IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Predsjednik Republike Recep Tayyip ERDOGAN potpisao predsjednički dekret i dao “zeleno svjetlo” za ulazak Švedske u NATO… (foto, video)

Turski parlament je u utorak odobrio zakon u vezi s protokolom o pristupanju Švedske Sjevernoatlantskom savezu (NATO)…

ANKARA: Svijet, Zanimljivosti, vijesti, petak 26, 01. 2024… 12: 02… Predsjednik Republike Recep Tayyip ERDOGAN potpisao predsjednički dekret i dao “zeleno svjetlo” za ulazak Švedske u NATO… (foto, video)

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan potpisao je ratifikaciju švedske kandidature za članstvo u NATO-u, koju je usvojio parlament, objavljeno je u službenom listu zemlje.

Parlament Turske izglasao je u utorak članstvo Švedske u NATO- u. Mađarska je sada jedini saveznik u NATO- u koji nije ratifikovao pristupanje Švedske, prenosi AP.

Turska je odlagala odobrenje za članstvo Švedske više od godinu dana, optužujući tu zemlju da je previše popustljiva prema organizacijama koje Ankara smatra bezbjednosnim pretnjama.

Turska je tražila ustupke od Stokholma, uključujući poteze za borbu protiv militanata. Erdogan je povezao ratifikaciju švedskog članstva u NATO- u sa odobrenjem u američkom Kongresu turskog zahtjeva za kupovinu 40 novih borbenih aviona F- 16 i kompleta za modernizaciju postojeće turske flote.

Čitaj još:   Dnevni horoskop za 7. april 2022. godine

On je takođe pozvao Kanadu i druge saveznike u NATO-u da ukinu embargo na oružje Turskoj.

Zvaničnici američke administracije rekli su da očekuju relativno brzu akciju po pitanju prodaje F-16 nakon ratifikacije, navodi AP.

BONUS VIDEO: Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO Üyeliği Kararını İmzaladı! 

izvor agencije AA

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more