IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

JAKOV Milatović bacio rukavicu u lice Vladi CRNE GORE: Vratio tri Zakona Skupštini na ponovno glasanje, PES stao u zaštitu MILOJKA Spajića… (foto)

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović vratio je Skupštini na ponovno odlučivanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o privrednim društvima, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama.

Ovo je novi i još ozbiljniji pokazatelj konfrontacije između premijera Spajića i predsjednika Milatovića koja od kako je Milojko Spajić stupio na dužnost premijera svakim danom postaje sve veća i dublja. Osim konstantnog izlaska iz svojih Ustavnih ovlašćenja Milatović svakim danom grabi sve veći kolač vlasti kroz direktno miješanje u ingerencije Vlade, pod plaštom tehnikalija skrivajući prave namjere.

Odluka predsjednika Milatovića da vrati Skupštini tri Zakona na ponovno odlučivanje pokazatelj je sve dublje krize u njegovim odnosima sa Vladom i premijerom Spajićem. Ono što su do sad ”uspješno” krili od crnogorske javnosti polako izlazi na vidjelo, a jučerašnje reagovanje Pokreta Evropa sad, kojoj i Spajić i Milatović pripadaju otvara vrata ”razdora” u toj partiji.

Komentarišući odluku Milatovića, iz Evrope sad su rekli da uvažavajući činjenicu da predsjednik Crne Gore ulazi u meritum zakona nedavno usvojenih u Skupštini Crne Gore, moraju istaći da isti nisu problematični sa stanovišta ustavnosti, te da apsolutno odražavaju javni interes.

“A time ispunjavaju i sve preduslove da budu potpisani od strane predsjednika, kako Ustav i propisuje” saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

“Da bi javnost bila upoznata, podsjećamo da izmjena Zakona o privrednim društvima ima za cilj da se stane na kraj političkim odborima direktora, kojima je bio cilj da imenuju politički obojen menadžment u punom mandatu.

Čitaj još:   DRAGAN Samardžić: JAKOV Milatović nije vrhovni komandant Vojske Crne Gore... (foto)

Posljedica nepotpisivanja ovog zakona je čuvanje starog Borda direktora EPCG, instaliranog od strane 43. Vlade, čime se stvara mogućnost da članovi koje je imenovala Abazovićeva Vlada na namještenom konkursu izaberu novog izvršnog direktora u punom mandatu i po mjeri bivšeg premijera”, navode iz PES-a.

Direktnija optužba od sopstvene partije odavno nije stigla na adresu nekog političara ili zvaničnika, kojom ga optužuju da se iza tehnikalija na koje se poziva Milatović krije zapravo namjera da sačuva ljude u Bordu direktora EPCG koje je instalirao bivši premijer Dritan Abazović.

I iako iz PES-a nisu konkretno reagovali na vraćanje Zakona o lokalnoj samoupravi, teško je ne primjetiti da uprkos obrazloženju Ministarstva finansija da se smanje prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica prema mjestu prebivališta lica koje ostvaruje dohodak, za opštine Primorskog i Središnjeg regiona sa dosadašnjih 50 odsto na 40 odsto, da se radi o direktnom uplivu i pokušaju kontrole rada resornog ministarstva.

Iako je Milatović stupanjem na dužnost odbio da podnese ostavku u Pokretu Evropa sad, novo ” pocekanje” na relaciji PES-Milatović-Spajić, jasno pokazuje da u toj partiji ne cvjetaju ruže.

Biće zanimljivo vidjeti kako će se SKupština ponovo odrediti prema ovim zakonima i da li će žargonski rečeno ”iskulirati’ predsjednika Milatovića ponovim izglasavanjem već izglasanih Zakona, ili će se unutar parlamentarne većine pokazati da Milatović ipak ima veliku kontrolu u partijama mimo PES-a.

izvor: kodex.me

Čitaj još:   DAMIR Šehović: DRITAN Abazović nema šta da traži na samitu Otvoreni Balkan, nije mu to trka Formule 1 da bi išao da ispuni “dječački san” (foto, video)
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more