IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

ANDREJ Nikolaidis: Svi smo za EU. Brisel nam je Otac Sveti. Đe je onda zapelo? (foto)

Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovore sa EU je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. I za četrnaest godina nije stigla – nigdje. Kao, prije Crne Gore, ni Turska.

PODGORICA: Crna Gora, Kolumne, vijesti, ponedeljak, 29, 01. 2024… 19: 22… ANDREJ Nikolaidis: Svi smo za EU. Brisel nam je Otac Sveti. Đe je onda zapelo? (foto)

Da je TV serija, odavno bi i najglupljem dosadila. Da je reklama, odavno bi podesio da ti ne iskače u facu kad uključiš YouTube. Da je novina, prestao bi je kupovati prije dvije decenije.

Piše: Andrej Nikolaidis, kolumnista CdM- a

Što reklo Zabranjeno pušenje: „Pamtim to kao da je bilo danas, kad je babo Atif otišo od nas“.

Dakle: pamtim to kao da je bilo danas, kada je Predsjednik Milatović rekao da bi Crna Gora mogla zatvoriti sva poglavlja već 2026. Bilo je to u oktobru prošle godine. Evo: https://www.slobodnaevropa.org/a/milatovic-predsjednik-evropska-unija/32619561.html

I opet: što bi reklo Zabranjeno pušenje: „Al prođe otad 13 Bajrama a babo Atif se ne vrati k nama. Kažu da ga je kod Hadžića satro voz”.

Ne prođe od one predsjednikove 2026. niti jedan Bajram, nego prođe mjesec, a ulazak u EU bješe pomjeren za 2028. Evo kako nam je rečeno u novembru: https://www.cdm.me/politika/premijer-slovenije-sa-milatovicem-optimisti-da-je-moguce-da-crna-gora-postane-clanica-eu-i-2028-godine/

Prođoše od tad samo dva mjeseca, a rekoše nam da ulazimo, ipak, tek 2030. Evo: https://gradski.me/gradisnik-crna-gora-da-odradi-posao-i-udje-u-eu-2030/

Dok stigne 2030, u EU ćemo, po optimističkim procjenama, moći već 2175.

Da je TV serija, odavno bi i najglupljem dosadila. Da je reklama, odavno bi podesio da ti ne iskače u facu kad uključiš YouTube. Da je novina, prestao bi je kupovati prije dvije decenije.

Ali standardi nigdje nisu tako niski kao u politici: naročito u „visokoj politici“.

Stoga se šuplja priča bez imalo inventivnosti, bez imalo truda da se šupljost prikrije, nastavlja u beskraj. Svaki put, dakle, nakon sastanaka naših političara sa evropskim kolegama čujemo iste, ali bukvalno iste replike.

ONI: „Mi smatramo da je budućnost Crne Gore te Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Snažno podržavamo članstvo vaše zemje u EU. Vaše vlasti ohrabrujemo da nastave sa reformama nužnim za odblokiranje procesa integracija“.

OVI NAŠI: „Izražavamo odlučnost na našem evropskom putu. Obećavamo intenziviranje reformi. Biće preduzeti odučni koraci na jačanju vladavine prava i pravne države. U sklopu toga, biće poduzete brojne antikorupcijske akcije, koje će iznad svega biti inkluzivne.“

I tako četvrt vijeka.

Za to vrijeme, Monica Lewinsky je blagoslovila Billa Clintona; ovome se dopalo pa je bio i kod Epsteina, na onom ostvu za slavne i bogate; Hillary Clinton je zamalo postala predsjednica Amerike; Britney Spears odbila „Umbrella“, pa tu pjesmu umjesto nje snimila Rihana; ubio se Chester Bennington, ubio se Chris Cornell; promijenila se tri Jamesa Bonda; Barbie, lutka koju naši roditelji nisu htjeli kupovati našim sestrama jer je kapitalističko smeće koje djevojčice uči da budu tek podatni objekat male gaze- a,  postala simbol nekakve emancipacije od nečega; napalo Svjetski trgovinski centar; srušilo Sadama, srušilo Gadafija; demokratija nastavila da se širi svijetom, što je u kameno doba vratilo Siriju, Libiju, Jemen i još poneku zemlju; posječeno pola Amazona;

Čitaj još:   Andrej NIKOLAIDIS: "Neka troprsti majstor NENAD Nešić, digne tri prsta na splitskoj rivi ili zagrebačkom Prisavlju, pa da vidi kako će proći..." (foto, video)

Amerikanci bombardovali Beograd jer je ovaj pravio Veliku Srbiju; Amerikanci pomažu Beogradu da napravi Veliku Srbiju; ubijanje civila i djece u Gazi postalo moralni imperativ za zapadnu političku elitu; It’s a Wonderful World, što rekli Frank Capra i Sachmo Armstrong–

