IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

REKONSTRUKCIJA VLADE Crne Gore: MILOJKO Spajić, ili “kupovanje vremena ili gotova stvar”…? (foto)

Koalicioni sporazum vladajuće većine, sačinjen prije konstituisanja 44. Vlade CG predvidio da rekonstrukcija Spajićevog kabineta desi za godinu, preciznije do kraja 2024. godine. Ipak, bivši DF je priču o rekonstrukciji ili zvaničnom ulasku Mandićeve i Kneževićeve partije u izvršnu vlast, počeo samo nekoliko dana nakon što su podržali Vladu. Ovih dana, priča o rekonstrukciji je ponovo aktuelizovana i to na sastanku lidera partija parlamentarne većine.

PODGORICA: Crna Gora, Zanimljivosti, vijesti, četvrtak 25, 01. 2024… 19: 22… REKONSTRUKCIJA VLADE Crne Gore: MILOJKO Spajić, ili “kupovanje vremena ili gotova stvar”…? (foto)

Spajićev odnos prema prijevremenoj rekonstrukciji nije se dao zaključiti iz onoga što je izjavljivao, ali su mediji navodno prenijeli njegov stav sa posljednjeg sastanka gdje je rekao – rekonstrukcija je moguća i prije decembra ove godine ako budemo dobro radili!?

Šta to znači nikom nije jasno, i u zavisnosti od političke pozicije tumačeno je dvojako. Iz tabora zainteresovane strane, ex DF- a, ocjenjuju to kao pristanak da se stvar odradi mnogo prije zakazanog, te jasan signal da je Spajić dobio zeleno svjetlo iz Brisela za formalni ulazak ZBCG u izvršnu vlast.

Uostalom, posjeta ambasadorke Evropske unije u Crnoj Gori Oane Kristine Pope predsjedniku Skupštine Crne Gore, četničkom vojvodi Andriji Mandiću, otkriva “tragove do pećine” i moguće “DA” Brisela.

Sa druge strane, neki analitičari i sagovornici Standarda smatraju da je preneseni stav Spajića sa sastanka lidera parlamentarne većine, ako je tačan, može da se tumači kao određeni premijerov manevar i kupovina vremena potrebnog za teške i komplikovane odluke na polju koji najbolje razumije, a to je ekonomija i ekonomska politika.

Spajić je za nekoliko mjeseci ipak pokazao kao neko ko može da postigne sporazum i da nađe kompromis bez obzira na to što se, kako kažu poznavaoci prilika, u politici snalazi “kao slon u staklarskoj radnji”. Ipak, stari politički vukovi, kakvi su Mandić i Knežević, namirisali su vlast i teško da će Spajiću dati mnogo prostora za balansiranje i “ganjaće” ga koliko god je potrebno da se stvar završi do kraja.

Čitaj još:   Detalji užasa- JEZIV POKUŠAJ UBISTVA MLADOG RUKOMETAŠA: Žena mu prerezala vrat na benzinskoj pumpi... (foto)

Formalni ulazak ZBCG u Vladu biće samo “svečani” čin onoga što je još od 2020. trasirao Beograd. U suštini, ex DF je odavno tu i iz famozne dubine po širini riješi i driješi mnoga pitanja od vitalnog interesa za Crnu Goru. Tridesetogodišnje jalovo prepucavanje iz opozicionih klupa, Mandić i Knežević su zamijenili učinkovitim tihim i upornim odlamanjem crnogorskog bića i takozvana rekonstrukcija vlade, sa ulaskom pet ninistara na pet važnih resora u izvršnu vlast, je samo presijecanje vrpce.

Privremena evropska odijela, koja su obukli Keževićevi i Mandićevi frontovci, brzo će postati preuska, ali ona su ionako trebala samo dok su bili na radnom zadatku koji će ulaskom u Vladu biti završen. Teško je zamisliti i vizualizovati događaj u kojem će sjutra, na primjer, šef NATO-a Stoltemberg stajati sa Mandićem i Kneževićem, slušati crnogorsku himnu dok se u pozadini bude vijorila zastava Crne Gore i Alijanse.

Sagovornici Standarda, kao jednu od mogućnost u političkoj igri rekonstrukcije 44. Vlade, navode i drugačiji scenario u kojem Spajić odlaže osvježenje kabineta sve do kongresa Pokreta Evropa sad i razlaza sa strujom predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji dijeli i stavove i vrijednosti proruskog i prosrpskog ex DF-a.

U tom slučaju, Spajiću bi mogao, ali bi bilo politički opasno, da koketira sa opozicijom kako bi sačuvao podršku kabinetu. Analitičari smatraju da bi takav scenario prije doveo do vanrednih izbora, nego do kohabitacije sa DPS-om i ostalim opozicionim strankama, makar u formi manjinske podrške.

Čitaj još:   Hoće li MILOJKO Spajić reagovati, na četničko orgijanje u PLJEVLJIMA? (foto, video)

Neizvjesna politička putanja premijera Spajića, usložena obećanim ekonomskim reformama i poboljšanjem životnog standarda može da uvede Crnu Goru u još jedan period lutanja i jalovog prepucavanja, kao što je to biilo od 2020. do 2023. godine. Tako bi CG idući prema Briselu bila zapravo ukrcana u voz sa pogrešnim smjerom.

IZVOR Standard.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more