IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

USLOV VISOKOG PREDSTAVNIKA: MILORAD Dodik, da potpiše izjavu o lojalnosti državi BiH… (foto, video)

Početak pregovora Bosne i Hercegovine sa Europskom unijom mora biti povezan sa izjavom MILORADA Dodika o lojalnosti državi BiH, rekao je visoki predstavnik CHRISTIAN Schmidt…

SARAJEVO: BiH, Zanimljivosti, vijesti, utorak, 23, 01. 2024… 18: 22… USLOV VISOKOG PREDSTAVNIKA: MILORAD Dodik, da potpiše izjavu o lojalnosti državi BiH… (foto, video)

Schmidt dodaje da on vidi da Dodik i dalje priprema autonomiju kada je riječ o pravnom ustroju i kada je riječ o Izbornom zakonu

– Ako u martu budu otvoreni pregovori sa Europskom unijom (EU) o integraciji (BiH – op. red.), onda oni moraju biti povezani sa izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH-  rekao je u intervjuu za njemački Tageszeitung (taz), visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt.

Schmidt je na pitanje novinara taz- a da li se, nakon proslave 9. januara Dana Republike Srpske, na kome se okupilo manje od 1.000 ljudi, još uvijek mogu uzeti za ozbiljno prijetnje Milorada Dodika, predsjednika RS-a, o otcjepljenju, s obzirom na to da je oduševljenje za njega bilo veoma ograničeno, rekao: „To je vjerojatno najteže pitanje jer se tu može biti u pravu ili u krivu”.

Schmidt dodaje da on vidi da “Dodik i dalje priprema autonomiju kada je riječ o pravnom ustroju i kada je riječ o Izbornom zakonu”. Sve to, kaže Schmidt za taz, kulminira napadom na postojeće institucije zajedničke države, Ustavni sud, pa i instituciju visokog predstavnika.

Crvena linija

Na pitanje novinara taz-a što će se dogoditi (ukoliko Dodik ne prihvati izjavu o lojalnosti državi BiH), Schmidt je rekao: „Svi žele pregovore i Dodik je to nedavno naglasio. A to znači, ako EU postavi uvjete, da oni onda moraju i biti ispunjeni – prije svega kada je riječ o temama kao što su funkcionalnost Ustavnog suda”. 
– To miješanje se prije svega događa preko hrvatske nacionalističke stranke HDZ, koja je na prošlim parlamentarnim izborima u BiH dobila 8,75 posto glasova, ali preko svoje konzervativne sestrinske stranke HDZ u Hrvatskoj ima znatan utjecaj na bosanskohercegovačku politiku unutar EU, ali također i na ured visokog predstavnika Christiana Schmidta-  ocjenjuje Standard.

Čitaj još:   Predsednik Srbije se obraća javnosti: Ima bre da radite i nedeljom; kome se ne sviđa nek se seli iz Srbije... (foto, video)

List dalje procjenjuje da je to uplitanje i „permanento lobiranje HDZ-a unutar EU i na Ured visokog predstavnika (OHR) dovelo do toga da EU i Schmidt žele provesti i već su proveli izmjene zakona po željama HDZ- a”.

Italija se zalaže za početak pregovora s BiH

– Unutar EU-a se, pak, razmatra početak pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom, što bi rezultiralo povećanjem novca iz fondova EU- a. Realna pristupna opcija još je međutim daleko s obzirom na to da pregovori s Crnom Gorom traju već dvanaest godina i jedva da se išta pomaklo. Rijetko ko na Balkanu vjeruje da je EU stvarno ozbiljna -piše Standard.

List piše da se za početak pregovora snažno zalaže Italija, ali da druge zemlje EU to koče jer je BiH ispunila samo neke od traženih uvjeta. „To ima veze i s postupcima (Milorada) Dodika i njegovog SNSD-a koji primjerice onemogućavaju imenovanje sudaca u Ustavnom sudu.

Čitaj još:   BURSAĆ O PRIJETNJI SMRĆU: Sramotni potez Krivokapića, "srpski svet" i reakcije Mila Đukanovića… (foto i video)

Dodik želi uništiti državu Bosnu i Hercegovinu, a prostor Republike Srpske, koji su u ratu (1992.-1995.) etnički očišćeni i na kojem je počinjen genocid nad muslimanima, priključiti Velikoj Srbiji. Zbog toga mu je prije svega trn u oku zajedničko pravosuđe na državnoj razini”, piše Standard.

BONUS VIDEO: MILORAD Dodik o secesionizmu na neustavni Dan RS-a! Tužilaštvo BiH: Skupljamo elemente kaznenog djela!

(DW/ DEPO PORTAL/ af)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more