IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: Političko- propagandna floskula MILANA Pipuna Kneževićeva samo na nivou fantastike i slabe literarne imaginacije, takvi zahtjevi ostaće jalovi… (foto)

I lakovjernima je jasno što hoće satelitska partija beogradskog režima koja se zove DNP. Priznaju makar otvoreno, istakao je predsjednik Crnogorske evropske partije (CEP) Novak Adžić.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, subota, 23. 12. 2023… 19: 09…  NOVAK Adžić: Političko- propagandna floskula MILANA Pipuna Kneževićeva samo na nivou fantastike i slabe literarne imaginacije, takvi zahtjevi ostaće jalovi… (foto)

 U Ustavu Crne Gore član 13 stav 1 kazuje da je crnogorski jezik službeni jezik u Crnoj Gori. Tako će i ostati, uprkos hajci na njega. Stav 2 člana 13 Ustava govori da su u službenoj upotrebi srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik. Uvjeren sam da će tako i ostati“, ističe Adžić. 

Promjena Ustava je, naglašava Adžić, veoma komplikovana i član 157 jasno kaže

Novak Adžić

„Hoće promjenu Ustava Crne Gore radi izvođenja velikosrpskog etničkog inženjeringa. Njen predsjednik Milan Knežević ne krije te namjere. Traži izjednačavanje crnogorskog i srpskog jezika u smislu da je i srpski jezik službeni, a ne jezik u službenoj upotrebi, kakav je po Ustavu“, navodi Adžić.

Prema njegovim riječima, za razliku od drugih koji se kamufliraju, predsjednik DNP nema oblandu u tim zahtjevima. 

Čitaj još:   NOVAK Adžić o posjeti Episkopa SPC Metodija Ostojića, Rusiji: Agentura se sama otkriva... (foto)

„Hoće oni da mijenjaju član 13 Ustava Ustava Crne Gore, ali su se u tom smislu malo više preškartali i izuli. Za takvo nešto po Ustavu Crne Gore, kako piše u članovima 155, 156 i 157 utvrđena je jasna procedura, a to znači da je to skoro nemoguće u pogledu izvođenja, a da bi bilo ustavno i legitimno.

U Ustavu Crne Gore član 13 stav 1 kazuje da je crnogorski jezik službeni jezik u Crnoj Gori. Tako će i ostati, uprkos hajci na njega. Stav 2 člana 13 Ustava govori da su u službenoj upotrebi srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik. Uvjeren sam da će tako i ostati“, ističe Adžić. 

Promjena Ustava je, naglašava Adžić, veoma komplikovana i član 157 jasno kaže o tome sve, tako da ova, kako kaže, političko-propagandna floskula izrečena od strane predsjednika DNP-a je samo na nivou fantastike i slabe literarne imaginacije. 

„Nije realno izvodljiva. Ista situacija je i u pogledu promjena normi o državljanstvu. I u tom smislu samo će jalovi ostati takvi zahtjevi. Jedno su puste želje, drugo je objektivna stvarnost i imperativ ustavne norme“, zaključuje Adžić za Analitiku.

Čitaj još:   NOVAK Adžić: Bojkot popisa jedino rješenje, za odbijanje učešća nijesu predviđene nikakve sankcije... (foto)

izvor Standard.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more