IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ZAPADNI TABLOIDI i Mediji o govoru Aleksanda VUČIĆA: Planovi predsjednika Srbije i kako će završiti slučaj prevare i kupovine glasova… (foto, video)

To podrazumijeva eksploataciju jedne od najvećih rezervi litija u ​​Evropi, koja se nalazi u zapadnoj Srbiji. Odluka vlade uslijedila je poslije višesedmičnih protesta, navodi AFP.

LONDON: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, nedelja, 21, 01. 2024… 10: 22… ZAPADNI TABLOIDI i Mediji o govoru Aleksanda VUČIĆA: Planovi predsjednika Srbije i kako će završiti slučaj prevare i kupovine glasova… (foto, video)

Francuska novinska agencija AFP piše da je u subotu milijarde eura investicija do 2027. godine predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obećao mjesec dana poslije svoje pobjede na izborima koju i dalje osporava opozicija koja se obratila Ustavnom sudu.

„Radili smo mjesecima na izradi ovog plana u kojem je navedeno šta ćemo da uradimo za Srbiju u naredne četiri godine“, rekao je Vučić u govoru kojeg je prenosila državna televizija RTS, a trajao je oko dva sata– piše AFP.

Da bi ostvarila ove ambicije, Srbija će morati da „održi mir“ i da pošalje jasnu poruku da „ostaje na svom evropskom putu“ u cilju konačnog ulaska u EU, rekao je Vučić.

AFP navodi da plan „Skok u budućnost 2027“ predviđa ulaganja u infrastrukturu, u izgradnju stotina kilometara autoputeva, željeznica, škola, obdaništa i bolnica, ali i rudnika po kojima je Srbija, kako je rekao, „najdalje iza“ drugih.

Čitaj još:   VREMENSKA PROGNOZA KOJA NE OBEĆAVA: Grmi, puše, pada, sve do… (foto)

Plan, čiji način financiranja nije precizirao, uključuje i ranije najavljivane projekte, poput Beogradske autobuske stanice ili nove dječje bolnice– piše AFP.

„BDP će, ako uradimo sve što smo planirali, 2027. porasti sa sadašnjih 33 milijarde eura na 92,7 milijardi eura i prosječna plata sa sadašnjih 836 eura na 1.400 eura“, rekao je Vučić.

„Što se tiče litijuma, odluka je na budućoj vladi – lično sam za to“, rekao je on, ponovivši svoj stav za eksploataciju te rude.

AFP piše da je podružnica anglo-australijskog rudarskog giganta „Rio Tinto“ podnijela u novembru četiri tužbe protiv Vlade Srbije zbog toga što je suspendovala kontroverzni projekat rudarenja litija u ​​januaru 2022.

To podrazumijeva eksploataciju jedne od najvećih rezervi litija u ​​Evropi, koja se nalazi u zapadnoj Srbiji. Odluka vlade uslijedila je poslije višesedmičnih protesta, navodi AFP.

Nakon što su spomenuli kratak izvod iz govora odlazeće premijerke Ane Brnabić na istom skupu, AFP piše da opozicija osporava ishod izbora 17. decembra na kojima je pobijedila vladajuća stranka SNS, nacionalistička desnica i dodaje da je opozicija u četvrtak pozvala na Ustavni sud na poništavanje rezultata, navodeći prevaru i kupovinu glasova.

Čitaj još:   EPIDEMIOLOŠKE MJERE: Krizni štab KS- a donio novu naredbu, u primjeni od sutra... (foto)

BONUS VIDEO: Radonjić o Vučićevom planu: Što brže trčimo u budućnost, ona je sve dalja

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more