IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILOJKO Spajić ponudio na proljeće potpredsjedničku funkciju za DNP, Albanci žele BS u Vladi… (foto)

Premijer Milojko Spajić ponudio je na sastanku lidera parlamentarne većine, održanom u srijedu, liderima Nove i DNP Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću takozvanu postepenu rekonstrukciju koja bi predviđala da na proljeće Vlada bude proširena sa potpredsjedničkim resorom za infrastrukturu za DNP, a da na jesen bude popuna Vlade sa četiri ministra, shodno potpisanom koalicionom sporazumu, saznaje Pobjeda.

Dva izvora Pobjede, koja su prisustvovala sastanku u srijedu, kazala su da je Spajić takvu ideju predložio nakon što je od Kneževića i Mandića dobio zahtjev da se izjasni o rekonstrukciji.

– Tema sastanka je bila izbor VDT-a, ali se pitanje rekonstrukcije otvorilo nakon što je premijer upitan za tu soluciju. Spajić je predložio to rješenje koje je u skladu sa koalicionim sporazumom, rekao je jedan izvor Pobjede.

Drugi izvor Pobjede je saopštio da su predstavnici albanskih stranaka, u prvom redu Albanske alternative, kazali da su za to da Vlada bude rekonstruisana i sa predstavnicima Bošnjačke stranke.

Spajić se na sastanku nije direktno izjasnio o toj inicijativi, ali je saopštio da su podršku za izbor VDT-a obećale i Bošnjačka stranka, ali i Socijaldemokrate Crne Gore.

Čitaj još:   ŠEŠELJ BRUTALNO IZVRIJEĐAO MRTVOG ŠABANA: "On je bio vašarski zabavljač, samo budale..."

Ukoliko bi na proljeće bila ispunjena Spajićeva najava, Vlada bi imala čak sedam potpredsjedničkih mjesta.

U koalicionom sporazumu o formiranju 44. vlade navodi se da rekonstrukcija Vlade podrazumijeva da politički subjekti, Nova srpska demokratija i Demokratska narodna partija, predlože kandidate za potpredsjednika Vlade za infrastrukturu, ministra saobraćaja, prosvjete, turizma, prostornog planiranja i urbanizma.

– U cilju što jednostavnije tranzicije resora koji treba da pripadnu političkim subjektima NSD i DNP, nakon rekonstrukcije vlade, a shodno poglavlju VI Sporazuma, navedeni subjekti će predložiti državne sekretare u ministarstvima koja će nakon rekonstrukcije biti podijeljena i gdje će predmetni subjekti preuzeti odgovornost za upravljanje njima, navodi se u sporazumu. Ta stavka je ispoštovana budući da Nova i DNP imaju četiri državna sekretara.

Shodno dogovoru Spajića sa Mandićem i Kneževićem te partije će autonomno predložiti svoje kandidate za ministre. Rekonstrukcija je po finalnom sporazumu predviđena da bude obavljena prije izglasavanja budžeta za 2025. godinu, odnosno najkasnije do kraja 2024. godine

Naslovna slika: Rekonstrukcija već u aprilu: Sa ranijeg sastanka Spajića sa liderima Nove i DNP- a

izvor: pobjeda.me

Čitaj još:   ŠESTERO IZBAČENO IZ ZADRUGE: Stanija uništena, Luna zabrinuta, evo imena finalista...
ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more