IBALKAN

Vaše Pravo, Vaš Portal

MILICA Kovačević: Odbor za praćenje popisa da otkloni nedoumice vezane za preliminarne rezultate… (foto)

CDT upozorava na velike razlike u saopštenim podacima o broju popisanih

Centar za demokratsku tranziciju uputio je prijedlog za zakazivanje sjednice Odboru za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, kao i praćenje sprovođenja procesa popisa, na kojoj bi se pružile dodatne informacije o preliminarnim rezultatima popisa koje je MONSTAT objavio 25. januara 2024, i odgovorilo na pitanja i otklonile nedoumice.

CDT smatra da je ovaj Odbor u doprinio zakonitom i transparentnom sprovođenju popisa, pozitivno utičući na politički ambijent za održavanje popisa i povećanje povjerenja građana u ovaj proces.

– U tom duhu dolazi i ova naša inicijativa jer vjerujemo da je Odbor pravo mjesto da se rasprave eventualna sporna pitanja i razjasne nedoumice – kazala je Milica Kovačević, programska direktorica CDT-a.

Prema preliminarnim rezultatima Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u 2023. godini, koje je MONSTAT saopštio, tokom faze prikupljanja podataka ukupno popisano 673 203 lica, prikupljeni su podaci o 217.441 domaćinstvu i 396.873 stana, dok u Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika.

Kovačević podsjeća da je na osmoj sjednici Odbora za praćenje primjene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa održanoj 28. decembra 2023. godine, direktor MONSTAT- a Miroslav Pejović predstavio Odboru izvještaj o sprovođenju popisa i saopštio da je na taj dan popisano ukupno 627.340 lica, 201.905 domaćinstava i 365.139 stanova.

Nakon ovoga dana, do 30. decembra, prema Uredbi o dopuni uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, mogla su biti popisana samo lica koja su do 28. decembra obavijestila MONSTAT da u odnosu na njih nije sproveden popis.

Čitaj još:   OD DANAS PUNI VREMENSKI PREOKRET: Malo sunca, a onda kiša i snijeg i u kotlinama… (foto)

Direktor MONSTAT-a je, podsjeća Kovačević, na sjednici Odbora saopštio da je ova institucija dobila „ne veliki, ali značajan broj poziva“ građana.

Pejović je je 29. decembra 2023. godine, tokom gostovanja u Dnevniku TVCG, saopštio da je do tog trenutka popisano ukupno 632.083 lica, i izjavio da je za sjutrašnji dan zakazano svega nekoliko posjeta.

Predstavnici MONSTAT-a su i u više ranijih javnih nastupa u posljednjim danima popisa isticali da se radi o pojedinačnim slučajevima koji nijesu obuhvaćeni tokom prethodnog perioda.

– Međutim, kada se uporede preliminarni rezultati popisa sa onim podacima koji su saopšteni na sjednici Odbora 28.12. i RTCG 29. 12, zaključuje se da je u posljednja dva dana, nakon završetka popisnog perioda popisano 45.863 lica, odnosno da je 30. decembra popisano preko 41.120 lica. Takođe, velike su razlike i u saopštenim podacima o broju popisanih domaćinstava i stanova.

Na osnovu svog višegodišnjeg iskustva u praćenju zvanične statistike i direktnog učešća u nacionalnim popisima, CDT smatra da se radi o ogromnim razlikama, i o broju lica, domaćinstava i stanova koji nije realno mogao biti popisan za dan ili dva, kada je popis praktično završen i vršena su sporadična ili popisivanja po pozivu – istakla je Kovačević.

Zbog toga u CDT-u predlažu zakazivanje sjednice Odbora na ovu temu kako bi se ponudila adekvatna objašnjenja o ovoj pojavi.

– Javnost je s pravom vjerovala da se pred vašim odborom prezentiraju zvanični i tačni podaci, pa ukoliko objašnjenja izostanu, smatramo da bi ovo moglo baciti ozbiljnu sjenku na kompletan proces.

Čitaj još:   ŠEST LAKIH KOMADA BAYERNA, BRUTALNO PONIZILI ZVEZDU NA MARAKANI: Noć čudesnog Lewandowskog... (foto i video)

Vjerujemo da bi Odbor na ovaj način nastavio sa vršenjem svoje važne uloge, kroz omogućavanje da se ove razlike objasne, podaci provjere i da se daju precizna objašnjenja kako se ovo moglo desiti, a u cilju povećanja transparentnosti procesa i povjerenja javnosti u njegove rezultate – zaključila je Kovačević.

izvor: pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more