IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

VUKAŠIN Perović: Trobojka je simbol terora i okupacije, napaćene i porobljene Crne Gore… (foto)

Vi koji nosite zastavu samo zato što je ista kao srpska, morate znati da ona za nas nije Nikolina zastava. Kad mašete trobojkom mi vidimo horde zločinaca koji pod njom jurišaju na Crnu Goru, vidimo dim popaljenih crnogorskih kuća i krv crnogorskih rodoljuba, čujemo jauke silovanih žena i plač crnogorske đece…

PODGORICA: Crna Gora, Zaanimljivosti, vijesti, srijeda, 24, 01. 2024… 07: 02… VUKAŠIN Perović: Trobojka je simbol terora i okupacije, napaćene i porobljene Crne Gore… (foto)

Znaju oni dobro što simbolizuje trobojka, zato i mašu s njom.  Ali da zbog drugih ponovim tekst od prije tri i po godine.

Piše: Vukašin Perović

STVARNO ZNAČENJE I SIMBOLIKA

Je li moguće da ovima kod nas koji su sad Srbi, nije jasno zašto nam smeta trobojka? Njihovo objašnjenje da je to “Nikolina zastava”, u najmanju ruku je uvredljivo. Nije valjda da njome mašu zbog Kralja Nikole, kojega su proćerali i uzeli mu i crkvu i državu.

Nije važno što je ona, nego što ona danas simboliše. Da pokušam da pojasnim. Kukasti krst je sveti simbol u budizmu i hinduizmu, star hiljadama godina. Ima drevne korijene u Evropi i pojavljuje se u predhrišćanskoj kulturi.

Čitaj još:   Vic dana Amer, Francuz, Turčin i Bosanac o stvarima na koje su ponosni...

U cijelom svijetu je do XX vijeka bio znak sreće i blagostanja. Onda ga je Hitler uzeo kao simbol nacističke Njemačke. Tako je znak sreće, postao simbol terora, zla i smrti. Danas se zatvorom ne kažnjava ono što znak predstavlja, nego ono što simbolizuje.

Vi koji nosite zastavu samo zato što je ista kao srpska, morate znati da ona za nas nije Nikolina zastava. Kad mašete trobojkom mi vidimo horde zločinaca koji pod njom jurišaju na Crnu Goru, vidimo dim popaljenih crnogorskih kuća i krv crnogorskih rodoljuba, čujemo jauke silovanih žena i plač crnogorske đece. Trobojka je simbol terora i okupacije, simbol napaćene i porobljene Crne Gore.

Znate vi to dobro, zato je i nosite. Zato se mora napraviti jasna razlika između stvarnog značenja zastave i onoga što ona simbolizuje. I konačno, prestanite da se ponašate kao da vam ništa nije jasno.

izvor aktuelno.me

Čitaj još:   NENAD ČANAK: Ne vidim razlog da neko ubije Vučića... (foto, video)
NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more