IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DRAGAN Bursać: Kako je SELMA Bajrami postala krivac za srpske poraze na… (foto, video)

Vijest glasi da je bosanskohercegovačka pjevačica Selma Bajrami u ponedjeljak vraćena sa aerodroma Nikola Tesla avionom za Sarajevo...

BEOGRAD: Regija, Zanimljivosti, vijesti, petak 26, 01. 2024… 10: 52… DRAGAN Bursać: Kako je SELMA Bajrami postala krivac za srpske poraze na… (foto, video)

“To što Srbija protjeruje Selmu Bajrami zbog pokazivanja simbola dvoglavog orla, a kuje u zvijezde Đokovića koji se fotografiše sa Ritom Orom, koja je praktički patentirala ovaj simbol na široke narodne mase, to je već do licemjerstva same Srbije koje ne zna da li je pošla ili došla.“

Vijest glasi da je bosanskohercegovačka pjevačica Selma Bajrami u ponedjeljak vraćena sa aerodroma Nikola Tesla avionom za Sarajevo. Onda su se događaji redali kao na pokretnoj traci i nemaju puno veze sa muzičkim žutilom folk-svijeta, nego sa odnosima dvije susjedne države.

Dvoglavi orao ne može, ali tri prsta mogu?

Kako svi saznajemo, Selma Bajrami je tokom jednog nastupa u Sarajevu krajem novembra prošle godine rukama napravila znak dvoglavog orla za koji se smatra da predstavlja simbol velike Albanije, zbog čega joj je navodno zabranjen ulazak u Srbiju.

Odmah se oglasio bivši direktor BIA, Aleksandar Vulin, rekavši da je baš po njegovom naređenju pjevačici zabranjen ulazak u Srbiju.

Iako bizarni Aleksandar Vulin više nije na čelu BIA, on je po vlastitom priznanju izdao onomad neke naredbe koje su ostale na snazi.

„Ne možete pokazivati simbole Velike Albanije i uzimati novac u Srbiji. Kome je Velika Albanija ponos, Srbija ne treba da bude tezga. Kao što sam rekao, dok sam služio Srbiji kao direktor BIA, izdao sam jedan broj naredbi koje se odnose na sve one koji gaze dostojanstvo Srbije i našeg naroda. Ne znam koje naredbe su ostale na snazi, ali najbolje da izdajnici i oni koji misle da se može nekažnjeno pljuvati po Srbiji to sami provjere“, izjavio je zajapureni Vulin.

Kako vidimo, problem je što je Selma Bajrami pokazala znak dvoglavog orla?

Po toj logici, makar 70 posto Srbije ne bi mogao ući u Bosnu i Hercegovinu, jer podižu tri prsta kao simbol Velike Srbije i danas srpskog sveta, dakle pozdravljaju svijet simbolima pod kojima je počinjen genocid i ratni zločini.

Za one koji ne vjeruju pogledajte kako vojska VRS “pozdravlja“ kamere pri ulasku u Srebrenicu. Ipak i usprkos svemu, nikome nije zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu na osnovu podizanja tri prsta i pokazivanja određenih neočetničkih simbola.

Dapače, nekome su to bile i preporuke, ali o tome nešto kasnije.

Vulin zakonski nije mogao izdati takvo naređenje!

Drugi problem je sam Vulin koji više nije makar oficijelni potrčko Aleksandra Vučića nego je besposleni čovjek, ako ne računamo mjesto senatora RS-a, a to je funkcija koju mu je smislio njegov jaran Milorad Dodik. Pa se onda postavlja logično pitanje-ima li Vulin zakonsko pravo da donosi takve izvršne odluke i ukaze i stiže još brži odgovor-nema.

I ovo ne govorim ja, nego potpredsjednik Novog policijskog sindikalnog saveza Srbije Milan Dumanović, koji u razgovoru za srbijanski Danas.rs, kaže da Zakon o strancima, članovima 9 i 15 jasno reguliše koje lice može da uđe u Srbiju i koje institucije su nadležne.

Čitaj još:   ONO ŠTO NE Treba raditi svom telefonu...

„Nigdje ne stoji da direktor BIA može da izda takvo naređenje, postoje nadležni organi koji se bave bezbjednošću Republike Srbije, a to su ne samo BIA, već i Vojno obavještajna agencija i Vojno bezbjednosna agencija. Tako da te službe za zaštitu bezbjednosti mogu da zabrane ulazak u Srbiju“, pojašnjava Dumanović.

Dakle, Vulinova naredba nikako nije u skladu sa zakonom.

I ne samo to, po Dumanovićevim riječima, sa kojima se može složiti cijela regija tu procjenu sigurno ne radi Aleksandar Vulin “s obzirom na to da nije ni sposoban ni stručan da to uradi…“

Kompenziranje poraza

Znači imamo naredbu Vučićevog potrčka koja i nije zakonski primjenjiva i koja služi za medijsku mobilizaciju sluđenog stanovništva Srbije.

A zašto je to tako?

