izjave i vrate materijal i ovlašćenja, prilikom čega su i priznali upotrebu sporne olovke.

– Na osnovu upustava Monstata, državni instruktor je u pratnji opštinskih instruktora obišao osam domainastava kod koji je u popisnom materijalu uočeno korišćenje sporne olovke.

Obilaskom tih domaćinstava utvrđeno je da se podaci sa originala P1i kopije istog slažu u potpunosti, pa je konstatovano da nije bilo naknadnih izmjena podataka od strane popisivača.

Materijal na kojem je uočeno korišćenje „piši-briši“ olovke je izdvojen. Cjelokupan popisni materijal će biti iskontrolisan u pogledu korišćenja navedene hemijske olovke – piše u Izvještaju.

Kada je riječ o opštini Tuzi, sporna olovka je korišćena u jednom popisnom krugu i djelu drugog. U Izvještaju piše i da je upotrebu te olovke samoinicijativno prijavila jedna popisivačica.

– Odmah po ovom saznanju njen rad je zaustavljen i analiziran materijal. Kosmisija je informisana o ispravkama koje su primjećene i o tome će nadležni državni instruktor napraviti detaljan izvještaj. Iako je hemijska korišćena za popisivanje, primjećen je neznatan broj brisanja pri čemu nema izmijena u dijelu pitanja 10, 11, 12 i 12 a – navodi se u Izvještaju.

U izvještaju je i navedeno da je na dan 18.decembar iz procesa popisivanja isključen 21 popisivač i jedan instruktor.

NE ČITAJU NOVINE: Popisna komisija inicirala utvrđivanje odgovornosti zbog teksta na portalu Pobjede…

Monstat je u Izvještaju naveo i da je ,,popisna komisija povodom teksta na portalu Pobjede u kome su otkrivena imena 16 popisivača koji su koristili „piši-briši“ olovke, kod Monstata inicirala utvrđivanje odgovornosti zbog iznošenja tih podataka“.

Čitaj još:   UMRLA NAJLEPŠA GLUMICA PLANETE: Tanju M pamtimo po LEGENDARNOJ ULOZI... (foto)

Komisija podsjeća da je svaki njen član potpisao izjavu o poštovanju pricipa povjerljivosti kojom se obavezao na čuvanje podataka koje sazna tokom popisa.

– Komisija smatra da je neophodno da Monstat, u skladu sa nadležnostima, pred nadležnim organima pokrene odgovarajući postupak utvrđivanja odgovornosti protiv NN lica. Ovakvo postupanje je inicirano obzirom na jedinstveni stav Komisije da je objavljivanje ovih podataka nedopustivo.

Pri tom svaki član Komisije stoji pojedinačno na raspolaganju za provjeru postupanja svih koji su po bilo kom osnovu mogli imati pristup podacima koji su objavljeni, pa i članova Komisije – piše u Izvještaju.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more