IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: Zašto se ANDRIJA Mandić, sad stidi da kaže da je istakao srpsku zastavu… (foto)

Ovom prilikom je bitno sljedeće: zašto Mandić ustavom definisanu zastavu Srbije, koju je predsjednik Srbije naredio kao jednu jedinu nacionalnu zastavu– ne zove tako…

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, subota, 20, 01. 2024… 10: 22… ANDREJ Nikolaidis: Zašto se ANDRIJA Mandić, sad stidi da kaže da je istakao srpsku zastavu… (foto)

O toj zastavi Aleksandar Vučić 9. je septembra prošle godine rekao sljedeće: „Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu– crveno- plavo- belu trobojku“.

Piše: Andrej Nikolaidis

Andrija Mandić je istakao trobojku koju je Republika Srbija ustavno definisala kao svoju „narodnu“ zastavu.

O toj zastavi Aleksandar Vučić 9. je septembra prošle godine rekao sljedeće: „Možemo da živimo u mnogo zemalja, ali imamo jednu jedinu nacionalnu zastavu – crveno-plavo-belu trobojku“.

Baš zato je Andrija Mandić u svom kabinetu istakao tu zastavu. I to svako zna.

Sam Mandić, međutim, danas skriva očito. Kaže da je zastavu istakao zato što je to bila zastava Knjaževine i Kraljevine Crne Gore.

To nije tačno. To nije bila državna zastava. Alaj-barjak, dakle zastava koju Crna Gora danas ima, dakle zastava Crnojevića, vijorila se na Grahovcu i u drugim velikim pobjedama Crne Gore, služila je kao državno-ratna zastava Crne Gore. Pod tom se zastavom ginulo.

U Ustavu Kraljevine Crne Gore ne postoji trobojka. Ni pomena. Govori se samo o „narodnim bojama“. Sve drugo je laž. Ako neko tvrdi da lažem, neka mi pokaže dio Ustava Kraljevine gdje se kao zastava definiše trobojka.

Čitaj još:   VELIKO BRAVO I HVALA: Zajednica crnogorskih udruženja, pokrenula inicijativu da HAJRIZ Brčvak, postane počasni konzul Crne Gore u Njemačkoj... (foto, video)

Ovom prilikom je bitno sljedeće: zašto Mandić ustavom definisanu zastavu Srbije, koju je predsjednik Srbije naredio kao jednu jedinu nacionalnu zastavu– ne zove tako?

Zašto se skriva iza istorije?

Zašto ne kaže: da, to je srpska zastava, zato sam je i istakao?

Zašto ne kaže: kao što znate, ja tvrdim da su Knjaževina i Kraljevina Crna Gora bile srpske zemlje, a njihov barjak srpska zastava? Zašto se taj čovjek stidi svega što je govorio? Čemu ta lukavstva sitnog uma, kroz koja svako vidi, onako kako se vidi kroz dobro očišćeno staklo?

Važnije je ipak ovo. Narodnim bojama, bile to boje srpskog ili crnogorskog naroda, definisanima u vrijeme nacionalne države, nije mjesto u kabinetu predsjednika skupštine Crne Gore, ustavom definisane kao građanske države. Jer: šta ćemo sa bojama drugih naroda koji u Crnoj Gori žive? To nema veze, jer je Crna Gora ipak manje njihova država?

A najvažnije od svega je ovo: po zakonima Crne Gore, tamo gdje je Mandić neustavno i kršeći zakon istakao ustavnu narodnu zastavu Srbije i aktuelnu zastavu bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska, ne može biti ni ta, ni zastava Vizantije, ni zastava Vojislavljevića, ni zastava Konfederacije, ni zastava Papue Nove Gvineje.

Čitaj još:   ANDREJ NIKOLAIDIS: "Albanci su ozbiljan narod, a ozbiljni narodi nemaju pamćenje kao kokoške"

Nego samo jedna: ustavna crvena crnogorska zastava.

Ali nije problem, da trobojka bude ustavna: Mandić na referendumu može mijenjati član 4. Ustava, koji definiše crnogorsku zastavu.

Za to mu treba samo da za to glasa 3/5 svih birača.

izvor analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more