Pa zato što se radikaliziranim Srbima protjerivanjem Selme Bajrami, etničke Albanke, sa tla Srbije mora pokazati kao kakva-takva “srpska pobjeda“ nakon oficijelnog priznavanja kosovskih tablica od strane države Srbije i nakon i zvaničnog osamostaljenja elektroprivrede Kosova.

Najjednostavnije kazano, tu stupa ne scenu, ne muzičku, nego političku Selma Bajrami, idealno je medijsko lice oko koga bi se javnost u regionu podijelila, ne bi li srbijanski građani zaboravili da Kosovo odavno nema nikakve veze sa Srbijom, kao što i nema-jer je samostalna zemlja.

Repliciranje zvaničnika

Ali dabome to nikako nije sve, jer su se javili BiH zvaničnici i to Elmedin Konaković i Željka Cvijanović da ponude svoje viđene situacije.

“To što rade u Srbiji je crna rupa. Da li je Vulin (bivši šef BIA-e, op.a.) taj koji može da donese ove odluke za bilo koga koji izrazi bilo kakav stav. Feđu Štukana su zadržali jer je rekao svoj stav. Sankcionisanje tih ljudi pokazuje da vlasti u Srbiji imaju tu tamnu stranu…

Ne smijemo zaboraviti da je Aleksandar Vulin onaj koji je studenticama koje su veličale ratne zločince ponudio stipendiju u Beogradu”, kazuje sa pravom BiH ministar vanjskih poslova Dino Konaković zaboravljajući jednu vrlo bitnu stvar.

Naime, Vulin i jeste bio tu gdje je bio da bi zaštitio svakog onog ko propagira i veliča ratne zločince, ko se sprda sa žrtvama i ko brani interese Velike Srbije aka srpskog sveta. Uloga Vulina je kristalno jasna i nema se šta čuditi Konaković dok navodno zbunjen pita Vučića i Dačića otkuda pravo Vulinu da radi to što radi?!

Pa oni su ga i postavili na funkciju moći da radi to što je radio!

Na koncu, treba se sjetiti kako je Vulin bio taj koji je sredinom 2022. kazao da je “stvaranje srpskog sveta proces koji se ne može zaustaviti.“

A to što Srbija banuje Selmu Bajrami zbog pokazivanja simbola dvoglavog orla, a kuje u zvijezde Đokovića koji se fotografiše sa Ritom Orom, koja je praktički patentirala ovaj simbol na široke narodne mase, to je već do licemjerstva same Srbije koje ne zna da li je pošla ili došla.

Čitaj još:   VJENČANJE PO ŠERIJATU: Evo, šta je Amina tražila kao mehr, koji joj je dužan dati Amel, onda je zaplakao... (foto)

Dabome ni to nije sve, jer se u čitavo ovo političko-folkersko kolo uplela i članica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, koja je valjda loveći svoje mrvice medijske pažnje odgovorila ministru Konakoviću, ljutito kazavši:

“Naziva ‘crnom rupom’ Srbiju, a ne naziva BiH koja je zabranjivala intelektualcima ulazak samo zato što su rekli istinu o BiH… Nadležni treba da odlučuju o takvim pitanjima. Pritom, osuđivati druge zbog zabrane, a vi radite to isto, nije u redu.“

Ultranacionalisti su dobrodošli

Ovdje je svjesno Željka Cvijanović upotrijebila riječ “zabranjivala“ u prošlom vremenu, jer je BiH u svom političkom sljepilu dozvolila ponovni ulazak u državu i protočetničkom povjesničaru Milošu Koviću, poznatom zbog svoje krilatice da mladi trebaju “poginuti za Kosovo“ i Goranu Petronijeviću, advokatu ratnog zločinca Radovana Karadžića.

I da paradoks bude veći, zabranu ulaska u BiH ovoj dvojici je još u maju prošle godine skinula Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) i ministar sigurnosti Nenad Nešić.

Pa onda imamo apsurdnu situaciju da u Bosnu i Hercegovinu ulaze ideolozi koji zagovaraju rat i masovne smrti na Kosovu u ime srpstva, dok je Selmi Bajrami po ukazu srbijanskog rukovodstva zabranjen ulazak u Srbiju zbog jednog simbola koji je opšte mjesto? Zamislite da je Srbima zabranjeno da negdje idu zbog podignuta tri prsta?

BONUS VIDEO: VODITELJKA GRANDA: ZABRANITE SELMI BAJRAMI ULAZAK U SRBIJU!

Pa ne bi niko otišao nigdje!

“Slučaj Bajrami“ kako ga već sad zovu, pokazuje svu nadrealnost diplomatskih, političkih ali i ljudskih odnosa između Srbije i Bosne i Hercegovine. Srbija pokazuje svakim svojim aktom da je “ravnopravnija“ i da s visoka gleda Bosnu i Hercegovinu dok domaći politički kadrovi gube vrijeme u međusobnim prepucavanjima.

Ne znam “kakvo tijelo Selma ima“, ali znam da će prelazak granice sa Srbijom za svakog onog ko kritički sagledava stvarnost i koji stvari naziva pravim imenom biti velika lutrija.

Ako ne vjerujete meni pitajte Antu Tomića, Jovanu Marović ili Feđu Štukana. Imat će vam šta reći.

izvor Portal Analitika.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more