„Svet je lep kada sanjamo“, što bi rekao Kiki iz „Pilota“; Nicku Caveu umrla dva sina; čovjek kojem su uhapsili sina jer je mali radio za narko kartel novinarima rekao: „Imam tri sina, ko dvije zlatne jabuke“; bila Korona, otišla Korona; mobilni telefon postao ekstenzija ljudskog tijela, važnija od ćune; čovjek koji je građanima poručivao da piju varikinu i tako ubiju virus bio predsjednik Amerike; čovjek koji ne zna đe se nalazi, kako se zove i je li došao ili pošao postao predsjednik Amerike; Velika Britanija napustila Evropsku uniju; Rusija napala Ukrajinu;

Trumpovi ideolozi govore kako Putinu treba dati i Njemačku; napravilo vještačku inteligenciju zbog koje će u sljedećih deset godina trećina čovječanstva ostati bez posla… a naši i EU političari i dalje, kao da se ništa– ne za to vrijeme, nego nikad– nije desilo, i dalje drve o evropskim integracijama i procesu proširenja. I čine to istim riječima, jer im je mrsko promijeniti jedno slovo bullshitinga kojim nas anesteziraju.

Crna Gora je u decembru 2010. godine postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Pregovore sa EU je zvanično otpočela 29. juna 2012. godine. I za četrnaest godina nije stigla – nigdje. Kao, prije Crne Gore, ni Turska.

Da se podsjetimo kako je priča išla.

Najprije postaneš država-kandidat. Godinu, dvije, tri, političari drve o “istorijskom uspjehu” koji su postigli. Svuda kače zastave EU– a najviše tamo gdje najviše kradu. Onda primaju posjete iz EU. Kad god nešto govore, spominju “evropsku perspektivu” i, obavezno, “evropske vrijednosti”.

U međuvremenu, sve ide po kurcu, isto kao i prije.

Onda otvoriš pregovore. Političari drve isto, ali je retorika još optimističnija, na momente euforična. Stičeš utisak da samo što nisi ušao u EU. Stižu neke pare iz EU fondova. Tu se malo muti i krade, pa se proevropska retorika još pojača.

U međuvremenu, sve ide po kurcu, isto kao i prije.

Onda se, poslije deset-petnaest godina, otvori neko poglavlje u pregovorima, a neko privremeno i zatvori. Svako malo stižu informacije da “EU osjeća zamor od proširenja”. Ne da nam ući Orban, ne da ući Makron.

Tu i tamo pobijede nekakvi desničari, pa se onda govori o krizi EU i obustavi procesa proširenja, koje je ionako odavno obustavljeno. Zvaničnici EU neprekidno ponavljaju kako je sve do zemalja kandidata, koje nisu odradile “domaći zadatak”.

Čitaj još:   ISTINA O "9. JANUARU"- SLAVE VELIKI PORAZ: "SILA NEBESKA"- Peti korpus Armije RBiH rasturio Veliku Srbiju za sva vremena... (foto, video)

Onda stignu vedriji tonovi: članica EU moglo bi se postati već za pet godina. Onda prođe tih pet godina. Pa opet zamor od proširenja. Pa onda opet optimizam: nova vlada kao prioritet ima “EU agendu”, punopravno članstvo moguće već za pet godina.

U međuvremenu, sve ide po kurcu, isto kao i prije.

Onda umreš.

To što si mrtav nije razlog da ne budeš optimista. Dva su osnovna uzroka širenju optimizma u prirodi: podmuklost i glupost. To znači da je količina optimizma u prirodi stalna i nepromjenjiva.

Postscriptum. Nisam euroskeptik. Naprotiv.  Sebe smatram Evropljaninom. Evropska kultura moja je kultura: ona je moj istinski zavičaj. Dok su se današnji lideri Crne Gore zaklinjali Putinu, ja sam, onoliko koliko čovjek koji piše, u svoj svojoj nemoći može, činio sve što sam mogao da Crna Gora doista postene dio EU. Ali…

Oni stari oko i preko pedeset sjećaju se kako smo se kao djeca igrali partizana i Nijemaca. I niko nije htio da bude Nijemac. To bi vazda zapalo najslabije, koje bi oni jaki primorali na to. Sad je to drugačije: sad bi svi da budu četnici, a partizan se bude po kazni.

Danas su, osim što su četnici, svi i za EU. Crnu Goru na putu evropskih integracija predvodi Andrija Mandić, a uskoro će mu se u evropskom liderstvu pridružiti Milan Knežević.

Da bi se igra nastavila, neko je, onomad, morao biti Nijemac. Kao što danas, u ovoj igri, neko mora držati kontru Putinovim eurofilima iz crnogorske vlasti.

Inače bismo imali jednoumlje. A jednoumlje, niti jedno, pa ni ono proevropsko, ne valja. Je li tako, hvala, tako je.

izvor aktuelno.me

NAJAMNIK- Priča prema istinitom dogadjaju… (foto)

U Prlinama na domak Akova živjela je porodica Raifa Pilava. Read more

SARAJEVO, CRVENI TEPIH: Danas počinje 24. Sarajevo film festival…

Čast da otvori 24. izdanje SFF-a pripala je slavnom poljskom Read more

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more