IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SKANDALOZNA IZJAVA Mađara, komandanta EUFOR- a: Dva su dijela BiH, “srpski i bosanskohercegovački”… (foto, video)

General-major Laszlo Sticz, novi komandant EUFOR misije Althea u Bosni i Hercegovini, govorio je za mađarske medije, gdje je dao i skandaloznu izjavu.

SARAJEVO: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak, 04. 01. 2024… 19: 40… SKANDALOZNA IZJAVA Mađara, komandanta EUFOR- a: Dva su dijela BiH, “srpski i bosanskohercegovački”… (foto, video)

Kako piše portal Hungary Today, Sticz je kazao da su mađarske odbrambene snage već dokazale da su sposobne voditi veliku NATO operaciju, te u izjavi za M1 novinski kanal dodao kako je 2021. godine postojao mađarski komandant misije KFOR-a na Kosovu, a sada će po prvi put jedan mađarski general predvoditi misiju EU u Bosni i Hercegovini godinu dana.

Govoreći na Kossuth radiju o Bosni i Hercegovini, Sticz je rekao da je “korijen trenutne situacije oružani sukob 1992-95”, te da je zaključen Dejtonskim sporazumom koji je odredio budućnost regiona.

– Postoje dva dijela zemlje, dio bosanskih Srba i dio bosanskohercegovački, gdje zajedno žive Hrvati i Bošnjaci – rekao je.

– Krajnji cilj je da se srpske i bosansko-hrvatske oblasti integrišu, da budu u mogućnosti da sarađuju i budu spremne za pristupanje EU. Ali za to je potrebna ekonomska, politička i vojna pomoć koju pruža NATO, a od 2004. i EU – dodao je Sticz, prenosi Hungary Today.

Čitaj još:   STANIVUKOVIĆ, Objavio video, svađe u kome Dodik, mu psuje majku... (foto i video)

Kazao je da operacija EU-a podržava lokalne vlasti, posebno bh. policiju.

– Vojni rizik je sekundaran, misija EU-a će intervenirati samo ako bosanska policija ne može osigurati mir. Ali situacija bi u svakom trenutku mogla eskalirati, kao što se dogodilo na Kosovu prošlog maja. Zato je važna međunarodna vojna sila, koja mora biti nepristrasna i kredibilna, sa odvraćanjem ako je potrebno – kazao je Sticz.

Inače, bilo je dosta protivljenja u BiH njegovom imenovanju s obzirom na politiku koju ima mađarski premijer Viktor Orban.

BONUS VIDEO: Dodikov usamljeni (k)RIK: Opozicija ismijala Izborni zakon RS-a i RIK, Nešić grčevito brani Dodika!

Hungary Today/ Faktor

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more