Crna Gora

Brojne reakcije i osude zbog ,,Svetosavskog bala“ u Nikšiću: Pir primitivnog nacionalizma, pjevane su nacionalističke pjesme i veličane poražene ideologije… (foto, video)

U ivent centru „Ekskluziv“ u subotu veče održan je „Svetosavski bal“ kojem su prisustvovali nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi Andrija Mandić i brojni poslanici njegovog kluba i funkcioneri koalicije „Za budućnost Crne Gore“

NIKŠIĆ: Crna Gora, Crna Hronik, vijesti, srijeda, 31, 01. 2024… 00: 22… Brojne reakcije i osude zbog ,,Svetosavskog bala“ u Nikšiću: Pir primitivnog nacionalizma, pjevane su nacionalističke pjesme i veličane poražene ideologije… (foto, video)

Adnan PREKIĆ: Realnost iznova potvrđuje koliko su demokratija i sloboda krhke u zajednicama u kojima je obrazovanje i racionalnost izuzetak, a ne pravilo

Kenana STRUJIĆ- HARBIĆ: Ne smijemo pristati da nam se oni koji baštine vrijednosti retrogradnih ideologija prije podne prodaju kao Evropejci, a da popodne „tjeraju Turke i bule da kukaju i leleču“

Tatjana KNEŽEVIĆ- PERIŠIĆ: „Nove“ vlasti, naravno i ova, nemaju potrebe da urade bilo šta što pravna država treba da radi, prvo jer su iz istog miljea, isto razmišljaju, isto pjevuše i drugo – što misle da je za očuvanje vlasti po svaku cijenu bitno praviti se lud

Ivan VUJOVIĆ: Kontaminacija društva u svim njegovim porama i prikazivanje da su ovakve pojave potpuno normalna stvar na koju se moramo navikavati je cilj kreatora ove primitivne i nazadne politike

Kontinuirani udari na multietnički sklad u Crnoj Gori bez adekvatne su reakcije nadležnih, pa sagovornike Pobjede ne iznenađuje posljednji šovinistički ispad iz Nikšića kada su se, uz prisustvo predsjednika Skupštine i pojedinih predstavnika građana u parlamentu, izvodile pjesme koje podstiču na nacionalnu i vjersku netrpeljivost.

Ocjenjuju da su oni koji su uživali prije tri dana u tom repertoaru potvrdili privrženost retrogradnoj politici koja, uz žmurenje vlasti, podriva temelje građanske Crne Gore.

NIŠTA NOVO

U ivent centru „Ekskluziv“ u subotu veče održan je „Svetosavski bal“ kojem su prisustvovali nosilac jedne od najvažnijih funkcija u državi Andrija Mandić i brojni poslanici njegovog kluba i funkcioneri koalicije „Za budućnost Crne Gore“,

među kojima Simonida Kordić, Jelena Božović, Dejan Đurović i Slaven Radunović.

Istoričar Adnan Prekić smatra da su predstavnici ZBCG ostali dosljedni svojoj ideologiji, samo što je sada ona postala vidljivija.

– Od sramnih poruka koje slušamo u kontinuitetu, sramniji su samo oni koji se navodno iznenađuju i čude svakodnevnim izlivima klero-nacionalizma, pokušavajući da relativizuju realnost u kojoj Crna Gora funkcioniše proteklih par godina. To je mjera „pomirenja“ i iskaz „pomiritelja“ koji su zavladali Crnom Gorom. Zato ne razumijem ko se mogao iznenaditi još jednim ciklusom svetosavskih i pseudoistorijskih promocija promotera kleronacionalizma? Oni se ponašaju onako kako su to oduvijek činili, samo su sada svjetla pozornice uperena u njih, pa se i njihovi izlivi mržnje i šovinizma mnogo bolje vide – rekao je Prekić za Pobjedu.

Nažalost, kako kaže, više nije ni iznenađenje da ova vrsta šovinizma i klerofašizma ne smeta njihovim koalicionim partnerima kojima su usta puna demokratije, inkluzije i interkulturalizma.

– Treba li napominjati da niko iz aktuelnog političkog i državnog vrha nije osudio jedno od najsramnijih izlaganja u crnogorskom parlamentu, koje je izgovorio poslanik Pokreta ,,Evropa sad“ Darko Dragović. Šta god mi mislili o tome, to je realnost Crne Gore. Realnost koja iznova potvrđuje koliko su demokratija i sloboda krhke u zajednicama u kojima je obrazovanje i racionalnost izuzetak, a ne pravilo – poručio je Prekić.

