IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

Aleksandar VUČIĆ- „SRCE UPLAŠENOG ZECA“: Opozicija planira veliki događaj, veći od protesta, mogao bi se održati na dan… (foto, video)

(… ) samog zasjedanja novog saziva Skupštine SRBIJE…

BEOGRAD: Srbija, Zanimljivosti, vijesti, subota, 27, 01. 2024… 10: 22… Aleksandar VUČIĆ- „SRCE UPLAŠENOG ZECA“: Opozicija planira veliki događaj, veći od protesta, mogao bi se održati na dan… (foto, video)

Piše: Dino Bajramović

U Beogradu opet protesti. Sudjeluju oni koji ne praštaju izbornu krađu. I uporni su. Vjeruju da će izbori biti poništeni.

Sagovornik Slobodne Bosne prekjučer bio je Radomir Lazović, kopredsjednik “Zeleno-levog fronta”, zastupnik u Skupštini Srbije i jedna od vodećih ličnosti koalicije “Srbija protiv nasilja” i prvi na njihovoj listi na izborima koji su u susjednoj državi održani u decembru prošle godine.

Na naše pitanje da li još postoji energija na protestima koje organizuje „Srbija protiv nasilja“ a koji su bili održavani uglavnom subotom u Beogradu, a i nekim drugim gradovima, ali i da više nema ni protesta ispred RIK-a i Skupštine grada Beograda, ni ispred RTS-a ni Pinka…, on je odgovorio:

„Protesti se nastavljaju, oni menjaju svoj oblik prema konkretnom kontekstu u kome se u tom trenutku nalazimo i to je dobro. Ali o tome ne mogu u ovom trenutku da govorim jer ne bih ništa da otkrivam vlastima. Dovoljno im je što nas prisluškuju, prate i šta sve ne rade.“

IZBORI SU POKRADENI, KOMPROMISA NEMA

I baš naredni dan, dakle jučer, u petak 26. januara, koalicija „Srbija protiv nasilja“ organizovala je protest ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, zahtijevajući od ove institucije da poništi gradske i republičke izbore zbog brojnih neregularnosti. Opozicija u Srbiji ne zahtijeva, dakle, ponavljanje izbora samo u Beogradu već poništavanje i nove izbore, pod potpuno novim uslovima i okolnostima u čitavoj Srbiji.

Nakon okupljanja ispred Ustavnog suda u Beogradu, kolona se nastavila kretati do zgrade Radio-televizije Srbije.

„I RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi. Nema kompromisa. Nijednog lopova nisam čuo da kaže ja sam lopov, to nije uradio Milošević, to neće reći ni Vučić. Mi smo tu da im kažemo da su lopovi“, rekao je Srđan Milivojević, zastupnik Demokratske stranke u Skupštiniji Srbije i vjerovatno najglasniji Vučićev oponent.

Nebojša Zelenović, kopredsjednik stranke Zajedno, rekao je za Danas da očekuje da već sljedeće sedmice opozicija ode u međunarodne institucije i tamo dodatno predoči razmjere izborne krađe i da doprinesu jačanju zainteresovanosti prije svega EU i Evropskog parlamenta. Naveo je da je protest samo jedan od koraka, te da planiraju veliki događaj u saradnji sa studentima i mladima i grupom ProGlas, koji bi mogao da se održi i na dan zasjedanja novog saziva Skupštine Srbije.

Čitaj još:   Avion udario u stambenu zgradu ima stradalih u njemačkoj pokrajini Sjeverna Rajna... (foto i video)

Predsjednik Skupštine Srbije u prošlom mandatu, a i budućem, Vladimir Orlić rekao je da će do 11. februara biti održana kostitutivna sjednica novog parlamenta. Nakon toga, kako je dodao, pristupiće se i formiranju Vlade.

MANDATI OPOZICIJE JEDINO SU POŠTENO OSVOJENI

Lazovića smo u četvrtak upitali, je li bolja opcija prihvatiti mandate i opstruisati rad Skupštine grada Beograda i potpuno obesmisliti njeno funkcionisanje, od one po kojoj ne bi preuzeli mandate. Njegov odgovor vjerovatno važi i za Skupštinu Srbije.

„Prema zakonu, mi ne možemo da vratimo mandate, možemo samo da podnesemo ostavku i da onda na naša mesta dođe još poslanika SNS-a, ali zašto bi to radili. Pa mandati opozicije su jedini pošteno osvojeni. Vlast je ta koja je pokrala izbore i treba da podnosi ostavke.

Ne mogu da zamislim da se neko od nas povlači, mi smo se kandidovali da se borimo za interese građana i koristićemo sva nenasilna sredstva. Drugo je pitanje kako će izgledati te sednice i na koje ćemo sve načine vršiti pritisak na nelegitimnu vlast da prizna izbornu krađu, ali o tome ne mogu govoriti za medije.

Koristićemo sva raspoloživa nenasilna sredstva za borbu protiv ovog kriminalnog režima. Smatram da se pred SNS-om ne treba povlačiti, već mandate i resurse koji sa njima dolaze, poput garantovanog vremena prenosa na RTS-u, koristiti za borbu i na ulici i u institucijama. Skupštinska govornica je dodatak na pritisak na ulicama i pravno pokretanje procesa protiv svih koji su se ogrešili o zakon.“

Ali, prvo „veliki događaj“ ispred Skupštine Srbije do 11. februara.

„Svakako broj nezadovoljnih raste i broj građana koji je smatrao da se Srbija ne kreće u dobrom pravcu je i pre izbora bio blizu polovine, a u Beogradu i preko polovine građana. Srbija sa takvim liderom sasvim sigurno ne ide u dobrom pravcu, već isključivo u destrukciju i nasilje.

Ovo što sada živimo je samo drugi politički život koalicije socijalista i radikala koji su isti kao devedesetih godina. Ali ovog puta i za sada, njihova agresija je usmerena ka unutra, ka građanima Srbije, jer su ratove na prostoru bivše Jugoslavije već izgubili, a tolike ljude su već trajno unesrećili“, pričala nam je polovinom ovog mjeseca Sofija Mandić, pravnica, članica Gradske izborne komisije u Beogradu ispred koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Čitaj još:   BERLIN POLA MILIJARDE NEPRODATE ODJEĆE U NJEMAČKOJ: Popusti i do 90 %... (foto i video)

Vodeći opozicionari lijevog-centra – desničari su 17. decembra prošle godine p(r)opadali na izborima – već odavno govore da je Vučić šef autokratskog režima i sprovodi svoju kleptokratsku vlast u Srbiji.

Ali ono što je evidentno u posljednjih desetak, dvanaest dana jeste podrška demokratiji u Srbiji iz Evrope. Jedino što im je trebalo malo vremena da se počnu oglašavati, jer su bili zauzeti božićno- novogodišnjim odmorima.

Iz evropskih centara emitovani su jasni i vrlo oštri signali u susjedstvu nešto mora promijeniti. Sankcija Vučiću još nema, a zaradio ih je odavno. Samo što će zbog toga ispaštati svi građani Srbije.

No, Evropa može insistirati da se ponište izbori i održe novi.

Do tada… Jučer je Vučić opet napao novinarku N1. „Videli ste u Vranju srce uplašenog zeca“, rekao je Milivojević. Brzinom uplašenog zeca možda će jednom i pobjeći iz Srbije…

BONUS VIDEO: PROTEST U BEOGRADU UŽIVO – OPOZICIJA ISPRED USTAVNOG SUDA

izvor (SB)

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more