IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

SLUČAJ “LAMELA C” i LICEMJERJE VLADE Crne Gore: Da li će nadležni konačno prestati da žmure na MARKA Carevića, nelegalnu imovinu? (foto, video)

Carević je najpoznatije lice u Crnoj Gori kada je u pitanju masovna nelegalna gradnja i to na zemljištu koje je uzurpirao od države, pa je pitanje– ”kada će se kernuti na nelegalnu imovinu Carevića”, koje je postavio Kalezić, sasvim opravdano.

Ekipe državnog preduzeća Zaštita prostora Crne Gore, po nalogu nadležne inspekcije, počele su juče rušenje stambene zgrade Lamele C, u podgoričkom naselju Zabjelo, a akciju je obezbjeđivao veliki broj policijskih službenika koji je u ranim jutarnjim satima blokirao sve prilaze zgradi.

Rušenje je, koje je kasnije zaustavljeno, uslijedilo nakon što dan ranije nije postignut dogovor između vlasnika stanova stambene zgrade Lamele C i ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janka Odovića. Predstavnici stanova saopštili su da im je ponuđena pravna pomoć kako bi dobili obeštećenja, ali da su je oni odbili jer bi trebalo da čekaju četiri godine do rješenja tog problema.

Ministar Odović je izjavio da su ”vlasnici stanova odbili kompromis i da ne žele da im država pomogne”.

Zaista je pohvalno ako je nova vlast krenula u istinski obračun sa nelegalnom gradnjom, ali je čitava situacija juče na Zabjelu djelovala krajnje problematično i licemjerno jer je ispalo da su nadležne službe našle za shodno da ”treniraju strogoću” nad ljudima koji će nakon akcije rušenja ostati na ledini.

Da li će se ministar prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janko Odović pozabaviti slučajem Carević?

Advokatica stanara Sanja Radulović rekla je juče da ne postoji pravni osnov da se zgrada ruši i da im nije uručen nikakav nalog. Najavila je krivičnu prijavu za resorno ministarstvo, u ime stanara.

Kad će pohod na Carevićevu nelegalnu imovinu i rušenje?

Dok se na Zabjelu juče rušila problematična zgrada, a crnogorska javnost slušala izjave ogorčenih stanara, na mreži X se oglasio izvršni direktor Udruženja za jednaka prava LGBTIQ osoba za Zapadni Balkan i Tursku (ERA) Danijel Kalezić.

On je u svojoj objavi postavio sasvim razumno pitanje kojim izbjegavaju da se bave već četirii vlade, kako ove tri ”oslobodilačke”, tako i ona koja je bila aktuelna prije 30. avgusta 2020. godine.

”Kad će pohod na Carevićevu nelegalnu imovinu i rušenje? Lako je demonstrirat silu po sirotinjii”, napisao je Kalezić.

Čitaj još:   NEMAJU GRANICU SRAMNO DA SRAMNIJE NE MOŽE BITI: Čega se sve neće sjetiti ŠTA RADE KAKO BI OTIŠLI NA ODMOR... (foto i video)

On je naravno mislio na bivšeg predsjednika Opštine Budva, svetosavskog tajkuna poznatog po mnoštvu afera Marku Batu Careviću, koji ne prestaje da intrigira crnogorsku javnost novim detaljima koji isplivavaju iz njegove kontroverzne zaostavštine.

Ipak, i pored brojnih afera, Carević je najpoznatiji po masovnoj nelegalnoj gradnji i to na zemljištu koje je uzurpirao od države, pa je pitanje – ”kada će se krenuti na nelegalnu imovinu Carevića”, koje je postavio Kalezić, sasvim opravdano.

Svetosavski uzurpator

Podsjetimo, predsjednik opštine Budva Marko Carević već više od pet godina uzurpirao je oko 450.000 kvadratnih metara državnog zemljišta u kotorskoj opštini u mjestu Krimovica. Na tom zemljištu Carević je praktično pred očima države nelegalno sagradio objekate od oko šest hiljada kvadrata koji se koriste za razvoj stočarstva.

Više puta je potvrđeno pisanje portala Aktuelno koji je prvi problematizovao cijeli slučaj još u decembru 2019. godine kada smo objavili da se farma u Krimovici nalazi na državnom zemljištu, a da je Carević sve to sagradio mimo zakona.

Takođe smo objavljivali i da se na prostoru Krimovice, gdje je Bato Carević već zauzeo skoro pola miliona kvadrata državnog zemljišta već duže vremena nelegalno gradi objekat.

Poznati po nelegalnoj gradnji

Marko Carević i njegov brat Nebojša koji godinama ilegalno upravljaju plažom Ploče, počeli su još 2021. godine sa širenjem tog kupališta na vrlo drzak način jer su za svoje potrebe počeli sa rušenjem dijela brda i zauzimanja terena koje je u vlasništvu države.

Carevići međutim, nijesu stali na tome, već su nastavili da sprovode radove na plaži koju već godinama uzurpiraju što se može vidjeti na fotografijama koje smo objavljivali prošle godine.

Ovo je međutim samo dio devastatorsko-uzurpatorskih kriminalnih radnji braće Carević, koji teritoriju opštine Budva doživljavaju kao sopstveni privatni posjed. Poražavajuće je da nadležne inspekcije ne žele da reaguju i zaustave bahaćenje beskrupuloznih svetosavskih tajkuna.

Za sada su Carevići preživjeli tri vlasti, dočekali su četvrtu, a njihovi uzurpatorski poslovi cvjetaju bez obzira ko je na čelu vlade i u nadležnim ministarstvima.

Čitaj još:   Istanbul je siguran koliko i London, a Kairo koliko i Washington...

Prisvojili plažu i grade objekte

Poznato je da su Marko Carević i njegov brat Nebojša uzurpirali plažu Ploče i godinama ne plaćaju zakupninu. Kako se procjenjuje oni su do septembra 2021. godine dugovali Morskom dobru oko 60.000 eura bez kamata po osnovu korišćenja. Ta cifra sada je mnogo veća.

I pored toga na plaži je izgrađen objekat koji je, kršenjem ugovornih obaveza upisan na ime Nebojše Carevića umjesto na državu.

Sudija Veljko Bulatović koji je Carevićima omogućio da i dalje uzurpiraju plažu Ploče

Portal Aktuelno je već pisao da su Carevići, u dobro uhodanim ilegalnim uzurpatorskim poduhvatima imali svesrdnu pomoć ljudi iz državnih institucija, prije svega Uprave za nekretinine i kotorskog katastra.

Takođe smo pisali da je Morsko dobro utvrdilo da Carević ne postupa po ugovoru i da nije izmirio naknade za korišćenje morskog dobra – plaže Ploče za šest godina u iznosu od oko 60.000 eura.

Instant sudija u službi Carevića

Podsjetimo, Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom objavilo je 9. jula, 2020. godine nakon skoro 18 godina, prvi tender za zakup  jednog od najatraktivnijih kupališta na primorju – plaže Ploče…

Zavidan dosije

Ovom prilikom ponovo objavljujemo video koji bi se nakon procesuiranja Marka Carevića mogao iskoristiti kao dokazni materijal u postupku protiv njega:

izvor- aktuelno.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more