Prekić (FOTO: CGO)

GOVOR MRŽNJE SE NE KAŽNJAVA

Ni za poslanicu Bošnjačke stranke (BS) Kenanu Strujić-Harbić nije nikakva novina da u javnom diskursu imamo nacionalistički i fašistički narativ i dešavanja koja, kako kaže, imaju za cilj da obesmisle postojanje Crne Gore kao građanske i multikonfesionalne države, podrivajući time njen sami temelj.

– Mi Bošnjaci smo poprilično navikli na taj narativ jer predugo živimo sa njim u društvu koje ne preduzima ništa da očigledni govor mržnje nazove pravim imenom i sankcioniše. Ono na šta ne smijemo pristati jeste da taj narativ postane prihvatljiv i normalan, tj. da se na taj narativ navikne onaj dio društva, ma koliki on bio, koji se istinski zalaže da Crna Gora bude građanska, demokratska i evropska država. Ne smijemo pristati da nam se oni koji ne baštine vrijednosti građanskog društva

već, naprotiv, baštine vrijednosti retrogradnih ideologija, prije podne prodaju kao Evropejci, a da popodne „tjeraju Turke i bule da kukaju i leleču“ – kazala je Strujić-Harbić za Pobjedu.

Prema njenim riječima, prisustvo nosilaca javnih funkcija na skupovima sa kojih se šalju ovakve poruke samo je pokazatelj kontinuiteta njihove politike i ideologije.

– Osim, naravno, ako se od tih narativa javno ne ograde – naglasila je Strujić-Harbić.

Kenana Strujić-Harbić (FOTO: Pobjeda)

CIVILIZACIJSKI SUDAR

Politikološkinja Tatjana Knežević-Perišić problematizuje to što vlast ne čini ništa da promijeni ovu sliku jer su, smatra, istog svjetonazora.

Temelj Crne Gore je njen multietnički sklad i kada se i ako se on naruši, kako kaže Knežević-Perišić, više neće biti države kakvu volimo i na čijim vrijednostima smo podignuti.

– Velikosrpska ideologija to odlično zna i stalno pokušava da taj sklad naruši, bijesneći upravo zbog činjenice da malo koji manjinski narodi toliko vole svoju državu, kao što Muslimani, Bošnjaci, Albanci i Hrvati vole Crnu Goru. Iako su Crnogorci glavna meta cijelog ovog suludog projekta Aleksandra Vučića i njegovih satelita, čisto da „se ne zaborave“, pominju se i provociraju manjinski narodi.

To Crnogorci dobro vide, uvijek reaguju, pružaju iskrenu podršku svojim komšijama druge vjere i nacije. Ali moraju svi shvatiti nešto drugo; ako je plafon proslave vjerskog praznika da odeš u kafanu, jedeš i piješ i vrištiš kako „kukaju bule i jauču Turci“, uz mahnito i orgazmičko dizanje ruku, prstiju i zagrljaja, onda govorimo o civilizacijskom sudaru, o sukobu svjetova, koji nikada ne mogu ići zajedno sa onima koji, ipak, žive u 21. vijeku i baštine neke univerzalne ljudske vrijednosti.

Đe su ti ljudi rasli, kako su odgajani, iz koje čuke malog mozga su izašle te frustracije ja, stvarno, ne znam. Znam jedno; da „nove“ vlasti, naravno i ova, nemaju potrebe da urade bilo šta što pravna država treba da radi, prvo jer su iz istog miljea, isto razmišljaju, isto pjevuše i drugo – što misle da je za očuvanje vlasti po svaku cijenu, bitno praviti se lud na istupe koalicionih partnera, kako „strašni DPS“ ne bi ponovo došao na vlast – rekla je Knežević-Perišić za Pobjedu.

Tatjana Knežević-Perišić (FOTO: Pobjeda)

Ćutanje ostatka vlasti na ponižavanje države, njenih simbola i građanskog bića kroz mračne performanse, prema ocjeni generalnog sekretara Socijaldemokratske partije (SDP) Ivana Vujovića, odraz je odsustva svijesti u kojoj mjeri sve ovo urušava građanske svjetonazore bez kojih sva priča o Evropi i zapadnim vrijednostima ne vrijedi mnogo.

Vujović za Pobjedu kaže da su nacionalistička pjevanja i performansi dio primitivnog folklora koji se naslanja na konkretnu političku agendu političkih pokrovitelja ovakvih „manifestacija“, u produženom trajanju.

Ništa kao ovakvi primjeri, navodi on, ne oslikava svijest jednog dijela vlasti koji u opuštenim trenucima oslobođeni stega i potrebe da se prikazuju onim što nijesu, u stvari pokazuju svoje pravo lice i civilizacijske domete.

