IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać: Proslava 9. januara MILORADA Dodika, kao priprema za otcjepljenje RS- a… (foto)

“Dodik najavljuje novi set zakona koji će mu poslužiti kao pravni okvir za najavljenu disoluciju i osamostaljenje entiteta”

„Dodik je setom zakona učinio da je secesija RS-a gotovo neminovna, a ovogodišnje proslavljenje neustavnog praznika nas sve zajedno gura ka tom ambisu. Insistirati na činjenici da Dodikovi zakoni vode ukidanju RS-a je jedini (pravni) lijek.“

Milorad Dodik radi punom parom za vrijeme novogodišnjih praznika. I dok većina BiH političara bira gdje će da provede produženi odmor, prvi čovjek entiteta RS i suvereni vladar 49% teritorije zemlje, najavljuje novi set zakona koji će mu poslužiti kao pravni okvir za najavljenu disoluciju i osamostaljenje entiteta.

Zbogom CIK, dobrodošao RIK

Tako je najavio da će bh. entitet RS kreirati novi izborni zakon koji se tiče provođenja izbora u RS-u mimo Centralne izborne komisije BiH. Suština najavljenog zakona, koji bi trebao biti usvojen po hitnom postupku u Skupštini RS-a jeste da CIK “nema šta da traži“ na nižim izbornim instancama u entitetu i na lokalu.

Preciznije:

“To će biti ustavno pozicioniranje koje ne zadire u izbor članova Predsjedništva BiH i poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. To bi i dalje radio CIK. Sve ostale izbore bi provodila naša republička izborna komisija (RIK). Tako bi se vratila ustavna prava i nadležnosti RS-a za provođenje izbora. Ustav BiH predviđa izbore za Predsjedništvo BiH i Predstavnički dom”, kazao je lider SNSD-a.

Suštinski Dodik je ostavio CIK-u ulogu “engleske kraljice“ preciznije formalnog medijatora za izbore koji se i ne tiču Milorada Dodika. Samim tim, konkretne izborne mahinacije će biti potencirane na nivou izbora za predsjednika RS-a i na lokalnim izborima, tamo gdje je Dodik “najtanji“ i gdje postoji opasnost da izgubi svoj tron (čitaj političku moć).

Vrlo logično, opozicionarka Jelena Trivić koja je za dlaku izgubila od Dodika u utrci za predsjednika RS-a se pobunila i kazala da je jasno kome smetaju skener, fer i pošteni izbori te da neće prihvatiti da izbore u Republici Srpskoj provodi Republička izborna komisija, a ne CIK.

Samo što Jelena Trivić može mačku o rep da okači svoje mišljenje jer nema većinu u entitetskom parlamentu i jer su se već sada Dodikovi sateliti okomili na nju proglašavajući je, pogađate, izdajnicom srpskog naroda. U tome prednjači ministar bezbijednosti BiH, Nenad Nešić koji kazuje da je Trivićeva “Schmidtov vazal“.

A kad smo kod visokog predstavnika Christiana Schmidta on ne radi ništa glede prošlogodišnjeg obećanja da Dodik neće u “istom obimu“ organizovati obilježavanje neustavnog dana RS, 9. januara.

Neustavni praznik, veći, skuplji i raskošniji nego prošle godine

I slažem se, neće biti isto, biće mnogo veći neočetnički hepening, mnogo raskošniji i sa više uloženog novca. Tako je Dodikova svita za obilježavanje ovogodišnjeg neustavnog dana RS spremila približno 650 hiljada maraka budžetskog novca, što je bezmalo pet puta više od ukupnog budžeta za kulturu RS-a za cijelu godinu. Toliko o tome koliko je Dodiku važna kultura, a koliko neustavni dan entiteta.

Milorad Dodik i njegovi medijski telali, prije svega banjalučka ATV i RTRS najavljuju “spektakularnu vojnu paradu“ i pozivaju sve “dobronamjerne građane da uzmu svoje učešće“ u nelegalnom prazniku.

Čitaj još:   Dragan Bursać: DODIK VODI ZEMLJU U RAT!

Da bi osigurao legitimitet događaju, makar u očima vjerujućeg puka, na neustavni praznični dan je već pozvan i poziv je prihvatio patrijarh Crkve Srbije, Porfirije Perić. Sami tim je događaj (p)ostao legitiman u srpskom svetu, koliko god to neko osporavao.

Na to sve treba kazati da će i zvaničnici Srbije uzeti učešće u obilježavanju nelegalnog dana RS, da će tu biti i predstavnici Ruske Federacije kao i pobunjenih oblasti na Istoku, a moguće je da će u Banjaluku i prvi čovjek skupštine Crne Gore, četnički vojvoda Andrija Mandić. Što će reći, srpski svet na okupu uz podršku Rusije i secesionističkih teritorija pod ruskom šapkom diljem istočne Evrope. Dodiku dovoljno!

Pa onda ne možemo govoriti o “izlolovanom incidentu“, nego baš o secesionističkoj zabavi za narodne novce kojom se pokazuje nepoštovanje prema žrtvama i njihovim porodicama u agresiji na BiH, ali i kojom se pokazuje srednji prst i međunarodnoj zajednici, i visokom predstavniku, i kancelariji OHR-a koja ne radi gotovo ništa da bi spriječila nelegalni i protusustavni secesionistički skup.

