IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

NOVAK Adžić: ANDRIJA Mandić, ponovo zloupotrijebio poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore… (foto)

Slaviti osuđene ratne zločince iz devedesetih godina XX, što se na žalost dešava je pogubno, kao što je neprihvatljivo obilježavati tzv.dan Republike Srpske, čiji su oni utemeljitelje, istakao je Adžić

„Crnogorska evropska partija (CEP) temeljno i u svemu poštuje i maksimalno uvažava državni suverenitet, nezavisnost, nedjeljivost i međunarodni subjektivitet našoj državi Crnoj Gori – susjedne, bliske i prijateljske samostalne države Bosne i Hercegovine“, poručio je predsjednik ove stranke Novak Adžić. 

Sljedstveno tome, dodaje on, CEP će čestitati državnim organima BiH i njenim građanima, kad nastupi vrijeme za to, samo njene zvanične državne praznike – Dan državnosti Bosne i Hercegovine (25 novembar) i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (1 mart). 

„Kao što je poznato, dan 9. januar koji se obilježava kao “praznik” u bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio odavno kao neustavni i to nije nikakav državni praznik, i ponavljamo on se neustavno obilježava od strane Republike Srpske, koja nije i neće biti država, niti se otcijepiti od BiH.

Obilježavanje tog datuma (9. januara kao “praznika” Republike Srpske) je i po Krivičnom zakonu BiH propisano kao kažnjivo djelo“, podvukao je Adžić. 

Ističe kako je za Crnogorsku evropsku partiju je jasno i ona stalno o tome govori da „velikosrpski nacional-šovinizam i ekspanzionizam stalno podriva i nasrće na državnu nezavinost Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Kosova“. 

„Čine to destabilizirajući faktori pod kišobranom i nalogom beogradskog režima i pod upravom autokrate Aleksandra Vučića i njegovih brojnih kleronacionalistickih ekspozitura, među kojima se ističu i predvodnici opskurnog velikosrpskog bloka i iz Crne Gore na čelu sa Andrijom Mandićem, koji je čestitao Miloradu Dodiku neustavni dan republike Srpske, čime je, još jednom, zloupotrijebio poziciju predsjednika Skupštine Crne Gore, na kojoj je na zalost i na štetu Crne Gore izabran“, rekao je Adžić. 

Čitaj još:   DRAGAN Bursać: Četnički vojvoda ANDRIJA Mandić– sadašnjost i budućnost ove Crne Gore... (foto)

Naravno, dodaje on, u ovoj pomahnitaloj političkoj hajci velikosrpskih centara i njihovih ispostava u CEP-u vide svojevrsno vaskrsavanje zloduha devedesetih godina i smatraju da je jako loše to što se zbiva. 

„Ističemo da crnogorska i regionalna javnost treba da zna sve više činjenicu da su “osnivači”, politički i vojni komandantni i funkcioneri ratne tvorevine Republike Srpske od Međunarodnog krivičnog tribunala u Hagu redom osuđeni za najteža krivična djela, za genocid i brojne druge ratne zločine, što uvijek treba imati u vidu kada se govori o karakteru nastanka Republike Srpske idjelovanju njenih vođa u vrijeme ratne agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992-1995).

Mi iz Crnogorske evropske partije potenciramo da će velikosrpski agresivni politički nasrtaji na Crnu Goru i na Bosnu i Hercegovinu u konačnici doživjeti neuspjeh i biti poraženi“, naglasio je Adžić. 

On je poručio da je „mir, stabilnost, regionalna saradnja, povjerenje među državama i narodima u regionu neophodno graditi, a ne obiježavati 9. januar kao tzv. Dan republike Srpske ili učestvovati i podržavati njegovo obilježavanje, jer je to štetno za sve narode i države u regionu“. 

Čitaj još:   BORIS Mugoša: CRNA GORA da dobije stabilnu i funkcionalnu istinsku proevropsku vladu- Dijalog IN, sujete OUT...

„Slaviti osuđene ratne zločince iz devedesetih godina XX, što se na žalost dešava je pogubno, kao što je neprihvatljivo obilježavati tzv.dan Republike Srpske, čiji su oni utemeljitelji“, zaključio je Adžić. 

izvor: analitika.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more