KONTAMINACIJA DRUŠTVA

– Ta svijest još nije izašla iz 18. vijeka, a sve više iskazuje namjeru da se vrati još koji vijek unazad maštajući opet kao 90-ih obnovu Dušanovog carstva, sada kroz „srpski svet“. Tome i služi usiljeno i agresivno nametnuto svetosavlje koje je uvezeni proizvod i nema nikakvog utemeljenja u crnogorskom biću.

U svim demokratskim društvima takvih pojava ima s tim što su oni potpuna socijalna margina, dok su u Crnoj Gori, nažalost, ovo trendovi koji se usmjeravaju iz vrha vlasti i mnogih visokih nacionalnih institucija, koje ili ćute ili direktno promovišu takva postupanja – istakao je Vujović.

Ivan Vujović (FOTO: SDP)

Dok, kako kaže naš sagovornik, Vlada Milojka Spajića govori o evropskom putu, njihovi koalicioni partneri narativom o Turcima i bulama kreiraju i efikasno „po dubini“ plasiraju svoj vrijednosni sistem u čijem su središtu ovakve i slične poruke.

– Kontaminacija društva u svim njegovim porama i prikazivanje da su ovakve pojave potpuno normalna stvar na koju se moramo navikavati je cilj kreatora ove primitivne i nazadne politike. A kada ovakvim dubinskim razaranjem i agresivnim nastupom društvo preoblikujete u tom pravcu tada više neće biti supstance na koju će se moći nakalemiti evropska i građanska politika – poručio je Vujović.

Zbog svega toga, kako kaže Knežević Perišić, udruženo treba raditi na suzbijanju retrogradnih pojava i okrenuti se budućnosti.

– Mi, svi zajedno, uključujući i dio srpskog naroda u Crnoj Gori, radi očuvanja države, radi odbrane vitalnih nacionalnih, kulturnih, istorijskih vrijednosti, moramo stati zajedno i oduprijeti se ovom zlu, ali i jednom za svagda, završiti sa retrogradnim i destruktivnim politikama i idejama, koje bivša vlast nije sankcionisala, i okrenuti se budućnosti. Inače, budućnosti neće ni biti. Samo žalosni provizorijum, u kojem mnogi ne znaju ni to da je bal riječ za gospoštinu i otmjenost, nipošto za primitivni nacionalizam – zaključila je Knežević Perišić.

Mašković očekuje izvinjenje Giljena i funkcionera ZBCG

Šef Kluba odbornika SD-LP u Skupštini Glavnog grada Miloš Mašković kazao je da je prisustvo sekretara Skupštine Glavnog grada Miloša Giljena ,,Svetosavskom balu“ nedopustivo ponašanje.

– Jasno ističem da se od gospodina Giljena, ali i svih drugih zvaničnika koji su prisustvovali ovom skandaloznom događaju, očekuje javno izvinjenje. Osim toga, neophodno je izjašnjenje Pokreta ,,Evropa sad“ koja je, valjda, ključni konstituent

vladajuće većine u Podgorici, ali i ostalih koalicionih partnera DF- a. Građanima su dužni da objasne da li je evropski duh Podgorice još uvijek živ ili su isti potisnuli ili zamijenili ovim drugim– poručio je Mašković.

izvor Pobjeda.me

ZAGREB: Kontraverzni Marko Tompson opet podijelio Hrvatsku?

Kada je hrvatske fudbalere u Zagrebu dočekalo pola miliona navijača, Read more

admin

Recent Posts

OPREZ, NOVO NEVRIJEME SE SPREMA: Danas oblačno sa sunčanim periodima, mogući pljuskovi i grmljavina… (foto)

Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, a najviša dnevna od 22 do 28, na…

25 minuta ago

DANIJEL Živković: Tokovina 21. maja krov za sadašnje i buduće generacije… (foto, video)

Delegacija DPS-a koju je predvodio predsjednik Danijel Živković učestvovala je na manifestaciji proslave Dana nezavisnosti…

9 sati ago

MILAN Knežević i DARIO Vraneš se molili sa Vučićem u Beogradu, pred njegov put u Njujork… (foto, video)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić se jutros u Hramu Svetog Save, pred put u Njujork, pomolio Bogu povodom…

10 sati ago

Dnevni horoskop za 22. maj 2024. godine

Pročitajte najdetaljniji dnevni horoskop koga vam svakodnevno pripremaju najpoznatiji astrolozi sa naših područja- Ovan rasipa…

10 sati ago

TUŽNA SUDBINA FUDBALSKE LEGENDE, Crnogoraca ZORANA Vorotovića: Prikovan za krevet, bivši klub mu mjesečno uplaćuje 23 eura… (foto, video)

Vorotović je u novembru 2022. godine dao intervju i za TV Nikšić. Tačnije, ugostio je…

14 sati ago

This website uses cookies.