IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VELIKA Promjena vremena zahvatila region: Upozorenje, očekuju se ‘debeli’ minusi, temparatura pada na minus – 13 stepeni C… (foto)

Promjena vremena, snijeg i niske temperature stigle su u regiju, a u popodnevnim satima idošlo je do zahlađenja, pa je kiša prešla u susnježicu i snijeg.

SARAJEVO: Regija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 20, 01. 2024… 08: 22… VELIKA Promjena vremena zahvatila region: Upozorenje, očekuju se ‘debeli’ minusi, temparatura pada na minus – 13 stepeni C… (foto)

Već oko 16 sati temperature zraka bile su dva stepena Celzijusa, a ponegdje i niže, kaže Dženan Zulum, meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

19.09.2023., Zagreb – Promjena vremena s kratkotrajnom obilnom kisom zahvatila Zagreb. Photo: Neva Zganec/PIXSELL

Nevrijeme je prvo zahvatilo zapadne i sjeverne krajeve BiH, a onda se počelo premještati prema centralnim dijelovima, pa će do kraja dana zahvatiti i južne krajeve zemlje.

– U većem dijelu Hercegovine mogu se očekivati susnježica i snijeg. I na krajnjem jugu nisu isključene pahulje- dodaje Zulum.

Nestabilno vrijeme bit će i sutra, prvog dana vikenda, a onda će u popdnevnim satima doći do laganog smirivanja i stabilizacije vremenskih prilika.

subota, 20.01.2024. godine
Biometeorološka prognoza je nepovoljna, izraženije u prvom dijelu dana. Mada će prestanak padavina i stabilizacija vremenskih prilika djelovati pozitivno na većinu populacije, osjetno niže temperature će uzrokovati jačanje tegoba kod hroničnih bolesnika i meteoropata. Neophodno je reducirati boravak na otvorenom, posvetiti pažnju odijevanju i zaštiti od hladnoće, te ne pretjerivati sa aktivnostima.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA: REKLI BIĆE TOPLO, ALI SAD TVRDE, STIŽE PREOKRET: Kakvo vrijeme čeka region za vikend! (foto)

– U noći između subote i nedjelje očekuje se razvedravanje, pa će jutro u nedjelju biti jako hladno sa temperaturom koja će ići do minus 13 stepeni Celzijusa. Nešto toplije bit će tokom dana, ali će temperature opet pasti kako se noć bude približavala, pa će se i u naredni ponedjeljak ujutro (22. januar) mjeriti izrazito niska temperatura. Minusi će se zadržati u većem dijelu zemlje i tokom iduće sedmice, naročito u jutarnjim satima.

Što se tiče padavina, moglo bi ih biti od 23. januara, prvo u vidu susnježice, koja će krajem dana prerasti u snijeg. Ne očekujemo nešto veće količine padavina, ali vozači trebaju biti oprezni.

Nakon 23. januara padavine će prestati, da bi krajem mjeseca opet moglo biti snijega. Ono što je važno istaći jeste da više ne očekujemo prodore južnih strujanja zraka, koji bi mogle podići temperature.

Znači, od danas popodne vrijeme primjerenije za ovo doba godine, a to znači hladno, naročito u nedjelju i ponedjeljak- kazao je Zulum.

Čitaj još:   MALO SE ZNALO O GAGI NIKOLIĆU: GLUMAC SE ZAPRAVO NIJE ZVAO DRAGAN... (foto)

izvor iBalkan.net

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

OPET KIŠA ALI SAMO U…-Vremenska prognoza do petka

U Bosni i Hercegovini jutros je bilo malo do umjereno Read more

STIŽE VELIKO NEVRIJEME: ŽUTO UPOZORENJE za cijelu BiH

Očekivana količina padavina je od pet do 15, lokalno i Read more