IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ŠOKANTNO i TRAGIČNO- Fikret HODŽIĆ, “djete Srebrenice”: “Osuđen sam za nešto za što nisam bio ni optužen, u Vojkoviće idem za 10- 15 dana”… (foto, video)

Prošao sam mnogo težih trenutaka. Koliko god da je teško i ovo ćemo prebroditi- kaže FIKRET Hodžić…

SARAJEVO: BiH, Crna Hroinika, vijesti, nedelja, 28, 01. 2024… 10: 22… ŠOKANTNO i TRAGIČNO- Fikret HODŽIĆ, “djete Srebrenice”: “Osuđen sam za nešto za što nisam bio ni optužen, u Vojkoviće idem za 10- 15 dana”… (foto, video)

Fikret Hodžić dobio je pet godina zatvorske kazne nakon što je Sud BiH potvrdio prvostepenu presudu u aferi ‘Respiratori’. Hodžić je večeras, 27. januara, gostovao na Face TV i govorio o presudi, kao i cijelom ovom procesu.

“Prošao sam mnogo težih trenutaka. Koliko god da je teško i ovo ćemo prebroditi. Presudu sam dobio. To je nešto što je fakt. Mogu da nad svojom sudbinom plačem. Ono što sam naučen jeste da prihvatim situaciju da ako nešto mogu da riješim, da to riješim. Ako ne mogu nisam mogao ništa ni da uradim.

Postoji ta mirnoća u meni, ali i jedna vrsta revolta i ljutnje koju pokušam kanalisati da se nikad i nikome ne desi – da sam osuđen za nešto za šta nisam bio optužen“, kazao je Hodžić.

Potvrdio je da je presudu poštom dobio jutros na kućnu adresu.

“Cijeli proces je svakako čudan. Čudno je bilo to što je prvostepena presuda bila objavljena u medijima deset dana prije nego što ćemo je mi dobiti. Čudno je i da su drugostepenu presudu dobili mediji pa onda mi.

Sigurno je da će vrijeme pokazati da je ovo proces koji će se izučavati na pravnom fakultetu. Što se tiče pravne strane, dali smo sve od sebe. Nismo se branili preko medija nego u sudnici.

 Ako bih mogao zbog nečeg da se kajem je što nisam odgovarao na svaku neistinu istinom. Mi smo imali jednu medijsku blokadu. Advokatica mi je rekla da nećemo raditi ništa kroz medije. Kajem se samo zato što je Sud olako dao pet godina meni zatvora za nešto za što nisam bio ni optužen“, rekao je Hodžić.

Čitaj još:   Hurija Karić, kćerka nane Fate Orlović, o zdrastvenom stanju svoje majke: "Rekli su mi da joj je..." (foto)

Prema njegovim riječima, po optužnici je optužen za četiri krivična djela: udruživanje, davanje dara i mita, pranje para, uništavanje i falsifikovanje poslovnih knjiga.

“To su četiri djela za koje sam se branio na sudu. Sud kaže da Fikret Hodžić nije kriv za ova djela. Za sva djela koja su mi stavljena na teret, za njih sam oslobođen. Osuđen sam za zloupotrebu položaja. Ovo što se desilo u presudi je nešto za što nekad neko sigurno mora odgovarati. Koji sam položaj ja mogao zloupotrijebiti u svojoj firmi da bih bio osuđen?”, pitao je Hodžić.

Ja sam dobio pet godina zatvora. Idem u Vojkoviće za 10- 15 dana. Meni ovaj intervju ne znači ništa. Kad se odluči nekog riješiti, to se vrlo lako može uraditi”, rekao je Hodžić, ali nije htio kazati koga smatra da je montirao ovaj proces.

“Jedni od onih koji su dio te priče su oni koji su pisali ovu presudu jer su sebi dozvolili da urade ovakvu stvar”, kazao je, a potom odgovorio na pitanje voditelja Senada Hadžifejzovića “Jesu li to Amerikanci“.

“Ja sam u svojoj završnoj riječi rekao da mislim da je Amerika najveći prijatelj BiH. Tad sam ih pozvao da razgovaramo o nekim stvarima”, naveo je Hodžić podsjećajući da je Ambasada SAD proglasila ‘herojima mjeseca’ tužitelje koji su bili u ovom procesu.

BONUS VIDEO: Gledaoci pitaju Fikreta Hodžića: “Što nisi progovorio?! Što nisi ispucao svu municiju?!”

Na pitanje Hadžifejzovića kako to da su iz SDA (Bakir i Sebija Izetbegović) reagovali braneći samo bivšeg premijera Fadila Novalića, a njega nisu ni spomenuli, Hodžić je kazao da je “njemu to logično jer on te ljude i ne poznaje”. 

Čitaj još:   KARDINAL PULJIĆ NAKON MISE: "Ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje, posebno se zahvaljujem..." (foto)

Podsjetimo, Sud Bosne i Hercegovine je prvostepenom presudom osudio bivšeg federalnog premijera Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudina Solaka i vlasnika firme F.H. Srebrena malina Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka tokom pandemije koronavirusa, dok je tadašnja federalna ministrica finansija Jelka Miličević oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi.

BONUS VIDEO: Fikret Hodžić: Imao sam priliku da se izvučem i okrivim treću osobu! Ja sam osuđenik, nisam novinar

izvor (SB)

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more