O lokalnim političarima, lokalnim zakonima, sudstvu i tužilaštvu i državi BiH koja bi trebala reagovati iluzorno je govoriti, prije svega iz jednog logičnog razloga: Dodik sa svojom političkom kamarilom čini vlast na državnom nivou, pa ne biva da država ide protiv svoje vlasti, čak i kad ta vlast radi u korist štete svoje države.

Dodik je zaokružio set zakona kojim je otcjepljenje zapravo neminovno

Ali sve ovo gore pobrojano pa i bizarna vojna parada teritorijalaca, portira, poštara i lovaca zapravo je priprema za ustavno-pravni akt secesije i povod da se Dodik sa 49% teritorije BiH još malo odvoji i udalji od zemlje koja je ustavno-pravno na papiru jedinstvena.

Nemojte zaboraviti da je Zakon o kleveti na snazi, da se po njemu ušutkavaju svi oni koji dignu glas protiv režima; nemojte zaboraviti da je Zakon o grbu, himni i imenu entiteta na snazi, zakon po kome se ad hoc proglašavaju “neprijatelji RS-a“;

Nemojte zaboraviti da je Zakon o poslaničkom imunitetu već na snazi po kome se zakonski amnestiraju i štite svi oni koji sudjeluju u arhitektonici pravnog državnog udara; nemojte zaboraviti, a to je najvažnije da je po hitnom postupku izmijenjen Zakon o referendumu po kome je dovoljno da od ukupnog broja onih koji izađu na isti pola glasa “za“ i referendum se provodi- makar to pola bilo i dvoje ljudi (sic!). I nemojte zaboraviti, na koncu, da je u pripremi i Zakon o stranim agentima, prepisan od Putina, po kome će se i ono malo slobodnih glasova koje ne zakači verbalni delikt biti ušutkano.

Dakle, Dodik odista može ustavno-pravno, dakako u okvirima svojih zakona i oktroiranog ustava proglasiti neovisnost za par sati bez nekih većih problema. Zapravo ovaj set zakona neminovno vodi do akta secesije, ako to nekome još nije jasno.

Insistirati na pravnoj činjenici da Dodikovi zakoni vode ukidanju RS-a

Čitaj još:   DRAGAN BURSAĆ: "Putin priznao poraz specijalne vojne operacije- Hoće li Srbija mobilisati Internet- dobrovoljce za rusku stvar?"

Postavlja se pitanje šta će Dodik sa tom neovisnošću i kako će međunarodna zajednica reagovati na istu?

A prije svega toga treba dati jasan teorijski odgovor zašto je bilo kakav izdvojen akt koji ide u pravcu secesije ne samo nelegalan, nelegitiman nego vodi ukidanju entiteta Republika Srpska.

Najbolji odgovor je dao akademik Omer Ibrahimagić jedan od najvećih živućih pravnih eksperata u regionu, dugogodišnji univerzitetski profesor i nekadašnji sudija ustavnih sudova Jugoslavije i FBiH koji u intervjuu za “Avaz“ kaže:

“Dodik nije svjestan da je RS legitimirana Dejtonskim sporazumom. Ako se ijedna institucija iz Dejtonskog sporazuma dovede u pitanje, onda se dovodi u pitanje i RS i njen legitimitet. Oni uopće nisu svjesni šta rade, a rade na ukidanju RS. Sama RS, ovakvim ponašanjem, radi na vlastitom ukidanju.“

Najjednostavnije kazano, Milorad Dodik svojim secesionističkim aktima najdirektnije krši ustavno-pravni institut Dejtona, a nepostojanje ovog instituta dovodi do direktnog nepostojanja entiteta RS.

I na tome treba insistirati, ne iz nekih ratobornih pobuda, nego zbog pravne logike.

Na žalost, vidimo da politička scena u ostatku zemlje ili nije sposobna, ili nema hrabrosti, ili najgore nema interesa da se uhvati u koštac sa Dodikovim secesionizmom, a prozvani visoki predstavnik na sve ovo u nedavnom intervjuu na N1 televiziji lakonski kaže da je 9. jaunar “narodno slavlje“.

U tom i takvom ambijentu u kome je Dodiku prešutno dozvoljeno da radi šta hoće i koliko hoće, ispostavlja se da je obilježavanje neustavnog dana RS, ne samo dozvoljeno, nego će ono biti povod za nastavak secesije manjeg BiH entiteta.

I opet, postaje to dosadno, svi problemi će biti riješeni kad oni koji su u Vašingtonu stvorili Milorada Dodika kao politički važnog lokalnog igrača promjene ploču i kažu-dosta je!

Samo je pitanje, hoće li to -dosta je- kao u slučaju agresije na BiH doći isuviše kasno.

Sat neumitno otkucava i Milorad Dodik već vidi liniju cilja.

Svoju ili našu, pitanje je sad?

Autor: Dragan Bursać

izvor: http://Al Jazeera Balkans

Njemačkom tužitelju predata imena 22.000 pripadnika VRS-a, reagovao Dodik

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Munira Subašić predala je njemačkom tužitelju Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more