IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

DALIBORKA Uljarević: Scenario u kojem bi desnica imala većinu u Evropskom parlamentu nije realan… (foto, video)

Jačanje partija desnice u svijetu može biti nastavljeno i ove godine, ali nije realno da stranke te orijentacije osvoje većinu na izborima za Evropski parlament (EP), ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević.

Ona je kazala da trend jačanja desnice u Evropi počinje 2008. godine, od svjetske ekonomske krize.

Svjetska ekonomska kriza, kako je dodala, jedna je od cikličnih kapitalističkih kriza i uslovila je neizvjesnost, nestabilnost, propadanje srednjeg sloja u društvu i posljedično jačanje ekstremne desnice.

Uljarević je u intervjuu Agenciji MINA rekla da su se toj vrsti krize, u međuvremenu, pridružili drugi neki elementi.

“U posljednjem periodu imali smo efekte onoga što je bila kriza koju je donio koronavirus, zatim imigranske, pa i ratova kojima svjedočimo posljednjih godina. Kumulativno, sve to je izraz dobilo i u onome što je promjena tkiva političkih odnosa i struktura”, navela je Uljarević.

Kako je kazala, u tom periodu ekstremni desničari uspjeli su da dobro detektuju probleme i građanima ponude brza i laka rješenja za složene društvene, ekonomske, političke, socijalne izazove, što nije pravi put.

“Naravno, svi ti izazovi i problemi zahtijevaju mnogo stručnije, radikalnije rezove, a to, na drugoj strani, vodi odricanjima samih građana i građanki, pa su se i oni okretali onome što im se činilo jednostavnijim putem”, rekla je Uljarević, poručujući da nema brzih, ili lakih rješenja za velike probleme.

Ona je kazala da je činjenica da mnogi skupo plaćaju zabludu ili uvjerenje da se stvari mogu preko noći riješiti i da postoji neki čarobni štapić, koji, kako je navela, desničari često ističu.

Čitaj još:   UŽAS U PODGORICI: Tinejdžer silovan na Koniku?

Na pitanje da li je saglasna sa procjenama da ove godine može biti nastavljen trend jačanja desnice, koji je zabilježen prošle, Uljarević je odgovorila potvrdno.

“Samo je pitanje da li će to biti jačanje u smislu promjene političke konstelacije u određenim državama i šireg uticaja, ili će se ono odraziti samo na bolju pozicioniranost određene desničarske grupacije u pojedinačnim parlamentima država članica”, rekla je Uljarević.

Upitana da li smatra da je realno da desnica ima većinu u EP, ona je kazala da misli da to nije realan scenario.

“Uz napomenu da ćemo imati definitivno jači desničarski blok unutar EP, što je svakako oznaka i slabljenja umjerene desnice, ali i onoga što je nemogućnost ljevice da iskomunicira kvalitetna rješenja prema širem građanstvu”, navela je Uljarević.

Ona je rekla da vjeruje da unutar EU, ipak, postoji demokratski pluralistički poredak u kojem su “živi” i pokreti sa snažnim mobilizacijskim potencijalom, i da će i to uticati na ograničavanje enormnog rasta desnice.

“Svjedočimo i ovih dana protestima, poput ovog u Njemačkoj, koji je vjerovatno najveći zabilježen do sada. Ne treba isključiti da ćemo slične stvari imati u drugim državama članicama”, dodala je Uljarević.

Kako je kazala, Njemačka je tu veoma važna iz mnogo razloga, ne samo zato što je među državama osnivačima EU, već i zbog toga što ima veliki uticaj na oblikovanje politika i usmjerenje čitave Unije.

Upitana kako bi se uspon desnice u EP odrazio na funkcionisanje i budućnost same EU i njenu politiku proširenja, Uljarević je rekla da bi u tom slučaju sigurno došlo do usporavanja određenih procesa, ali da vjeruje da je demokratski poredak, koji postoji unutar EU, ipak jači i žilaviji od onih sila koji žele da ga uruše.

Čitaj još:   PRIZOR NESTVARNI KAO IZ BAJKE: Nad Bosforom, Supermjesec "spustio" se na grad Istanbul... (foto i video)

Prema njenim riječima, prirodno je i očekivano da bi to imalo posljedicu na one koji su najslabiji u sistemu, odnosno one koji čekaju na pristupanje EU…

kompletan tekst na http://cdm.me

izvor: cdm.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more